Megtisztulva

Az Osonó Színházműhely tagjai thaiföldi vendégszereplés után Budapestre utaztak, hogy a Bakelit Multi Art Center színpadán ismét elmeséljék legféltettebb titkaikat. A Részletek a bolyongás meséiből című előadás történet független lélekdráma, olyan produkció, mely igényli a nézők részéről az interaktivitást.

osono2

 

Az első perctől fogva érzékelhető profizmus ad stabil gerincet a Fazakas Misi ötlete alapján, improvizációkból született darabnak. A művészek között jól érzékelhető szoros kapocs és az egymásra figyelés magas foka nélkül a bolyongás ingatag talajon mozogna, nem működne, gagyi lenne. A fiatal színészek mindent megmutatva - és nem testi, hanem lelki értelemben - üzennek és állítanak tükröt kortársaiknak. Az ifjúként átélt belső utazások, szóban és mozgásban is megelevenednek.

A közhelyesnek tűnő témaválasztás mégis félelemre ad okot, annak ellenére, hogy az előadás jó híre megelőzte az áprilisi Bakelites bemutatót. Mi újat tudhatunk meg a lelkünket gyötrő mindennapi gondolatokról, a kirekesztettség, az útkeresés problémájáról, a szexuális álmokról, a félelmekről, a hitről, az összetartozásról? A mozgásszínházi elemekkel kooperáló Osonó Színházműhely tipikus élethelyzeteket tár fel úgy, hogy a hajszálnyi repedés azon oldalán mozog, mely az izgalmas produkció felé billenti a mérleget. Hatásvadász jelenetektől sem mentes a sepsiszentgyörgyi társulat előadása, de mielőtt még túlzó lelki fröccs érkezne, a jó helyen és jó időben érkező váltások kimozdítják a nézőket a teljes befordulásból.

 

osono8

 

A felszínre kerülő, jól ismert problémák megjelenítése a vízualításnak köszönhetően nem csak szavakban ad értelmet és keretet a 60 perces mesének, hanem a különböző, zenével és jelmezekkel megerősített koreográfiában is.

A több színházi díjjal jutalmazott produkcióban a színészek - Albert- Nagy Ákos, Bartha Lóránd, Daragics Bernadette, Györbiró Emese, Kocsis István, Mucha Oszkár- Hunor, Müller Henrietta, Pap Nóra, Ráduly Réka - olyan élethelyzeteket próbálnak meg- és feloldani, melyek nap mint nap próba elé állítanak, ám a könnyes szemek egy idő után legyintésre adnak okot. A társadalmi elvárásokat idővel könnyedebben és lazábban kezelik majd ők is. A fiatalkori lemeztelenedés ennek ellenére meghökkentő, de szerencsére nem kellemetlenül szájbarágó.

Az Osonó Színházműhely tagjai több mint 260-szor játszották a Részletek a bolyongás meséiből című előadásukat, melyben a nézők együtt isszák a bort a színészekkel, és együtt keresik a választ bizonyos kérdésekre. Az irányított beszélgetés drámai csúcspontja estéről estére hatalmas feladatot ad a sepsiszentgyörgyi fiataloknak, akik nem csak arról vallanak, hogy mitől félnek, hanem arról is, hogy mi az, amit leginkább utálnak saját magukban. A folyamatos önmarcangolás azonban egy egészséges fiatal életében néha túlzó és felesleges lehet.

A produkció sikere merészségében és újszerűségében is rejlik, de talán az a legfontosabb, hogy a lelki gyötrődés erős jelenlétének ellenére is kijelenthető: rég szerepelt repertoáron ilyen lelkes és profi társulat előadása.

 

Vass Kata
forrás: Bakelit M.A.C.

süti beállítások módosítása