Furcsa pár-Női változat

A Furcsa pár negyven éve töretlen sikerének titka a szerző, Neil Simon egyszerűségében is zseniális alaptörténetének köszönhető. Hősei tökéletes ellenpárjai egymásnak. Adott két nő, az egyik gyakorlott egyedülálló, a másik családi kötelékei most szakadnak szét. Az egyik végtelenül hanyag, nem ad sokat a környezetére, de nagyvonalú, és nem veti meg az élet örömeit, a másik végletesen pedáns, talán tisztaságmániás, és nagyon nehezen szakít korábbi életével.


furcsa_10

A két személy konfliktusa mindaddig, amíg csak hetente, társaságban jönnek össze, nem kerül felszínre, hiszen barátnők, és ezen a szinten elfogadják egymást, elnézik, csak megmosolyogják a másik hibáit. Ám Florance szakítási kísérletét megsegítendő, Olive felajánlja barátnőjének, hogy költözzön hozzá. A bonyodalmak ezután kezdődnek...

A darab nyelve szellemes, a legjobb Molnár Ferenc darabok dramaturgiája szerint íródott, a könnyed szórakoztató helyzetekből mélységes emberi tapasztalaton alapuló bölcsesség sugárzik, megnevetteti és elgondolkodtatja a nézőt.

furcsa_pr_13

A szereposztás különlegességet ígér, hiszen az első látásra kézenfekvő megoldás helyett az érdekesebb megoldást kínálja. Sára Bernadette játssza Olive Madisont, a hanyag, életörömtől fűtött hölgyet és Csombor Teréz Florence Ungert, a pedáns, válni készülő asszonyt.

A Furcsa pár női változatát 20 évvel az eredeti, férfi változat után írta meg a szerző, amely briliáns szellemességével és mindnyájunk számára ismerős, bohózatba illő konfliktusaival méltó párja az eredeti verziónak.

 

furcsa_pr_5

 

Neil Simon
FURCSA PÁR - NŐI VÁLTOZAT

Olive: Sára Bernadette
Florance: Csombor Teréz
Sylvie: Zeck Juli
Mickey: Horváth Erika
Renee: Hajdú Melinda
Vera: Kéner Gabriella
Manolo: Szokolai Péter
Jesus: Pál Attila

Díszlet, - és jelmeztervező: Sántha Borcsa
Zenei szerkesztő: Látó Richárd
Ügyelő: Domján Sándor Súgó: Arató Andrea
Rendezőasszisztens: Borsos Andrea

Rendezte: MÁRTON ANDRÁS

Bemutató: október 3-án, szombaton este 7 órakor
a Kelemen László Kamaraszínházban.


furcsa_pr_17

 

Furcsa pár - egy másik szemszögből

Október 3-án újabb premierre várják a kecskeméti közönséget, akkor lesz a Furcsa Pár női változatának bemutatója a Kelemen László Kamaraszínházban. Sára Bernadette pályafutása során már többször is találkozott Neil Simon vígjátékával, Olive megformálása mégis új feladatot jelentett számára.

Sára Bernadette: Először a Furcsa pár eredeti, férfi változatában játszottam fantasztikus színészek, többek között Darvas Iván, Haumann Péter és Garas Dezső társaságában, a Játékszínben. Nagyon szép emlék ez az életemben, s akkor nagyon nagy lehetőség is volt, hogy Darvas Ivánnal egy színpadra léphettem abban az egyébként nagyon jó és nagyon sikeres előadásban - idézi fel az emlékeket Sára Bernadette. - Azután Cserjés Zsuzsa rendezésében évekkel ezelőtt már rátaláltunk a Furcsa pár női változatára, ám akkor történetesen a másik főszerepet, a tisztaságmániás és szenvedni szerető Florence-t alakítottam. Amikor itt Kecskeméten felvetődött a lehetőség, hogy ezt a vígjátékot bemutatjuk, abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy választhattam Olive és Florence szerepe között, hiszen habitusunkat tekintve mindketten, Csombor Teréz és én is alkalmasak voltunk mindkét szerep eljátszására. Abban a helyzetben úgy döntöttem, hogy ezúttal a másik női alakkal birkóznék meg. Ha Florence mellett döntök, fórom lett volna, mert a szöveg évekkel később is visszajön. De úgy éreztem, én azt a szerepet már „kijátszottam magamból", s színésznőként is érdekesebb kihívást jelentett most Olive-ot megformálni.

- Ha visszaemlékszik a korábbi, Cserjés Zsuzsa által rendezett Furcsa párra, miben különbözött az az előadás a mostanitól?

Sára Bernadette: Eltelt pár év azóta, s érdekes látni, tapasztalni, hogy a színházi ízlés, a közönség elvárása is megváltozott. Szeretnénk úgy eljátszani ezt a darabot, hogy ma is érdekes legyen. Hogy megmutassuk, napjainkban mit mond ez a vígjáték a barátságról és arról a helyzetről, amikor két ennyire eltérő személyiségű nő összeköltözik. Más a rendező, más a partner, sőt esetemben a szerep is, így egészen más elképzelés szerint állítottuk színpadra a Furcsa párt most, mit akkor. Ami azt illeti, egy kicsit talán túl bátran álltam a feladat elébe a próbafolyamat kezdetén. Azt hittem, hogy könnyű dolgom lesz, hiszen ismerem a történetet, ismerem a jeleneteket - mindent tudok a darabról. De csalódnom kellett, mert nagyon kemény küzdelem áll mögöttem. Ezúttal is arra törekedtem, hogy ne csak a poénokra, a közönség megnevettetésére utazzak, hanem emberileg is megformáljam Olive Madisont. Hogy a lelke mélyére ássak, és megmutassam, milyen élete lehetett, s miért vált olyanná, amilyennek látjuk. Hogyan jut el odáig, hogy végül is szakításra kerül sor közte és Flo között. Nehéz, de szép feladat volt erre rátalálni.

- Milyen darabokban játszik még az évadban?

Sára Bernadette: A tavalyi évadban bemutatott Eszter hagyatékát idén is játsszuk majd. Szintén tavaly próbáltuk Vlad Troickij rendező irányításával a Gogol- Utóirat című darabot, aminek csak egy bemutatója volt akkor, most októberben felújítjuk, azután folyamatosan műsoron lesz ez az előadás is. Emellett a Furcsa pár női változatát a bérletes előadások sorában láthatják a nézők.

Bera Linda

Fotó: Walter Péter
Forrás: Katona József Színház, Kecskemét

süti beállítások módosítása