THEALTER Fesztivál - Szeged

A THEALTER Fesztivált - Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválját - 19. alkalommal rendezi meg a MASZK Egyesület. A 2009-es esztendő a tavaly megújult THEALTER történetében az illúzió éve lesz.


maszk_800x555


THEALTER
illúzió
színház, koncert, kiállítás, akadémia
Szeged, 2009. július 20-26.

Az 1991-ben indult nyári nemzetközi színházi fesztivál ma már a magyar színházi élet egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiváljává vált. Évről-évre olyan független művészi közösségeket a fesztivál vendégei, akik a komplex színházi nyelv művelésében értek el kimagasló esztétikai és színháztörténeti jelentőségű eredményeket, de a THEALTER nyitott minden új kísérletre is. A találkozó tematikája szerint 1994-ben a Balkán színházait, 1995-ben orosz színházakat mutatott be, 1996-ban Lengyelországból, 1997-ben Oroszországból és az Egyesült Államokból látott vendégül csoportokat, 1998-ban egy bizonyos színházi iskola követőit láthatta a közönség, 1999-től pedig a határon túli magyar színházak kaptak hangsúlyt. 2003-tól a 2010-ig kidolgozott Déli Vonal koncepcióval kapott végleges karaktert a fesztivál. Minden évben filmes, zenei, képzőművészeti és szakmai kísérőprogramok gazdagítják a találkozó egyhetes műsorát.

2003 és 2007 között Szegeden a THEALTER Fesztivál mellett az AFSZSZ és a MASZK Egyesület közös szervezésében megrendezésre került a Szegedi Alternatív Színházi Szemle is.

2008-ban a nagykorúvá érett THEALTER nevében és részben struktúrájában is megújult. A változást jelezte a fesztivál témája is, a metamorphosis.

Az idei évre az illúziót választotta a szervező MASZK Egyesület témául - amely jellemző lehet a színházra és a hétköznapi életünkre is, és épp úgy képes a teljesen ellentétes érzelmi reakciók kiváltására, épp úgy felidézhet varázslatos vagy bosszantó emlékeket, mint ahogyan a változás.

Illúzió. Vágyunk rá, átéljük, engedünk neki, vagy elutasítjuk, félünk tőle és megbánjuk, ha mégis elcsábultunk?

Az idei fesztivál előadásai - más-más módokon - külön-külön és együtt is ezeket a kérdéseket boncolgatják, segíthetnek felidézni vagy felismerni az illúzióhoz fűződő élményeinket, érzéseinket - miközben egy-egy újabb illúzió, egy-egy itt és most színházi előadás részesei lehetünk.

A MASZK menedzsmentjében készülő új előadások: a Kobez-Center du Memoire du Corps (FR) - Nyári Mozi (SRB): Ékezet (Accent agiu) című előadása Döbrei Dénes rendezésében, vajdasági magyar és francia alkotók közreműködésével; az Urbán András Társulata (SRB): strand / The beach című új előadása, amely Camus Közöny című művének újraértelmezése, és Menszátor Héresz Attila: Hamlet illúziók című alkotása, többek között Menszátor Magdolna, Fátyol Kamilla, Mucsi Zoltán és Dióssi Gábor közreműködésével.

A fesztivál nyitóelőadásaként a számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett, vajdasági születésű táncos-koreográfus Nagy József Sho-bo-gen-zo - Az igazlátás ösvényei című alkotását láthatja a közönség, melyet 2008-ban mutattak be Magyarkanizsán. Nagy József legutóbb 1998-ban volt a MASZK Egyesület vendége Szegeden.

 

A TELJES PROGRAM LETÖLTHETŐ PDF FORMÁTUMBAN ITT  >>>

 

Külföldi fellépőink:

  • Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós): 3 tánc Beckettre
    - a nagy sikerű mozgásszínházi produkció rendező-koreográfusa Vava Ştefănescu;
  • Jelena Stikova (Oroszország): Tula
    - a neves Derevo színházi csoport egyik legtehetségesebb tagjának szóló táncszínházi előadása;
  • Compagnie Alise (FR): Tachvir
    - az előadás középpontjában, akárcsak Csehovnál, három nő, akiket elragadnak az illúziók és fojtogatnak a hétköznapok, akik különbözőek és mégis nagyon egyformák. A formáció először jár Magyarországon;
  • Ache (RU): A dráma-gépezet imitációja
    - a különleges orosz társulat a szegedi közönség egyik kedvence, legutóbb 2003-ban jártak Szegeden;
  • Ivo Dimcsev (BG): 10
    - Az Ache mellett a fiatal Ivo Dimcsev is a THEALTER felfedezettje. A bolgár tánc- vagy inkább fizikai színházi szcéna egyik legígéretesebb és ma már legismertebb alakjának sok meglepetést ígérő új produkciója a berlini Tanz im August fesztivállal együttműködésben készül.
  • Glacity Theatre Collective (USA): Nem félünk a farkastól
    - Albee klasszikusát a Szeged testvérvárosából, Toledóból érkező színházi csoport mutatja be, először járnak Magyarországon;
  • A Föld éneke
    - Oleg Zsukovszkij , a THEALTER visszatérő vendége ezúttal fiatal színházcsinálókkal, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Novák Eszter vezette elsőéves színészosztályával készített izgalmas, tréningeken alapuló előadást.
  • Faifai Társulat (JP): Faifai Menet
    - A Faifai posztmodern popszínház Tokióból, először járnak Magyarországon, ez alkalommal az Ekisfeszt-tréning résztvevőivel közösen hoznak létre egy produkciót.

A tervek szerint a fesztivál vendége lesz Ágens és Társulata az IRA - düh c. előadással, valamint Várszegi Tibor bemutatja A bot című előadását. Láthatja a közönség a szegedi Pinceszínház Otelló-adaptációját is.

 

Maszkaland - a THEALTER gyermekprogramja


A THEALTER nemzetközi színházi fesztivál ebben az évben is szeretettel várja az érdeklődő 10-18 éves gyerekeket és fiatalokat MASZKALAND elnevezésű gyerek- és ifjúsági szigetére. Kreatív műhely, színházi előadások, koncert, izgalom és vidámság, az illúzió jegyében!

Nem csak a táborozóknak ígérnek jó szórakozást a több korosztálynak szóló délutáni gyermek- és ifjúsági programok. Szalóky Ágnes Cipity Lőrinc című koncertje magyar és cigány megzenésített versekkel és saját szerzeményekkel a legkisebbekhez szól; a kicsit nagyobbaknak a szegedi Barboncás Társulat interaktív bábelőadása Mese Mátyás király udvarából címmel; kicsiknek és nagyoknak Pályi János vásári bábmisztériuma, az Órajáték, a IV. Gyermekszínházi Biennálé díjnyertes alkotása és a Kolibri Színház legújabb, az iskolai erőszakkal foglalkozó osztályterem-színházi előadása, a Kikatt, Scherer Péter rendezésében a középiskolás korosztálynak.

Ekisfeszt Akadémia címmel a JATE Klub ad otthont a nézőként és fellépőként is az egyetemistákra, főiskolásokra koncentráló programsorozatnak, melynek része egy színházi kisesszé írói pályázat is, ennek témája az illúzió mellett Grotowski színháza. A neves bírálók - Dr. Olasz Sándor egyetemi tanár, a Tiszatáj főszerkesztője, Pályi András író, műfordító, dramaturg és Szilasi László irodalomtörténész, kritikus - mellett a közönség is kedvencet választhat. A képzőművészeti, zenei és irodalmi programokkal, közönségtalálkozókkal és színházi tréninggel gazdagított eseménysor gerincét egyetemi színházak előadásai adják: a JESZ-Jannus Egyetemi Színház (Pécs), a KonzervArtaudrium (Debrecen), a Radikális Szabadidő Színház (ELTE, Budapest) és a házigazda szerepét betöltő SZESZ-Szegedi Egyetemi Színház.

Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról - egyfajta szakmai gyakorlatként - a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak, produkciójuk címe: Itt zsarnokság nincs... Különleges helyszínen lesz látható a fiatal koreográfus, Góbi Rita Tükör mögött című alkotása. A fiatal szlovén művészekből álló Ljud színházi csoport is feltűnik majd az Elektromos inváziók című akciósorozattal, melynek beszédes alcíme: Színházi beavatkozás a köztereken.

Immár hagyománynak mondható, hogy a THEALTER Fesztivál ajándékprogrammal vendégszerepel a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján.

A fesztivál fő helyszíne továbbra is a Régi Zsinagóga lesz, de a Szegedi Nemzeti Színház jóvoltából a Kisszínházban is mutatunk be előadásokat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja. A Rádió Mi 89.9 - Szeged első civil közösségi rádiója - hullámhosszán pedig THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap a fesztivál, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel (www.radiomi.hu).

A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak majd az érdeklődők, itt nem csak tényeket és képeket, hanem hangulatjelentéseket is olvashatnak a naponta frissülő THEALTER-blogban (www.thealter.hu).

A július 20-án induló rendezvénysorozat fő támogatói az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Szeged MJV Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Szegedi Hőszolgáltató Kft.

 

süti beállítások módosítása