Kippkopp és Tipptopp

2009. szeptember 26-án mutatja be Marék Veronika: Kippkopp és Tipptopp című meséjét a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház a Kolibri Fészekben. A két éves kortól ajánlott bábjátékkal a Kolibri új korcsoportnak készít előadást: a csecsemőszínházi előadásait már „kinőtt", de a gyermekszínházi produkcióihoz még kicsi gyerekeknek.

Kippkopp-sajto

Nem vagyok már csecsemő!

„Néhány éve tulajdonképpen evidencia volt itthon, hogy három évesnél kisebb gyerekeket nem szabad színházba vinni, mert nem kötik le a figyelmüket az előadások - emlékszik vissza Tisza Bea, a Kippkopp és Tipptopp rendezője. - A Glitterbird EU-s projekttel - melynek köszönhetően Magyarországon is megjelent a csecsemőszínházi műfaj - aztán kiderült, hogy bizonyos feltételekkel készíthetők olyan produkciók, amelyek egyaránt megadják a művészi értéket és a szórakozás élményét akár a féléves csecsemőknek is. A gyors fény- és hangváltások kerülésével, az előadások nyugodt, elmélyült szemlélődésre lehetőséget nyújtó tempójával és időtartamuk 25-30 perces maximalizálásával fenntartható a legkisebbek érdeklődése."

A csecsemő-előadások közönségénél az alkotók azonban olyan óriási eltérésekkel szembesültek, amelyek egyik más korcsoportnál sem ennyire jellemzőek: az a produkció, amelyik élvezetes az egy-kétéves kicsik számára, a hároméveseket sokszor már nem köti le. Amióta tehát 2005-ben bemutatták első ilyen darabjukat, a 2-4 éveseknek szóló előadások hiánya miatt egyfajta űr keletkezett a színház repertoárjának folytonosságában, amit már régóta szerettek volna orvosolni.


Varázsláda

Marék Veronika az ötvenes években kezdte meseírói pályafutását, könyveit - grafikusként - ma is maga illusztrálja. Írt bábjátékokat, tévé- és rádiójátékokat, valamint filmforgatókönyveket is. Mialatt itthon a Richly Zsolt rendezésében készült Kockásfülű nyúl című rajzfilmsorozat tette országszerte ismertté, művei megjelentek németül, angolul, spanyolul, lengyelül, románul, szerbül és koreaiul. Japán pedig szinte második otthona lett: a mára félmillió példányban eladott Laci és az oroszlán mesekönyv nyomán generációk szerették meg könyveit. A kis oroszlán figurája tolltartókat, táskákat, esernyőket, naptárakat díszít a szigetországban.

„Amikor valamilyen formában fel akarják dolgozni, meg akarják mozdítani mesealakjaimat, számomra fontos, hogy a produkció valamiféle többletet adjon hozzá a képeskönyvhöz, ne ugyanazt akarják létrehozni, ami egyszer már megszületett - magyarázza Marék Veronika. - Ennél a bábelőadásnál szóba se jöhetett a kétkedés: Alexics Rita és Bodnár Zoltán rengeteg eredeti ötlettel, kreatív játékkal varázsolja elő a díszletként is szolgáló ládából a történetet. Általában vannak kifogásaim minden készülő produkciót látva, de bizisten nem emlékszem, nekik mit is mondhattam. Az első perctől fogva lenyűgözött a játékuk."

BodnarZoltan TiszaBea AlexicsRita

A legjobb választás

A Kolibri bemutatójának képi világa és 35 perces időtartama a csecsemőszínházból már kinőtt, a gyermekszínházi produkciókhoz azonban még kicsi gyerekek figyelméhez igazodik, ugyanakkor - átmenetet képezve köztük - ötvözi a két műfaj sajátosságait. A történetben a környezettel való megismerkedés, a növények, állatok, erdei világ felfedezése a két-háromévesek érdeklődési körének fontos jellemzője. A cselekmény, amely szerint a barátot kereső gesztenyefiú, Kippkopp és az éjszakai szállás után kutató gesztenyelány, Tipptopp egymásra talál, pedig már a 4-5 éveseket foglalkoztató szociális kapcsolatok körül bonyolódik.

Tisza Bea szerint a Kippkopp és Tipptopp azonban nem csupán tartalmi szempontból ideális választás a 2-5 évesek színházi bevezetésére, hanem a Kippkopp-történetek népszerűsége miatt is. „A széleskörű ismertség azért nagyon jó, mert a kisgyerekek imádnak ismételni - gondoljunk arra, mennyire ragaszkodnak esténként a már számtalanszor felolvastatott mesékhez, vagy említhetjük a mondókákat, a gyerekversek, -dalok refrénjeit -, és egyszersmind ugyanazzal a dologgal más formában találkozni. Sok népszerű mese színre vitelénél tapasztaltuk, hogy azok, akik már ismerik a történetet könyv vagy rajzfilm formájában, felfedezve benne a különbségeket és azonosságokat, még nagyobb élvezettel nézik a színházi előadást."

 

Marék Veronika: Kippkopp és Tipptopp
(bábjáték 2-5 éveseknek)

Játsszák: Alexics Rita és Bodnár Zoltán

Dalszövegek: Marék Veronika
Zene: Novák János
Díszlet: Opra Szabó Zsófia
A rendező munkatársa: Horváth Csilla

Rendező: Tisza Bea

Bemutató: 2009. szeptember 26.
Kolibri Fészek (Bp. VI., Andrássy út 74.)

Fotó: Szlovák Judit
Forrás: Kolibri Színház

 

süti beállítások módosítása