Hetedik mennyország

A K.V. Társulat 2008-ban indította el kortárs felolvasó színházi programsorozatát, melynek keretében olyan drámaírók munkásságát próbálják bemutatni, akiknek műveit ritkán vagy alig láthatjuk a magyar színpadokon. Elsőként Caryl Churchill Kék szív ( A szív csücske, Kék bögre ) c. művét mutatták be a MU Színházban, a filmrendező Gigor Attila irányításával. Kortárs felolvasó színházi sorozatuk második előadása, ismét egy Caryl Churchill mű, ezúttal Göttinger Pál rendezésében.


caryl-churchill97
Caryl Churchill
/fotó: Jane Bown/

Az 1979-es Hetedik Mennyország abszurd humorú tragikomédia, amely a szexualitás és a nemi identitás, a nő és a férfi családban betöltött szerepének kérdését két különböző társadalmi közegbe és korszakba helyezve vizsgálja. Az első részben a viktoriánus Angliában vagyunk, ahol egy gyarmati tisztviselő családjának mindennapjait nézzük végig. Folyamatosan kerülnek felszínre a látszólag „mintaszerűen" élő család tagjainak rejtett szexuális vágyai, vonzódásai amelyek egy idő után óhatatlanul ütköznek a kor társadalmi elvárásaival, erkölcsi normáival.

A második rész ugyanezeket a kérdéseket a 100 évvel későbbi Angliában vizsgálja újra. Az írói instrukció szerint a szereplők, akik sokszor ugyanazok a karakterek, mint a viktoriánus korban mindössze 25 évet öregszenek.

Az idő a „hetedik mennyországban" nem egy merev konstrukció, mint ahogy a nemi, vagy szexuális identitás sem lezárt, végleges.

Gttinger
Göttinger Pál


 

A K.V. Társulat kortárs felolvasóestje:
Caryl Churchill: Hetedik mennyország
Fordította: Upor László
Versek: Háy János

Szereplők:
Bodor Böbe, Földi Ádám, Pavletits Béla,
Ollé Erik, Terhes Sándor, Száger Zsuzsanna, Szoták Andrea, Urbanovits Krisztina

Rendező: Göttinger Pál

Előadás időpont: 2009 szeptember 30., 20h
Előadás után közönségtalálkozó!

Támogató: MU Színház

Forrás: K.V. Társulat

süti beállítások módosítása