Molody Theater, Kijev

A Közép-Európai Színházi Szomszédolás első vendégjátékaként a Kijevi Molody Theater négyszemélyes gárdáját köszönthették a békéscsabai deszkákon, akik egy kőkemény kortárs ukrán abszurddal, a Marnated Aristokrat-tal érkeztek a Jókai Színházba.

ma5

A magyar fordításban Tartósított Arisztokrata című színmű Irene Koval amerikai-ukrán író tollából született, aki darabjában a külföldi munkavállalást, mint az emigrációs lehetőségek egyik válfaját, vizsgálja. A történetben egy ukrán színész, felesége nyaggatására, odahagyja a színpadot, helyette Angliába megy dolgozni. Itt egy koros arisztokrata házaspárnál vállal és végez idősgondozó munkát, míg azok sok girbe-gurba tréfa és játék közepette - rituálisan fel nem koncolják. Így a művész végül mégiscsak eljut a Tate Galériába, ahová vágyott, csak éppen nem látogatóként, hanem mint tartósított kiállítási tárgy.

ma3

A megdöbbentő (sikerű) előadást a Kijevi Molody Színház immár hat éve tartja repertoáron. Amint az előadást jegyző Sztaniszlav Mojszejev megjegyezte, a darabbeli színész valójában abban a pillanatban hal meg, amikor pénz reményében elhagyja a színpadot - és amint látjuk, ezt véresen komolyan is gondolta. Zalán Tiborral szólva, „nem játék, ez a színház dolog". Békéscsabán és Kijevben sem.

ma2

A Kijevi Molody Színház előadása.
Irena Koval: Marinated Aristokrat
- abszurd dráma -

Színész: Oleksii Verntynsky (Érdemes művész)
Feleség: Rimma Ziubina
Öreg: Valerii Legin (az Ukrán Nemzet Színésze-díjas)
Öregasszony: Viktoria Avdeyenko

Rendező: Sztaniszlav Mojszejev

 

Forrás: Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása