Magyarország hősei

Egy fiatal független színházi társulat mutatkozik be októberben több helyszínen, Budapesten. A Simon Balázs rendező által alapított Utca-szak (utca színházi alkotók közössége), különleges előadást kínál rendhagyó helyszíneken. Filozófiája szerint kis falvak utcáin, városok terein, börtönökben, bevásárlóközpont forgatagában teremt színházat. A Magyarország hősei produkció rendezője az európai hírű olasz Eleonora Fuser.

Balage182

Akik az előadásokon túl kíváncsiak az Utca-szak létrejöttének részleteire, kulisszatitkaira és arra, hogy milyen színt képvisel a hazai független színházi társulatok között, azok október 19-én este hétkor a Krétakör Bázison (Bp. IX: Gönczy Pál u. 2. II/5), sorra kerülő szakmai találkozón kaphatnak választ kérdéseikre. A találkozón részt vesz Simon Balázs társulatvezető, Eleonora Fuser rendező és a társulat néhány tagja. A rendezvényen filmbejátszásokból ismerkedhetnek meg az Utca-szak eddigi tevékenységével. Az est moderátora és házigazdája: Gáspár Máté.

Balage271

A tragikomikus játék a magyar történelem hőseit idézi meg a commedia dell' arte formanyelvével élve, Laura Boato és Eleonora Fuser ötletéből Török Tamara ajánlatai és az Utca-szak improvizációi alapján.

A héten ingyenesen megtekinthető kísérleti előadások:
október 22. 15 óra Millenáris
október 24. 11 óra Hősök tere az emlékmű mögött (esőnap: okt.25. 11 óra )
október 25. 16 óra Csepel Plaza

rendező: Eleonora Fuser
maszkok: Stefano Perocco
koreográfia: Horváth Zsófia
produkciós és társulati vezető: Simon Balázs
dramaturg: Török Tamara

 

Balage411

Az Utca-szak két éve szövetkezett arra, hogy előadásaikkal megszólítsák a peremvidékeken a szociálisan vagy kulturálisan hátrányos helyzetben lévőket, a színháztól elzárt, vagy elzárkozó embereket is.

Előadásaik nem helyhez kötöttek, nincsenek díszletek, kellékek is alig, így a hagyományos színházi kapaszkodók teljes elhagyása, erősen megdolgoztatja az absztrakciós képességét a nézőknek, befogadóknak.

A bevásárlóközpont olyan helyszín, ahol eltűnik saját és nemzeti történelmünk. Minden fogyasztó lény egyformán globalizálódik. Azzal, hogy a magyar történelem hőseit az Utca-szak beviszi a plázába, ezt a korunkra érvényes rendet szeretné felforgatni, megtörni egy pillanatra, hogy a nézők az esemény hatására érezzenek, emlékezzenek, és ha csak rövid időre is, de szembesüljenek saját kultúrájukkal.

Balage242

„A Magyarország hősei című előadásban a Hősök tere hatalmas szobrai által ihletett maszkokat fogunk használni. Megpróbáljuk a magyar viszonyokban lévő ellentmondást, a nagy eseményekkel teli múltat, a mitikus figurák hatalmasra növesztett képét bemutatni és firtatjuk helyüket a mai magyar társadalmi valóságban." /Eleonora Fuser - rendező/

Születőben van egy előadás, amely jótékonyan sokféle. A különféle stílusokat és műfajokat talán szintetizálja az egységes keresés, amely a valóság és a legenda közötti átjárót kutatja, a magyar történelem első felének eseményeivel játszadozva.

Az előadásban részt vesz közel húsz, a legkülönfélébb háttérrel rendelkező túlnyomórészt fiatal színész akikről egy dolog egészen biztosan elmondható (azon felül, hogy már sok köztük nagyszerű), még nem azért dolgoznak, hogy ebből gazdagodjanak meg.

Balassi Intézet, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Sirály, Polgár Krisztina Emlékalap, Színész Szakszervezet, Csepel Plaza (SeGeCe), UNDP, Krétakör, Alternatív Cirkusziskola, Gödör Klub, Duna Plaza (SeGeCe), BVOP, Millenáris, Tatabánya JMSZ, Zsámbéki Bázis, SzFE, Istituto Italiano di Cultura...

Forrás: Utca-Szak

süti beállítások módosítása