Szakrális Művészetek Hete

Félidejénél tart az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Szakrális Művészetek Hete, ami Budapest után tavaly országos rendezvénnyé nőtte ki magát, Esztergom, Veszprém, Győr, Szombathely, Pápa is több programmal csatlakozott a kezdeményezéshez.


szmh_02

A civil kezdeményezés célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak azok a képzőművészeti kincsek, zenei különlegességek, melyek alkalmasak lelkünk felemelésére.

Idén a Kárpát-medence számos városában rendeznek térítésmentes tárlatvezetéseket, kiállításokat, előadásokat, hangversenyeket, szakmai konferenciákat.

A fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Keresztény Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Textilmúzeum, a Ráday Gyűjtemény, a Pálos Könyvtár tárta a nagyközönség elé elzárt kincseit.

szmh_01

A múlt emlékei mellett több kortárs művészeti kiállítással és kortárs zenei művel is szeretnék az élő szakrális művészetet bemutatni, mely épp úgy a Teljességről szól, a teljesség igénye nélkül.

A zenei és színházi előadások a társművészetekkel karöltve töltik be itt különleges küldetésüket. Nem megszokott előadásokra invitálják a nézőket, hallgatókat. Versekkel kiegészítve a lélekemelő zenei élményeket, kiállításokkal egybekötve minél több érzékszervünkkel tapasztaljuk a Szépséget.

A több különböző műfajt felölelő esti programok mindegyikén 1-1 emlékeztetőt, olyan apró irodalmi emléket is kézbe kap a közönség, mely az elhangzó előadáshoz köthető, annak élményét is meghosszabbítja.

 

AJÁNLÓ A SZAKRÁLIS MűVÉSZETEK HETE
SZÍNHÁZI PROGRAMJAIBÓL

SZERETETNYELV - bemutató előadás
Irodalmi est a szerelemről
"Szeretlek"- mondom.
"Szeretlek"- mondod.
És mindketten mást értünk rajta.

A férfi és a nő párbeszédére épül ez a pódiumműsor, a félreértett szavakról, az egymás mellett való elbeszélésről, az oda (nem) fordulásokról. Rólad, rólam és Róla, aki minden szeretetek Mestere.

Az est műsorát a világirodalom klasszikusaiból, és kortárs alkotók legszebb verseiből állítottuk össze.
Közreműködik: Balogh Erika és Besenczy Árpád
A forgatókönyv írója, az előadás szerkesztője Miklya Luzsányi Mónika

Helyszín: Aranytíz
Időpont: 2009.09.23., 19:00

------------

CEFERINO IFJÚSÁGI SZÍNJÁTSZÓCSOPORT ELŐADÁSA
A boldoggá avatott roma vértanú életének és tanúságtételének bemutatása roma fiatalok előadásában.

SZT_JOZSEF_CEFERINO2

Helyszín: Szent József Plébánia
Időpont: 2009.09.26 19:00

----

Főnix Művészeti Műhely:
ISTEN INGYÉR TEREMTETT BENNÜNKET - színházi ősbemutató

A hasonló című könyv (Marcello D'Orta) és a Parasztbiblia (Lammel Annamária-Nagy Anna) történeteinek felhasználásával készült XXI.századi moralitás/előadják a Főnix Művészeti Műhely 6 tagja.

Helyszín: Textil Múzeum
Időpont: 2009.09.26 19:30 - esőnap 27-én 19:30

 

Forrás: Ars Sacra Alapítvány


 

süti beállítások módosítása