A Magyar Dráma Napja

Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban 1883. szeptember 21-én volt. Ennek emlékére ünnepeljük országszerte a Magyar Dráma Napját ezen a napon azzal a céllal, hogy a hazai drámairodalom értékeit a közönség még jobban megismerje.

Spir_Gyrgy
Spiró György
fotó: litera.hu

 

PRAH - EGY BEMUTATÓ ELŐTT
Spiró Györggyel Jenei László beszélget
2009. szeptember 21. 17 óra • Játékszín

Nő: Müller Júlia
Férfi: Korognai Károly
Rendező: Korognai Károly

A Magyar Dráma Napján színházunk vendége Spiró György, az egyik legjelentősebb magyar dráma- és prózaíró, aki munkásságáról, drámáiról beszél nekünk, és az előadás szereplőinek segítségével közelebb hozza az olvasóhoz és a leendő nézőhöz PRAH című komédiáját. A darabból Müller Júlia és Korognai Károly olvas fel részleteket. A PRAH szerzőjét Jenei László író és kritikus kérdezi majd. Az előadás bemutatója 2009. november 27-én lesz a Játékszínben.

A PRAH-ról:

Mindannyian arra várunk, hogy egyszer majd ránk mosolyog a szerencse. Sokan közülünk hétről hétre öt számban, öt kicsi ikszben bízunk; és abban reménykedünk, hogy hátha a mi számainkat húzzák ki a sorsoláson. Eltervezzük, hogy mire költenénk a pénzt, ha nyernénk, illetve hogy kinek adnánk belőle, és hogyan gazdálkodnánk vele.

A Prah két szereplőjével, egy idősödő házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: öttalálatosuk van a lottón. A komédia azon a délutánon játszódik, amikor a pár megtudja a hírt. De ebben a különleges élethelyzetben a reakciók is szokatlanok.

Mert álmodozni ugyan könnyű, de örülni annál nehezebb. Akkor, amikor a kezükben van a megoldás - a 600 millió -, hirtelen az összes rémálom, minden rossz sejtelem, egy házasság és egy félig leélt élet minden nyomora rájuk zúdul. Először nem tudják mitévők legyenek, de amíg gondolkodnak, tervezgetnek - biztos, ami biztos - egy régi, jugoszláviai nyaralásból hazahozott kakaóprahos, azaz kakaóporos dobozba süllyesztik a nyertes szelvényt...

 

NYÍLT PRÓBA - Éjjeli menedékhely
2009. szeptember 22. 10 óra • Nagyszínház

280px-Gorkij_60_evesen_Magyarsag_kep_mell_1928_marc_29
Makszim Gorkij

A Magyar Dráma Napja alkalmából az érdeklődők bekukkanthatnak Makszim Gorkij: Éjjeli menedékhely című színművének próbájába. Az előadást Lévay Adina rendezi, bemutatója október 9-én lesz a Nagyszínházban.

A Magyar Dráma Napja programjai ingyenesek, de kizárólag a színház jegyirodájában igényelhető belépőjegyek felmutatásával látogathatók. Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy belépőjegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.

 

 

süti beállítások módosítása