Függetlenek Éjszakája

Ezen a napon minden házba színt viszünk: a befogadó helyszínek, független alkotói műhelyek, társulatok nyílt nappal-estével várnak minden érdeklődőt. Ismerkedés egymással és az évaddal a színház, tánc, zene, játék nyelvén... A programok többnyire - ahol nincs külön belépő feltüntetve - ingyenesek, és éjfél után is lesz miből válogatni. Érdemes tehát előre megtervezni az útvonalat!



Függetlenek Éjszakája

2009. szeptember 26.
PROGRAM

 

ARANYTÍZ MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
(1051 Budapest, Arany János utca 10. Tel.: 1.354.3400, www.aranytiz.hu, jegyrendeles@aranytiz.hu )

21.00 A szegedi FOCUS MŰHELY vendégjátéka: LightMagyarMix - mocskosul szelíd magyarság-paródia - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tündéje, Madách Imre: Az ember tragédiája és Katona József: Bánk Bánja nyomán

„Üdv a nagy magyar karakterpiacon! Ezek maradtak csak raktáron: íme Bánk bán, a becsület megszállottja, a hazafiasság idolja és bojóti Melinda, aki beleőrült, majd belehalt Bánk hajthatatlan becsület-szajkózásába. Ott meg Csongor, akit beszippantott az Örök Szerelem és Tünde, aki lemondott Tündérhonról és új hazát választott: Magyarhont, Csongorért, az Örök Boldogságért. És Ádám? Igen, Ádám, aki most sem nem küzd, sem nem bízik. Nem messze tőle Éva, derekán kígyó tekergőzik, és igen, igen, igen: most harapott bele az almába. (...) Az irodalom ismét visszavág, néhány nem túl divatos modellel. A színház talán arcul legyint saját magunkkal, de az is lehet, hogy finoman ránk lehel egy ország szájszaga. A 'nagy kánon' összemixelte a jelent, a múltat, s jövendőt. S hol vagyunk mi ebben, kiktől vagyunk mi azok, akik? Mi, mint önmagunk paródiái? És Ti?"

játsszák: Czene Zoltán, Csorba Kata, Szerdahelyi Mátyás, Markó Brigitta, Erlauer Balázs, Barta Zsuzsa, Seres István Pipu
dramaturg: Csikós Ildikó, fény: Szabó Gábor, rendező: Benkő Imola Orsolya
Belépő: 1.000 Ft
További információ: info@focusmuhely.hu

 

ARTUS KORTÁRS MŰVÉSZETI STÚDIÓ
(1116 Budapest, Sztregova u. 7. Tel.: 1.204.3755, info@artus.hu)

18.00 Évadnyitó klubdélután az Artusban
Az Artus Kortárs Művészeti Stúdió 1997 óta működik egy hatalmas és elhagyatott dél-budai gyárépületben. Táncosok, koreográfusok, díszlet-és jelmeztervezők, zeneszerzők, festők, építészek és szobrászok dolgoznak együtt a 2000 m2-es területen.

Az őszi évadot egy klubdélután hangulatú gyárbarangolással, majd azt követően a Hermész 13 című előadással nyitja meg a stúdió.
Ráhangolódásképp ajánljuk Goda Gábor társulatvezető gondolatait: „...az ősz számomra a legintenzívebb, a legizgalmasabb évszak. Tele van energiával, kreativitással, újrakezdéssel és elmélyült gondolkodással. S míg a természet tavasszal kel életre, az iskola, a színház és még sok minden más ősszel. Ha a tavasz a fizikai, az ősz a szellemi ébredés és találkozások évszaka. Nálunk az Artus Stúdióban új bemutatók és új kiállítások időszakának kezdete.
Az alkotások, amiket létrehozunk, tükörként mutatják meg, kik vagyunk valójában, ugyanakkor mégsem a mi saját értékünket növelik, hiszen az igazi alkotás nem az alkotóé. Ki kell lépnünk a nyilvánosság elé, meg kell mutatnunk, min dolgoztunk olyan sokat, és az emberek, akik látják, majd eldöntik, hogy ami megszületett, az jelent-e számukra bármit is. Mert értékké csakis akkor válik."

20.00 Hermész 13
Létrehozta és bemutatja az Artus társulata: Bodóczky Antal, Gergely Attila, Goda Gábor, Kocsis Gábor, Lőrinc Kriszta, Nagy Csilla, Oldal István, Réti Anna, Samu Bence (m.v.), Téri Gáspár, Virág Melinda

 

BAKELIT MULTI ART CENTER - L1 Táncművek
(1095 Budapest, Soroksári út 164. Tel.: 1.358.1005, www.bakelitstudio.hu, www.ladjanszki.hu, www.L1.hu)

20.00 Ladjánszki Márta: still /németül: csendes, angolul: még/ - HelyzetjelentésM
"A Stillnek már a címe is ötletes, hiszen pontosan elkapja a totális passzivitás és kommunikáció-nélküliség asszociációs körét... A Still sokkal inkább állapotrajz, egy furcsa, egyenlőtlen dinamikán alapuló helyzet felmutatása, egy olyan helyzeté, melyben az aktív fél a semmibe küldi az összes üzenetét, érintését, simogatását, indulatát anélkül, hogy bármilyen választ remélhetne a másiktól. Ráadásul ez az állapot nem átmeneti, hanem végleges és visszafordíthatatlan."
(részlet Tóth Ágnes Veronika írásából)
„Ladjánszki Márta előadásaiban mindig figyelmet szentel a testnek, a fizikai kapcsolatnak és az érzelmeknek - őszinte tisztasággal."
tánc: Garai Júlia és Varga Zsolt
zene: montage by Varga Zsolt, kosztüm: Pillangó, koreográfia: Ladjánszki Márta és a szereplők, koncepció-rendezés: Ladjánszki Márta
fő támogató: L1 Független Táncművészek Társulása Egyesület, támogatók: NKA, Bakelit M.A.C.
A limitált nézőszám miatt bejelentkezés szükséges telefonon (1.358.1005) vagy a martaatwork@gmail.com

 

BETHLEN KORTÁRS TÁNCMŰHELY
(1071 Budapest, Bethlen G. tér 3. Tel./Fax: 1.342.7163, www.cedt.hu, info@cedt.hu )

Közép-Európa Táncszínház/CEDT - New Generation
Bemutatkozik a Közép-Európa Táncszínház alkotói csapata: Duda Éva, Virág Melinda, Hámor József és Gergye Krisztián
16.00 Hámor József nyitott workshopja
17.15 Duda Éva nyitott workshopja
18.30 Gergye Krisztián nyitott workshopja
20.00 Fotókiállítás megnyitó (Gergye Krisztián, Duda Éva, Hámor József, Virág Melinda KET-es bemutatóiból)
20.30 Gangaray Impro Band koncert (Hámor József és barátai)
21.00 Szájbanforgó - koreográfus: Virág Melinda
21.30 Aréna - táncfilm, rendező-koreográfus: Duda Éva
22.00 Gergye Krisztián és Duda Éva improvizál

 

FIGURINA BÁBSZÍNHÁZ
(1026 Budapest, Retek u. 17. - Fillér utcai oldal Tel.: 20.530.1595, www.figurina.hu, figurina@ax.hu)

18.00 Microcircus
A kora esti porondon a kezeké a főszerep: ők játsszák (a maguk módján) a cirkuszi artisták szerepét, kellékeik és produkcióik tartalma a tárgyak világából ismerős. Nagyobbacska kicsiknek és 'kicsinyke' nagyoknak egyaránt!
előadják: Fers Klára és Siklósi Gábor

20090921figurinam

 

FLÓRIÁN MŰHELY
(1033 Budapest, Flórián tér 3. www.mozgohaz.hu, mozgohaz@t-online.hu)

20.00 Kortárs táncház
Részletek epikus darabokból - based on youtube
Mottó: Bárki lehet kortárs táncos!
Házigazda: Várnagy Kristóf
Dress code: kényelmes ruházat
A Flórián Műhely - a kortárs színház és tánc produkciós háza - rendhagyó esttel nyitja meg kapuit és táncba hívja a Függetlenek Éjszakája látogatóit.
Várnagy Kristóf táncos több éve dolgozik francia és magyar társulatokban, többek között olyan neves alkotókkal, mint Josette Baiz, Jorma Uotinen és Angelin Preljocaj. Láthattuk már Frenák Pál koreográfiáiban (Fiúk, Frisson, Instinct), illetve vendégszerepelt a világhírű Cirque du Soleil Delirium c. produkciójában.
Most itt a lehetőség, tőle tanulhatunk!

 

GÖDÖR KLUB
(1051 Budapest, Erzsébet tér, www.godorklub.hu, info@godorklub.hu)

Három az egyben - 21.30-tól három helyszínen és a KLUB teraszán - előtte néhány 'villám performace'.
Három az egyben - ez a kifejezés igen gyakran előfordul felgyorsult életszemléletünk, nemtörődöm világképünk szimbólumaként. Hétköznapi, éppen ezért szolgált forrásul a Gödör Klubban működő Willany Leó Improvizációs Táncszínház különkiadásához a Függetlenek Éjszakáján.
Tuza Tamás szólójával indul az est, aki süketnéma koldusként Három az egyben kávékat hagy az asztalokon, mellettük egy kis lapot, amelyen ez áll majd:
„Én nem hallok! Kérlek csönddel adakozz!" A csöndet nem lehet megkövetelni, a csöndet csak kiérdemelni lehet. A társadalomba való beilleszkedésünk nehézsége, Sziszüphosz mítosza az én és a világ közötti áthidalhatatlan szakadékban manifesztálódik. - Beszélni szeretnénk, de most hallgatnunk kellene. - Nem a csöndet szeretnénk hamvában holt kísérletünkkel elérni, hanem a szocializálódás nehézségét, a nemtörődöm világ érdektelenségét kívánjuk érzékeltetni, melyben így maga a publikum is szereplővé válik.
Három helyszínen, három különböző akció, mind-mind a hétköznapokból táplálkozva, azok élményértékéből, Tuza Tamás, Egyed Bea, Gulyás Anna, Újvári Milán és Grecsó Zoltán előadásában. Absztrakt kortárstánc improvizáció, mely a struktúráját is a mindennapi életből meríti.
Szép és nehéz. Könnyű és rossz. Szomorú és vicces.

 

HOLDVILÁG KAMARASZÍNHÁZ
(1161 Budapest, Ságvári u. 3. Tel.: 1.405.8759, www.holdvilag.hu, szinhaz@holdvilag.hu)

20.00 Megvan minden Kerekünk! - zenés összeállítás a nosztalgia jegyében
Ma este képzeletbeli utazásra hívjuk a Nagyérdeműt Pesten és Budán. Száguldunk autón, villamoson és trolibuszon, vagy buszon, olykor lábbuszon... Persze aggodalomra semmi ok! Ezen a kiránduláson senki nem fárad el!
Fellépők, stáb: Farkas Erik, Haik Viktória, Jeges Krisztián, Koltai Judit, Kókai Andrea, Kókai János
zongoránál: Varga Zoltán

 

ÍRÓK BOLTJA
(1061 Budapest, Andrássy út 43. Tel.: 1.322.1645, 1.342.4336, www.irokboltja.hu, irokboltja@irokboltja.hu )

20.30 Ágens Társulat: A szerelem mint önélmény

„A tökéletes egyezés belépést jelent a másik életébe, s ez igen ritka adomány, ha ő megengedi, s ha én veszem a bátorságot ahhoz, hogy megtegyem. Kimozdít valamiből az idő, erre való a művészet, a szerelem, az istenhit, ez a célja, hogy ezt megtegye helyettem, s tekeregjen ezek között a kérdések között, s megoldásokat találjon. S ha megérted a megoldásokat, akkor tudod alkalmazni is azokat. S azok a megoldások olyan találkozási pontokká válhatnak, melyekben feloldható ez a soha nem egyezés, s ez a titok. A másik titka, hogy ő valójában micsoda, megfejthetővé válik egy kis időre." /Ágens Hományi Péter interjújában/

Szereplők: Ágens, Szakács Ildikó, Fogarasi Gergely, Madák Zsuzsanna, Nagy Bernadett, Hományi Péter, Simán Éva, Boudny Lídia Ágnes

 

MERLiN SZÍNHÁZ
(1052 Budapest, Gerlóczy u. 4. Tel.: 1.317.9338, 1.318.9844, www.melinszinhaz.hu, info@merlinszinhaz.hu )

18.00 Hólyagcirkusz Társulat: Csődcsicsergő - avagy művésznő a csúcsponton, áriákkal terhelt komédia szöghegedű kísérettel (angol felirattal) - Thomas Bernhard, Kosztolányi Dezső és Márai Sándor művei alapján
„A művészet és minden, ami összefügg vele, egészében véve roppant idegfeszültség." /Thomas Bernhard/

csodcsicsergo_078_small

Mint annyi korábbi Hólyagcirkusz produkcióban, ebben a produkcióban is, olyan figurák jelennek meg, akik szinte előadásról előadásra mindig „ugyanazok". Sokszor rekvizitumaikat is magukkal cipelik, mint az igazi bohócok. Mindig ugyanazok a személyek, mindig más és más történetben. Lelkiállapotuk változhat, személyazonosságuk nem. Ilyen a díva, a mindig az utolsó pillanatban érkező énekesnő. Ilyenek a zenekari tagokat alakító mániákus zenebohócok, akik az előadás folyamán tölcsérhegedűn, üvegxilofonon és különböző hangolású szöghegedűn játszanak. De néha olyanok, mint egy szinkron- zajbrigád. A dívára várva megszólal egy tragikomikus zenekar és kórus idegfeszültségtől vibráló operája. A művet levezénylő karmester egy ember nagyságú metronóm ingájához kikötve irányítja nem mindennapi zenekarát. Az inga néha váratlanul kileng. Olyan irányokba is, amire a legkevésbé számíthatunk előre.

játsszák: Székely B. Miklós, Szőke Szabolcs, Eszes Fruzsina, Rácz Attila, Nádasi László, Szabó Domokos, Tóth Evelin, Székely Rozi
zene: Szőke Szabolcs, fény: Hlinka Mónika, díszlet-hangszer: Balla Gábor, Petrovics Zoltán, Szőke Szabolcs, az énekesnő ruháját Németh Anikó MANIER tervezte
www.holyagcirkusz.hu

20.00 Kiyo-Kito taiko koncertje - első magyar japándob-csoport
A taiko jelentése japán dob. Mai fogalma ugyanakkor a csoportos dobolást is jelenti. Habár ez a csoportos formátum alig félévszázados múltra tekint vissza, e rövid idő alatt is - csak Japánban - több mint 5000 taiko csoport alakult. Hangzásvilág tekintetében a taiko alapvetően nyitott, koreografikus elemeit tekintve pedig igen látványos színpadi műfaj.

taiko_2057

Mindemellett a japándob, ill. a japán zene hagyományainak ismerete és ápolása a közös gyökereket is segít megőrizni, és irányt ad az egységességhez.
Közép-kelet Európa első japándob-csoportjának repertoárjában egyaránt szerepelnek saját szerzemények, klasszikus japán számok, illetve átiratok.

21.00 Scallabouche Company: Scalla Impro (angol nyelvű előadás)
Előadásunk egy rövid, játékos improvizáció, amely kizárólag önökről, a közönségről szól. Önök választják a témákat, határozzák meg a hangnemet, állítják meg vagy változtatják meg az eseményeket. Egy új rezidens MC segítségével, akinek az a feladata, hogy javaslatokat, hozzászólásokat csaljon ki a közönségből, valamint sok-sok játékkal - a nagy kedvencektől egészen a kicsit mélyebb, nagyobb kihívást jelentő szövegekig - azt akarjuk megtudni, hogy mi, színészek be tudunk-e férkőzni a nézők fejébe, és spontán módon képesek vagyunk-e az önök fantáziavilágát visszatükrözni.
szereplők: Alexis Latham, Feuer Yvette, Ruszina Szabolcs, Szalontay Tünde
rendezte: Alexis Latham

23.00 SIMdependent birthday 30' - emelkedett hangulat Simmel és barátaival
3 évtized zenéi, DJ-i + haverok, 1979-től a jelenlegi állapotig

 

MU SZÍNHÁZ
(1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17. Tel.: 1.209.4014, 1.466.4627, www.mu.hu, szinhaz@mu.hu)

20.00 Előéletek
A Függetlenek Éjszakáján Előéletek címmel a MU lehetőséget nyújt minden alternatív, független színházi társulatnak, színházi alkotónak, színházi embernek, hogy a Pecha Kucha stílusában mutassa be a 2009/2010-es évadra, vagy akár későbbre tervezett munkáit, de lehet ez egy esemény, kreatív ötlet is.

A Pecha Kucha (japánul locsi-fecsi) olyan nyilvános esemény, amelynek keretében alkotók, tervezők, művészek ismertetik megvalósult, vagy megvalósításra váró munkájukat, projektjüket, méghozzá a következő szabállyal: minden előadó 20 képet vetíthet, mindegyiket 20-20 másodpercig, tehát minden előadó összesen 6 perc 40 másodperccel gazdálkodhat. Emellett az egész éjszaka remek alkalmat adhat arra, hogy az alternatív, független színházi élet képviselői találkozhassanak egymással, megismerhessék, vagy újraértelmezzék egymás terveit, gondolatait.

20x20


A Pecha Kucha (japánul locsi-fecsi) ötletgazdája a tokiói székhelyű Klein Dytham Architecture. Astrid Klein és Mark Dytham találta ki 2003-ban, hogy legyen egy olyan nyitott fórum, ahol fiatal tervezők találkozhatnak egymással, és a széles közönség előtt ismertethetik egy vagy több, megvalósult, vagy megvalósításra váró munkájukat, projektjüket. De azért, hogy egy résztvevő ne órákig beszéljen, a megoldás kulcsa a Pecha Kucha szabályában van: minden előadó 20 képet vetíthet, mindegyiket 20-20 másodpercig. Tehát minden előadó összesen 6 perc 40 másodperccel gazdálkodhat, utána jön a következő. Ezáltal lényegre törő, pörgős előadásokat láthatunk-hallhatunk, az érdeklődés nem hanyatlik alább, ráadásul több ember juthat szóhoz. Az oldott hangulatú Pecha Kucha esték receptje olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy Tokió után világszerte több tucatnyi nagyvárosban kezdtek hasonló rendezvényeket szervezni, így már Budapesten is láthattunk pár estet, sőt sorrendben a 14.-nek, szeptember 18-án a Trafó adott otthont.

Szeptember 26-án a következő társulatok, alkotók lépnek fel a MU Színházban:

1. Crescendo Színház
2. K.V Társulat
3. Kolibri
4. Tünet Együttes
5. Neptun Brigád
6. Krétakör Színház
7. Nagy Andrea
8. Természetes Vészek

 

Új vendéglátással, és kissé átalakított színházzal vár a MU mindenkit szeretettel!
A belépés ingyenes!

 

NEW ORLEANS CLUB
(1066 Budapest, Lovag u. 5. Tel.: 1.269.4951)

22:00 Jaross Viktória és társulata: MM avagy Mindent Magamról
„Nevem Patthy Diphusa és az a fajta nő vagyok, aki szimbolizálja a kort, amelyben él. Hogy mivel foglalkozom? Nemzetközi szexszimbólum, vagy nemzetközi pornósztár vagyok, ahogy tetszik..."

20090921jarossher

Jaross Viktória harmadik önálló produkcióját a spanyol filmrendező, Pedro Almodovar művészete ihlette. Főszereplője egy cinikus, kiégett pszichológus, akinek sorsa mások történetein át vezet. Páciensei szembesítik valódi önmagával, elfojtott vágyaival, bűneivel.
A darab stílusára jellemző a szürreális játékosság, a valóság és az álom határán mozgó történet, táncban, zenében, erős képekben történő kifejezés - szabad és asszociatív, bonyolult és erős érzelmi hatások.
Összművészeti 'spirituális kabaré', kellemes, színházi hagyományoktól eltérő formában, lokáli hangulatban, egy pohár pezsgő mellett...
szereplők: Hernádi Judit, Szanitter Dávid, Király Attila, Kovács Vanda, Fodor Annamária, Erdei Júlia, Berki Mónika, Kakasy Dóra, Huszár Anita, Jánosházi Péter, Johnson & Jaross Viktóra
Táncosok: Biri Márti, Eisenbacher Balázs, Kertész Julianna, Kocsis Andrea, Placskó Emese, Recskó Árpád
filmrészletek: Bernáth Szilárd, Szőke Péter, zene: Kunert Péter, jelmez: Kisprumik Ádám, díszlet: Daróczi Sándor, produkciós vezető: Gáspár Anna, rendező-koreográfus: Jaross Viktória
Belépő: 1500 Ft

 

ORKESZTIKA ALAPÍTVÁNY-MOZDULATMŰVÉSZETI STÚDIÓ
(1097 Budapest, Tagló u. 11-13. Tel.: 1.321.9745, 20.361.7821, www.mozdulatmuveszet.hu, info@mozdulatmuveszet.hu)

A Függetlenek Éjszakája meglepetés estje
Az Orkesztika Alapítvány 1999-ben indította el táncelőadásokat befogadó programját a Józsefvárosi Pódiumon, amelyet 2004-től új próbaterem komplexumunkban, a Mozdulatművészeti Stúdióban Meglepetés Esték néven folytatunk. A programsorozat minden alkotó számára lehetőséget ad a megmutatkozásra, így tapasztalt koreográfusok bátran mutatják be stúdiónkban kísérleti munkáikat, a kezdő fiatal alkotók pedig sokszor életük első egész estés munkáját mutatják be az Esték keretében.

19.00 Mozdulatművészeti Stúdió tanfolyami csoportjainak performance-ai
20.00 A Még 1 Műhely új bemutatója (a Magyar Mozdulatművészeti Társulat tagjainak önálló kísérleti munkái)
22.00 Szöveg Színház: Békakirály


OROSZ KULTURÁLIS KÖZPONT
(1062 Budapest, Andrássy út 120. Tel.: 1.332.2154, www.ruscenter.axelero.net, mail@ruscenter.hu)

19:00 Badarságok - variációk Ny.V.Gogol: A revizor, Háztűznéző és más darabjai nyomán
Az előadás nyelve orosz; az előadás előtt magyar nyelvű rövid leírást adunk.
Idén ünnepeljük az orosz föld híres klasszikusa - Nyikolaj V. Gogol születésének 200. évfordulóját. Gogol vígjátékai - A revizor, illetve a Háztűznéző - az orosz drámairodalom 'aranyoldalain' foglalnak helyet. A budapesti Orosz Stúdiószínház azért fordult ezekhez a művekhez, mert hősei ma is életszerűek - felismerhetőek és fellelhetőek bennünk, orosz emberekben...
szereplők: Igor Vovk, Tatjána Kákonyi, Bánhegyi Emese, Wizner Balázs, Csörgő Dániel, Bartal Dániel, Szopper Zsófia, Marina Mironova, Kátya Maziar, Zicherman Zoltán, Sárai Norbert, Maria Háber és mások
rendező: Zicherman Zinaida
Belépő: 1.000 Ft
További információ: 1.208.2753, 30.230.2853, www.színhaz.hu/rusteatr, rusteatr@hdsnet.hu, rusteatr@.bk.ru

 

RÁDIÓ Q
(1051 Budapest, József Attila u. 12. - Jaguár szalon, Tel.: 1.505.3990)

16:00-22:00 A Baltazár Színház nyílt napja - élő adásban
A rádió műsorvezetői és a Baltazár Színház művészei szeretettel várják mindazokat a stúdióba, akik szívesen rész vesznek egy nagy közös színházrádiózásban! Rajongók és vállalkozó szellemű szimpatizánsok szerephez is juthatnak, de autogramhoz, közös fotóhoz mindenképp. Hangszertudás - hozott hangszeren -, valamint megtanult vers, rövid monológ vagy próza előny.
A nagymamának meg tessenek szólni, hogy hallgassa otthon: FM 99.5. Radio Q - nyitottan a világra!

 

SIRÁLY
(1061 Budapest, Király u. 50. Tel.: 20.437.2125, www.siraly.co.hu, varosiszinhaz@gmail.com)

22.30 TÁP Színház: Alatta felette, kintről be bentről ki
Miről? Van egy tucat színész, mindenkinek van egy története. A történetek körbe járnak, megszakadnak. Nem kell vigyázni, úgyis csalás. A téma: Pályázat

 

SÍN KULTURÁLIS KÖZPONT - Duna Táncműhely
(1139 Budapest, Gyutacs u. 10-18.)

19.00 Duna Táncműhely: A tizedik vőlegény - a Tíz éves a Duna Táncműhely című eseménysorozat keretében
... beavatás ... ünnep ... révület ... kábulat ... rítus ... szavak ... üzennek ... ősi társadalmak ... voltak, lesznek ... férfiak ... most ... legénybúcsú ... mámor ... talán ... barátok ... esküvő előtt ...
A férfi élet hagyományvilágában az egyik legszertartásosabb pillanat a férfivá avatás rítusa volt, hogy a fiatal legény férfiként foglalhassa el helyét a közösségben. Az ősi beavatási szertartások, férfivá avatási rítusok mára szinte teljesen eltűntek, az esküvő előtti legénybúcsú az egyetlen olyan esemény, amelyben még fellelhető a régi rítusok révülete és kábulata. A Duna Táncműhely e féktelen rítusokat eleveníti meg néptánc alapokra épülő kortárs táncelőadásában.
szereplők: Antonopoulos Georgios, Balogh Csaba, Bonifert Katalin, Soós Gyula András, Szabó Csaba, Vámos László, Végh Tamás, Vincze Levente
zene: Kiss Ferenc, Korom Attila, Küttel Dávid, rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

 

TÉRSZÍNHÁZ
(1033 Budapest, Fő tér 1. Zichy-kastély Tel.: 1.388.4310, www.terszinhaz.hu, terszinhaz@mail.datanet.hu)

20.00 Hommage á Hrabal - kiállítás és peformansz
Balogh László 1986-ban színészi feladatnak választotta Bohumil Hrabal: Túlságosan zajos magány című kisregényének elmondását.
Tanuláskor a színészek gyakran alkalmazzák az előadandó szöveg leírását. Balogh László először A4-es írólapokra másolta le Hrabal művét töltőtollal. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan foglalkoztatja a szöveg megjelenítése szóban és írásban. Az eltelt több mint húsz év alatt kézírással - tollal, ceruzával - füzetbe, papírtekercsekre, régi komputerszalagra, kockás lapokra és 100x70 centiméteres kartonokra másolta át Hrabal szövegét.
A Függetlenek Éjszakáján Balogh László ismételten kísérletet tesz arra, hogy Bucz Hunor rendezővel együttesen megossza velünk Bohumil Hrabal 'túlságosan zajos' magányát.

 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
(1094 Budapest, Liliom u. 41. Tel.: 1.456.2040, 1.215.1600, www.trafo.hu, jegy@trafo.hu)

20.00 The Tiger Lillies (UK) - koncert
Bizarr humor, rendkívüli hang: Az ördögien angyali The Tiger Lillies ismét Budapesten! Alig egy évvel legutóbbi magyarországi koncertjük után a „kasztrált bűnöző anarchista brechti blues triója" visszatér, hogy viktoriánus, teátrális, szürreális rémálomba ringassa-rázza a hazai közönséget.
Belépő: elővételben 3.000 Ft, aznap 3.500 Ft

 

THÁLIA SZÍNHÁZ ÚJ STÚDIÓ
(1060 Budapest, Nagymező u. 22-24. Tel.: 20.957.4949, www.maladype.hu, info@maladype.hu)

20.00 Maladype Társulat - Georg Büchner: Leonce és Lena
Egy mulatságos nevű, parányi ország tétlen királyfija a szabad akarat tételére hivatkozva elfut az államérdek diktálta kényszerházasság bilincsei elől, és némi bolyongás után önszántából, ismeretlenül, tehát mégis szabad akaratából belefut eredetileg kijelölt menyasszonya karjaiba...

leonce11

Különleges játékra invitálja a nézőket a Maladype Színház társulata. Színészeink a próbák során ugyanis lehetőséget kaptak arra, hogy Büchner: Leonce és Léna című klasszikus darabjának jeleneteit és szerepeit önállóan, több változatban is megfogalmazhassák, teret nyitva ezzel saját kreativitásuknak és játékkedvüknek. Hogy az így elkészült jelenetvariációkból - követve a történet pontos fonalát - melyek kerülnek színpadra az adott estén, az nagy mértékben függ a mindenkori közönségtől...
előadják: Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Páll Zsolt, Tompa Ádám, Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla, Simkó Katalin
ütőhangszerek: Mogyoró Kornél, díszlet és jelmez: Gombár Judit, dramaturg: Góczán Judit, asszisztens: Mátrai Mirella, rendező: Balázs Zoltán
Belépő: 2.000 /1.200 Ft

TŰZRAKTÉR
(1067 Budapest, Hegedű u. 3. www.tuzrakter.hu, www.tuzrakterszinhaz.blogspot.com, info@tuzrakter.hu)

Különkiadás Tűzraktér függőknek és függetleneknek...hogy ne csak egy éjszaka legyen
17.30 Apró Színház: Mostohák - gyerekelőadás
19.00 ARTatlanok (az ELTE egyetemi színháza) - Szophoklész: Oidipusz
Az előadás korunk Oidipusz-történetét keresi. Kísérletet tesz arra, hogy a természetes emberi viselkedést az istenek nézőpontjából szemléljük: a tragikus hős eszerint megérdemli a rá mért büntetést, nem csupán elszenvedi azt.
21.00 Radikális Szabadidő Színház: Gyros-töredékek 1.0 - Rövidzárlat Helsingőrben 60'
Matematikai-filozófiai thriller Shakespeare: Hamlet és Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című darabjainak inspirációjára. Figyelem: Az előadás során a nézőket a nyugalom megzavarására alkalmas hang- és fényhatások érhetik!
23.00 Kuli-Sokk - Strindberg: A pelikán - játék 71 percben
„De gonosz vagy, mondták mindig, ha elmagyaráztam, hogy valami miért rossz. Így hát megtanultam hallgatni. Akkor megdicsértek, hogy jól viselkedem: aztán megtanultam, hogy olyasmiket mondjak, amiket nem is gondolok..."
További táplálékként TÁP Színház - részletek: www.tapszinhaz.hu
Független filmek vetítése 18.00-tól egész este: animációs filmek, válogatás az elmúlt évek legjobb független rövidfilmjeiből és a Borderline Pictures munkáiból.

Részletes műsor a Pesti Est Évadnyitó Színház Fesztivál különszámában nyomtatott formában is!

Forrás: Merlin Színház

süti beállítások módosítása