Jubileumi Liliom

Százéves a Liliom. Történet a fiúról, aki képtelen a megbánásra. A Csíki Játékszín bemutatja Victor Ioan Frunză rendezésében Molnár Ferenc LILIOM című színművét, a darab megírásának és ősbemutatójának 100. évfordulóján.




CsikiJatekszin_03_foto_AdrianaGrand

Molnár világkarriert befutott drámája az emberi lélekábrázolás mesterműve. A nemzetközi palettán többek között Fritz Lang, Max Reinhardt, Michael Thalheimer, Schilling Árpád rendezte meg a művet, és nyolc amerikai film kötődik Molnár darabjához. Európában az elmúlt évtizedben látható volt francia, német, olasz és angol színpadokon is.
Liliom szeretnivaló  csibész, noha a torkában mindig ott a sírás, soha nem sír és képtelen megbánást mutatni. Nem hajlandó vállalni érzelmeit. Az elfojtott szavak tragédiához vezetnek, így válik misztikus legendává az életéről és haláláról szóló történet. Talán leginkább korunk durva megnyilvánulásoktól vissza nem riadó, de lélekben mégis törékeny fiataljaihoz hasonlítható fiatalember ő.


CsikiJatekszin_02_foto_AdrianaGrand

Az előadás főbb szerepeit Veress Albert, Benedek Ágnes és Szabó Enikő, a fiatal erdélyi színésznemzedék meghatározó egyéniségei alakítják. Veress Albert huszonnyolcévesen máris több mint húsz szerepet tud maga mögött, Platonovot, Hamletet, Miskint, Komoróczyt játszotta. Benedek Ágnes, a kolozsvári színiiskola végzettje, idén alakításdíjat kapott a romániai Fiatal Színészek Gáláján. Szabó Enikő alkotója és alakítója is valamennyi előadásnak, melyben közreműködik.

Victor Ioan Frunză 1990 óta rendez magyar színpadokon, Budapesten, Szolnokon, Marosvásárhelyen, Temesváron, Kolozsváron, Csíkszeredán mutatták be rendezéseit. Több mint 180 színrevitel áll mögötte, folyamatosan rendez francia, német, jiddis és román nyelven, alkotásait 44 hazai és külföldi szakmai díjjal jutalmazták. A Máltai Lovegrend tagja és a Románia Csillaga Érdemrend lovagja. Nem tagja a romániai színházi szövetségnek, az UNITER-nek.

Adriana Grand látványterveit többek között Prágában, Pozsonyban, Budapesten, Kolozsváron, Bukarestben, Temesvárott született színházi produkciókban láthatta a közönség, 23 hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Sanda Manu, Parászka Miklós, Tompa Gábor rendezők előadásaihoz is tervezett díszletet és jelmezeket. Négy éve folyamatosan jelen van a Románia legsikeresebb nőinek TOP 100-as listáján, nem tagja az UNITER-nek.

Csíkszereda Önkormányzati Színházának alapítója Parászka Miklós, rendező, a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem tanára, aki az identitás, közösség  és egyetemesség elveinek jegyében vezeti immár tíz éve a Csíki Játékszín társulatát.

CsikiJatekszin01


Molnár Ferenc: LILIOM
külvárosi legenda két részben

Liliom, artista: VERESS ALBERT
Juli, cselédlány: BENEDEK ÁGNES
Muskátné, körhintás: SZABÓ ENIKŐ
Mari, Juli barátnője: RÁDULY BEÁTA
Ficsur, külvárosi csibész: KOSZTÁNDI ZSOLT
Hugó, Mari vőlegénye, később férje: BODEA TIBOR
Égi és földi rendőrkapitány: GIACOMELLO ROBERTO
Hollunderné, fényképész és Isten detektívje: FEKETE BERNADETTA
Linzmann, pénztárnok: LŐRINCZ ANDRÁS-ERNŐ
Orvos: DÁLNOKY CSILLA
Az eszetrgályos: VARGA SÁNDOR
Dr. Reich, öngyilkos ügyvéd: FÜLÖP ZOLTÁN
Kádár István, öngyilkos/ Hózlinger, Liliom riválisa: BILIBÓK ATTILA
Rendőr: PAP TIBOR
Lujza, Juli kislánya: MÁTHÉ ANNA-KRISZTINA
Az esztergályos gyerekei: BAKCSI KATA, FAZAKAS TAMÁS
A rendező munkatársa: BUDAHÁZI ATTILA
Díszlet-jelmeztervező: ADRIANA GRAND

Rendező: VICTOR IOAN FRUNZĂ

Bemutató  előadás: 2009. október 30. 19 óra – Bánk bán bérlet


Fotók: Adriana Grand
Forrás: Csíki Játékszín



süti beállítások módosítása