Vége is, meg nem is...

Bár az idei PLACCC Fesztivál hivatalosan vasárnap ért véget, a hatása érezhető Budapest kulturális vérkeringésében. Aki lemaradt, az sem maradt ki végleg. Az óriási érdeklődés miatt már tervezik a Soharóza Kórus és Göttinger Pál szlengblog-operájának továbbjátszását, a Haszondesign Projekt köztéri művészeti alkotásainak egy része pedig marad az utcákon. A mottó tehát ezután is: Tartsd nyitva a szemed!

placcc_pover
fotó: Udvardy Dávid


Közbeszéd tárgya lett a második PLACCC Fesztivál. A szervezők azt ígérték, hogy október 2 és 11. között felkavarják az állóvizet Budapesten, és a jelek szerint ez sikerült is nekik. Internetes fórumokon, kávézókban, romkocsmákban beszélgetnek az emberek a holland Space hovatartozásról szóló dokumentum-színházi előadásáról és a Soharóza Kórus szlengblog-operájáról, együtt gondolkodnak az algákkal működő Belvárosi Szmogreduktorról, míg mások fotókat töltenek fel a világhálóra a Haszondesign projekt látványos köztéri akcióiról. Aki lemaradt az idei PLACCC-ról, még pótolhatja az élmények egy részét.

A Soharóza Kórus és Göttinger Pál rendező közös produkciója, a Mindenütt jó összes előadására már a második napon valamennyi belépőjegy elkelt. A szleng.blog.hu alapján készült libretto Juhász Kristóf, a Szputnyik Hajózási Társaság szövegírójának munkája. A Soharóza Kórus olyan szövegekre improvizál zenét, mint például: "Megmurdellt, megmakkant", "Nem csicskulnak, kajakra jönnek, ez nem lakossági para", "Vágod? Befigyel a végzet!" A Szemlő-hegyi-barlangban bemutatott produkciót várhatóan még láthatják azok, akik a PLACCC Fesztivál alatt már nem jutottak belépőhöz. A szervezők tervezik a továbbjátszást, ezért érdemes folyamatosan figyelni a honlapon megjelenő információkat.

cubic_kicsi

A Haszondesign Projekt alatt született köztéri alkotások egy részét is meg lehet még nézni Budapesten. Az 1000% csoport a VIII. kerületben rozsdás, málladozó, telecetlizett belvárosi pinceajtókat vett kezelésbe. A "senki földje" felé nyíló lejárókról lekaparták a lakossági hirdetéseket, évek óta oszladozó plakátokat, graffitiket. A csúfságok helyét művészi alkotások, kis festmények, izgalmas grafikák vették át. A Pincerehab eredményét a Rökk Szilárd utca, Bródy Sándor utca, Somogyi Béla utca, Szentkirályi utca útvonalon lehet látni. Amit a járókelők eddig észre sem vettek, oda mostantól gyönyörködni és fotózni is járhatnak.

folyoso1_kicsi

Szintén Józsefvárosban, a Palotanegyedben látható az Élő galéria. Az Újirány Csoport alkotói felkutatták a Mikszáth tér-Krúdy Gyula utca - Lőrinc pap tér útvonalon található üzletek, kávézók, intézmények anekdotáit. Ezeket kitették a falakra, míg a járdára virágmintákat, idézeteket, kérdéseket és válaszokat festettek. A sétálók az Élő galéria részévé válnak, hiszen az alkotók egyetlen nagy kommunikációs felületként értelmezik a környéket.

P1080786

A szövegek segítenek, hogy a helybeliek és az oda látogató vendégek könnyebben szóba elegyedhessenek, és mindannyian otthon érezzék magukat szűkebb és tágabb környezetükben. Bár a kis táblág eredetileg lekerültek volna a falakról a PLACCC Fesztivál végén, a visszajelzések annyira jók voltak, hogy valószínűleg most már örökre kint maradnak.

 

További információ és forrás: : Placcc Fesztivál

süti beállítások módosítása