Placcc Fesztivál

Művészet máshogy, máshol. Budapest 2.0

Színes betonkeverők a belváros szívében, kanapé-építés és élő galéria az utcán, hangosan gondolkodó bevándorlók és barlangban daloló kóristák. Ez is Budapest. A zaklatott felszín alatt meghökkentő, szürreális, szórakoztató, provokatív és vicces. A tavaly őszi siker után a PLACCC Fesztivál október 2-11. között ismét felkavarja az állóvizet. Színészek, zenészek, képző- és iparművészek, építészhallgatók a városlakókkal közösen újratervezik a helyet, ahol élünk, hogy valóban otthon érezzük benne magunkat. Budapest 2.0.

Placcc_logo_color

A PLACCC Fesztivál 2008-ban indult útjára, hogy népszerűsítse a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. Ennek köszönhetően idén egy kivétellel magyar produkciókat láthat a közönség Budapesten. Az alkotók a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat, és több oldalról járják körül az otthon fogalmát.

A hagyományteremtő szándékkal induló PLACCC Fesztivál célja, hogy bemutassa a magyar közönségnek az úgynevezett helyszínspecifikus művészetet.

Első alkalommal - 2008. október 10. és 14. között - a Budapesti Őszi Fesztivál társrendezvényeként került megrendezésre a fesztivált.

A PLACCC 2008 keretében angol, holland és lengyel művészek adtak új értelmet a „talált" városi helyszíneknek. A köztereket, utcákat, egy egykori pártfőiskolát vagy éppen egy csillogó bevásárlóközpontot töltöttek meg más tartalommal, új minőséggel. Az előadók hétköznapi kérdéseket, ismerős problémákat jártak körül, de egészen sajátos módon.

A PLACCC előadásai provokálnak, megnevettetnek, felráznak és elgondolkodtatnak. Új befogadói hozzáállást kínálnak, és azt is várnak el a nézőktől. Az eredmény intenzív, interaktív, testközeli kapcsolat a város, a művészek és a közönség között.

2009. október 2. és 11. között újra megtalál a PLACCC a városban!

 

SZÍNHÁZI PROGRAMOK A PLACCC-on

Holland cunami után budapesti lélek-kukkolás
Az amszterdami Space kollektíva a Placcc Fesztiválon

Az amszterdami Space színházi kollektíva a második Placcc Fesztiválon tér vissza Budapestre. A The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk) című produkció a nemzeti identitás, a hovatartozás, a kirekesztettség és a beolvadás témakörét járja körbe. A rendhagyó technikai megoldásoknak köszönhetően a nézők kukkolóként követhetik a főszereplő provokatív utcai beszélgetéseit a belváros szívében október 2. és 6 között.

Space2

A Holland Cunami című előadással nálunk is népszerűvé vált Space produkciói két kultúrában gyökereznek, hiszen vezetői a magyar Ardai Petra és férje, a holland Luc Van Loo. Munkáikat dokumentum-színházként határozzák meg. A valóság és a fikció határán egyensúlyozva igyekeznek aktív párbeszédet kezdeményezni, és társadalmi problémákat tesznek személyessé.

SpaceBerlin4

A The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk) című produkció során Petra a belvárosban ismeretlen járókelőket szólít meg. Arról kéri a véleményüket, hogy ha el akarná hagyni Hollandiát, akkor Budapest megfelelő hely lenne-e a családjuk számára új otthonnak. A nemzeti hovatartozás problémáját járja körül, és közben kérdéseket vet fel az identitáshoz való ragaszkodás jogosságáról. A provokatív utcai beszélgetéseket a közönség egyrészt élőben, madártávlatból látja a magasból, a Kecskeméti utcai szálloda impozáns üveghídjáról. Másrészt a színésznőre erősített kamera és mikrofon segítségével a nézők amolyan lélek-kukkolóvá válnak: tisztes távolból, monitorokon és fülhallgatókon keresztül leshetnek be a mások gondolataiba.

SpacePetra3

A Space kollektíva Amszterdamban és Berlinben óriási sikerrel mutatta be a produkció első változatát, a budapesti előadás mégis ősbemutatónak számít. A művészek teljesen átírták és az itteni viszonyokra adaptálták a kérdéseket. Az alapszituáció is egészen új, hiszen Petra ezúttal a szülővárosába tér vissza. Budapesten nem bevándorló, de húsz év után vajon tényleg HAZAjön Magyarországra? Vagy ő már Hollandiába tartozik, hiszen ott született a gyermeke? A nagy kérdés: vajon hol van az otthon, a hely, ahova tartozunk.

Space (NL): The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk)
Magyar nyelven, várhatóan kétszer angol szinkrontolmácsolással
Premier: 2009. október 2. 19.30 További előadások: október 3-6. 17.00, 19.30
Hotel Mercure Budapest Korona, Bridge Bar - 1053 Budapest, Kecskeméti u. 14.

-------

Szlengben dalolnak a cseppkövek között
A Soharóza Kórus új előadása a PLACCC Fesztiválon

Különleges helyszínen, a budai Szemlő-hegyi-barlangban mutatja be legújabb rendhagyó produkcióját a Soharóza Kórus. Az énekesek a tehetséges fiatal rendező, Göttinger Pál elképzelései alapján mozognak és improvizálnak, miközben a nézők a gyönyörűen megvilágított cseppkövek között sétálnak. A Mindenütt jó című előadás október 5-10. között látható a PLACCC Fesztiválon.

Soharoza4

A Soharóza Kórus számára a hang a legmegfelelőbb módja egy tér belakásának és egy másik ember megszólításának. Göttinger Pál rendező irányításával az énekesek átlépik a megszokott határaikat. Mozogni, improvizálni kezdenek, megbolygatják a teret és kitágítják a zene fogalmát a csodásan kivilágított Szemlő-hegyi-barlangban.

Barlang_1

A Mindenütt jó egy kórus-improvizáción alapuló zenei anyag, a Soharóza Kórus által kifejlesztett sajátos énektechnikákkal készített koncert. Az előadás a talált helyszín és a nyelv köré szerveződik, amelyek a saját határaikat feszegetve önállóan és szabályozhatatlanul alakulnak. A budai Szemlő-hegyi-barlang az ismert város, a nap mint nap bejárt útvonalak alatt húzódó ismeretlen világ. A kórus-improvizációk beépülnek a barlang speciális tereibe, ugyanakkor „otthonosan berendezkednek" egy speciális nyelvi közegbe is. E „talált" nyelv szavait vagy fordulatait nem feltétlenül ismerjük lexikálisan, de a kifejezések hangzása, ereje, zenéje képes mozgásba hozni a fantáziánkat. Egy ismeretlen magyar nyelv ez, sosemvolt vagy eldugott helyeken önállóan tenyésző szleng - mégis kódolható, utánozhatatlan, mindenkinek a sajátja. A kórus-improvizációk nyelvi alapanyagát Juhász Kristóf, a Szputnyik Hajózási Társaság szövegírója állítja össze Nyelvész Józsi, a szleng.blog.hu szerkesztőjének gyűjtése alapján.

Soharoza4

Halas Dóra kórusa már több színházi produkcióban (Krétakör, Szputnyik, Bárka) kipróbálhatta magát a színpadon. Göttinger Pállal korábban a Cupido és a Halál, az Éhség és az Ördögkatlan című produkciókban dolgoztak együtt. A Soharóza ugyanakkor a saját útját is igyekszik járni, tágítva a kóruskoncert fogalmát. A Felületi Feszültség után most Mindenütt jó című estjével jelentkezik a PLACCC fesztiválon.

Soharóza Kórus/Göttinger Pál / Halas Dóra: Mindenütt jó
Előadások: 2009. október 5-10. 19.00 és 20.30
Helyszín: Szemlő-hegyi-barlang 1025 Budapest Pusztaszeri út 35.
Tudnivalók: A barlangban egész évben 12 fok van, helyenként a boltozatról csepeg a víz, ezért megfelelő ruházat és sétára alkalmas cipő ajánlott.

Online jegyrendelés: www.placcc.hu , www.jegy.hu
Jegyárusító helyek: InterTicket hálózat, Vista Utazási iroda (1061 Budapest, Andrássy út 1.)

Forrás: Placcc Fesztivál

süti beállítások módosítása