Színházi és drámaíró mesterkurzus

Rendezők és dramaturgok az oktatói a Magyar Író Akadémia október 31-én induló Színházi és drámaíró mesterkurzusának. A meghívott színházi rendezők és dramaturgok: Marton László - Radnóti Zsuzsa, Valló Péter - Békés Pál, Ascher Tamás - Forgách András, Novák Eszter - Kárpáti Péter, Alföldi Róbert - Vörös Róbert, Szirtes Tamás - Galambos Attila. Szemináriumvezetők: Békés Pál és Kárpáti Péter.

slide_iroakademia

 

A Színházi és drámaíró mesterkurzus beavatás a színház világába. Egyfelől a színházi előadásra alkotott irodalmi szöveg speciális műfaján, a drámán keresztül, másfelől a színház természetrajzának feltárásán keresztül. A hallgatók megismerkednek a színházi munka specialitásaival, a dramaturgia mesterségével, a rendező - a drámaíró - dramaturg közös munkájának sarkalatos pontjaival.

A kurzuson sikeres, gyakorló színházi rendezők és dramaturgok vezetik be a hallgatókat a a dramaturgia, a színházi gondolkodás elveibe és gyakorlatába.

Az első szemeszteren főként a drámai és színházi gondolkodást, drámai szerkesztést, a drámai karakterekben való gondolkodást, drámai helyzeteket, a műfaji és stiláris sajátosságokat ismerik meg a hallgatók a színház sajátos elvárásainak, a színházi előadás törvényeinek fényében.

A második szemeszter anyaga a drámaírás gyakorlata: jeleneteket, párbeszédeket, drámai szituációkat írnak a hallgatók, novellát, elbeszélést dramatizálnak, dramaturgiai beavatkozásokat, javításokat, szövegátdolgozásokat végeznek. A szemeszter hallgatói közvetlen kapcsolatba kerülnek a színház világával, színházi próbákon vehetnek részt és találkoznak olyan dramaturgokkal, akik kortárs darabokat keresnek színházi előadásra.

A mesterkurzus szakmai irányítója: Hegyi Árpád Jutocsa, DLA színház-és operarendező

Kiknek szól a mesterkurzus?

A színházba járó közönségnek / A dramaturgia, színház iránt érdeklődőknek / Irodalmat kedvelő pedagógusoknak, magyar szakos szaktanároknak / Bölcsész beállítottságú, irodalomkedvelő fiataloknak / „Asztalfiók" íróknak, költőknek: mindazoknak, akiknek írói ambícióik vannak a drámaírás terén/ drámapedagógiával foglalkozó tanároknak / diákszínjátszó csoportok tagjainak, irányítóinak, rendezőinek / már gyakorló íróknak, akik ebben a műfajban is kipróbálnák magukat.

További információk és jelentkezés ITT >>>

A Magyar Író Akadémia elérhetőségei:
www.mesterkurzusok.hu
06 1 266-7601
06 20 338 1078

süti beállítások módosítása