Francia nappal kezdődött

Francia nemzeti nappal kezdődött a Quartet Nemzetközi Színházi Fesztivál. Október 27-én, kedden 16 órától Francois Joly festőművész munkáiból nyílt kiállítás az Ifjúsági Házban.

aszfalt_dzsungel3

 

Csodálkozunk François Joly lassan megnyíló rejtett képei előtt: sűrített világ-törmelék-képek, töredék-egészek, mert a rajtuk szereplő dolgok az egyik pillanatban anyagi természetűnek tűnnek és ugyanezen dolgok a másik pillanatban pedig szellemi természetűek.

16:30-tól Xavier Durringer: Már a nyelvemen van az ölhetnék című drámáját a Színművészeti Egyetem színész- és rendező szakos hallgatói olvasták fel az Ifjúsági Házban.

Rou ugyan sorra cserkészi be a férjes csajokat, de csak a Pufitól kölcsönkért Cabrio bőrülésén. Pufinak van Cabriója, de soha nem volt még csaja. Aztán ott van még Rose, Pufi aggszűz nővére, aki utálja Rou-t és a férfiakat. Vagy mégsem?

Egy kallódó generáció sehogy sem érzi jól magát. És nyelvükön van az ölhetnék.

19 órától az ünnepélyes köszöntőt követően a Rictus Színház Aszfaltdzsungel című előadása nyitotta meg a fesztivált a Gárdonyi Géza Színházban.

Egyszerű sztori: két ember rábeszél egy harmadikat, hogy verjen meg egy negyediket. Kik ezek a fickók? Van választásuk? Végrehajtók vagy áldozatok? Látomás tört tükörben, dörömbölés triviális események süket ajtaján, költészet és megdöbbentő valóság, egy road movie és egy urbánus western között. Rendező: Laurent Maindon

Aszfalt_dzsungel

 

Arthur Rimbaud és Quentin Tarantino , költészet és ponyvaregény: Sylvain Levey és a Rictus Színház. Az előadáson a darab írója, Sylvain Levey is részt vesz.

Az előadás után alkotói találkozó és Quartet late night party várta a közönséget.


Dj Big & Dj Jago

J.J. Goldman francia filozófus szerint: "Ha jó a zene, akkor jó a zene". Dj Big és Dj Jago számára ez a mondás létállapot. Gazemberes zenék közül válogatnak: a discótól a raw funkig, francia pop-számoktól világslágerekig.

Francia borok, cseh sör, szerb zakuszka, prágai jazz, francia sanzon és balkáni népzene, kiállítások, filmek, kortárs európai irodalom - mindez október 27 és 31. között Egerben.

Ilyen még nem volt! - írhatnánk a plakátokra, mert valóban: az egri Gárdonyi Géza Színház rendezi az első nemzetközi „utazó" színházi fesztivált Magyarországon. A rendezvénysorozatnak ez a harmadik állomása: már nagy sikert aratott a szerbiai Újvidéken és a csehországi Chebben.

Négy európai színház teszi egymás mellé a kincseit. A franciák Tarantinót öltöztetik Artaud kegyetlen színházának vörös színébe. A cseheknél szláv népköltészet és hrabali humor ölelkezik Kafkával. A szerbekből süt a balkáni erő - vér, könny, szív, extázis. A mi Alkoholistáink „nagy magyar lélekkel" hengerelnek. Ami pedig minden előadásban közös: bár nem értjük a nyelvet, de értjük egymást. Nincs szükségünk tolmácsgépre ahhoz, hogy értsük - a homo ludens mindenhol szeret játszani.

 

süti beállítások módosítása