Márai est a Spionzában

A Márai Most Társulat egy összművészeti előadást hozott létre Márai Sándor: Négy évszak című művét alapul véve. A novella-fűzér a 12 hónap struktúrájára épül, minden hónaphoz egy történet tartozik.

marai_sandor
Márai Sándor

Paál Zsuzsanna képzőművész A négy évszak ihlette, vetített képeinek megtekintése közben Mertz Tibor tolmácsolásában ismerhetjük meg az egyes hónapokat Márai szemével. Mindeközben Horgas Eszter fuvolajátéka teszi még kézzelfoghatóbbá, érzékelhetőbbé mindazt, amit Márai 1938-ban megjelent kötetében megfogalmazott.

Az előadás különlegessége, hogy színész, zenész és képzőművész egyszerre „improvizál" a színpadon. Ugyan a színész szövege a leginkább kötött és adott, de mégis játékával inspirálja a fuvolajátékot, és irányt ad a vetítésre kerülő képeknek. Így minden este egy másik előadás születik, hiszen minden este annak a lenyomata, hogy aznap éppen milyen hatással volt egymásra a három művész, és a láthatatlan (és mégis jelen lévő) negyedik: Márai.

Mivel Márai Sándor ezen művét még soha nem vitték színre, a mostani premier ősbemutató is egyben.

 

A Márai Most Társulat előadása
Márai Sándor: A NÉGY ÉVSZAK

Összművészeti Márai-est

Férfi - Mertz Tibor
Nő - Horgas Eszter

Látvány - Paál Zsuzsanna
Produkciós vezető: Csák Erika

Rendező: Almási-Tóth András

Bemutató: 2009. október 29. 19:00 - Spinoza Színház


MaraiNegyevszak

 

Márai novellásfüzérének előszó jellegű szubjektív gondolatait Mertz Tibor tolmácsolja, melyet improvizatív játékával Horgas Eszter fuvolaművész kísér, és mindezt Paál Zsuzsanna képzőművész vetített képsorai teszik teljessé.

„Lehet, gondoljuk dideregve, hogy valami féktelen és túláradó is volt az életben, valamilyen eszelős öröm, vad és visító boldogság, amely fütyölt az értelem méltóságára - s talán erről volt szó; csak mi nem tudtuk."


süti beállítások módosítása