Hal a zacskóban

Ütközési kísérlet emberi lényekre, zenével kísérve. Hal a zacskóban címmel újra látható októberben a Mobil Front Műhely és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházának közös produkciója a szegedi stúdiószínházban.

 

03

Utazunk. Egy kislány kezében zacskó, benne hal.

Ideiglenesség. Úton egyik akváriumból a másikba. A születés helyétől az üvegkoporsóig. A zacskóban csak egy ideig elég az oxigén. Bezárt élet egy tágasabb lét reményével.

04

 

AZ ALKOTÓK A DARABRÓL:
Önálló művet hoztunk létre, amely aktuális kérdéseinkre keres válaszokat, nem egy elmúlt korszak lenyomatát hordozza, hanem saját ötletekből kiindulva, általunk teremtett figurák helyzetein keresztül próbál reflektálni környezetünkre.

Személyes tapasztalatainkból építkezik és környezetünk / társadalmunk problémáira (pályakezdő fiatalok elhelyezkedési nehézségei; fogyatékos emberek beilleszkedése / elfogadtatása; nyugdíj előtt álló korosztály feladat- és énkeresése; az egyes személyek valóság előli menekülése egy idealizált világba;...) reagál.

Mindezt gondolatilag és játékos - a közönséget némileg megmozgató - módon összekapcsolva a jelenleg zajló legnagyobb szabású tudományos kísérlettel (CERN-Svájc).

Az alkotói folyamat részesei voltak a darab szereplői is, akik személyes ötleteikkel, improvizációikkal gazdagították a jeleneteket. Néhányan közülük részt vesznek a színpadi zenélésben is, kísérve az előadáshoz írt dalokat.

 

AZ ELŐADÁSRÓL:
Előadásmódjában kötetlenebb a hagyományos értelemben vett színházi formánál, mivel nem egy történet elmesélése a fontos, hanem a gondolkodás felkeltése.

A végeredmény egy olyan - felvállaltan eklektikus - előadás, amely speciális, egyéni problémákkal foglalkozik, társadalmi kérdéseket is feszeget, de nem nélkülözi a költőiséget és a humoros pillanatokat.

Kiemelkedően fontosnak érezzük, hogy társadalmunk azon tagjaira is felhívjuk a figyelmet, akik önhibájukon kívül kirekesztődnek a hétköznapi létezésből. Jelen esetben a hallássérültek kerültek fókuszunkba. Előadásunk egyik karaktere is siket és egy jeltolmács is szerepet kapott, aki az Unió fogyatékos ügyi stratégiáját tolmácsolja a hallók felé.

 

KIINDULÓPONTOK:
Milyen jövőképe lehet egy fiatalnak, aki máról holnapra él?
Mit is jelent „fogyatékosnak" lenni az „egészségesek" között?
Hogyan találja meg a helyét valaki egy idegen országban, ahol a helyiek egymástól is elzárkóznak?
Hogyan talál szerelmet az, aki a frusztrációihoz keres partnert?
Milyen anya az, aki irigyli a lányától a korát?
Mit lát az a mozirajongó, akinek a valóság is illúzió?
Mi köze az amerikai préri pocoknak a boldogsághoz?

 

01

 

Barnák László - Deme László: Hal a zacskóban
ütközési kísérlet emberi lényekre, zenével kísérve
Stúdiószínházi előadás 100 percben

Közreműködők:
Ozon: Poroszlay Kristóf
Prof, biztonsági őr, apa: Galkó Bence
Jósnő, anya: Fekete Gizi
Srác: Horváth Illés

Lány: Márkus Melinda
Hunor: Szívós László
Magor: Egger Géza
Viráglány, Margó: Erdélyi Tímea

Hallássérült húg, féltestvér: Borsos Beáta
Halott báty, Tudóska: Pataki Ferenc
Kívülálló: Cedric Paillot
Jeltolmács: Vörös Krisztina


Zene: Matkó Tamás
Díszlet-jelmez: Cziegler Balázs
Dramaturg: Deme László
Mozgás: Szarvas Krisztina
Asszisztens: Márton Andrea - Szabó Orsolya

RENDEZŐ: BARNÁK LÁSZLÓ

Előadás időpontok:
2009. október 18., vasárnap 19.00
2009. október 18., vasárnap 15.00

Az előadást támogatták: Nemzeti Kulturális Alap, Előadóművészi Jogvédő Iroda, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége


Forrás: Szegedi Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása