B. Brecht: Baal

Baal azt jelenti: úr, tulajdonos, birtokos. Baalnak lenni azt jelenti: mindent megragadni, mindennek belenézni a belsejébe, majd elhajítani, ha már nincs benne több kiélvezni való. Baalnak lenni azt is jelenti, hogy ha már mindent, várost és mezőt, férfit és nőt, szerelmet és gyilkosságot magamba emésztettem, nem marad más, mint önmagam felzabálása. Baal, az állandóságra és öröklődésre képtelen örök élet magában rejti a halál akarását. A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása egy ilyen Baal fejébe próbál bepillantani, elemezve elmesélni az életigenlés pusztulását.


Baal2


- Ismertem egy embert, az is azt hitte, hogy egészséges. Egyszer több napig ment-ment, mélyen a vadonban, mert látni akarta, van-e még kitartás benne. De már nem volt sok. Egy este megállt az egyik fa alatt, nekitámaszkodott, érezte benne az életet, s így szólt: te magasabb vagy, mint én, szilárdan állsz és a földet velejéig ismered, s az tart téged. Én tudok futni s jobban mozogni, de nem állok szilárdan és nem hatolok a mélybe, és engem semmi sem tart. S a nagy nyugalom is, a csendes ormok felett a végtelen éjben, szintén ismeretlen nekem.

A szél fújt. A fán remegés futott végig az ember érezte azt. Erre a földre vetette magát, átölelte a vad és kemény gyökereket, s keservesen sírt.

- Meggyógyult?
- Nem. De könnyebben halt meg.
- Ezt nem értem.
- Semmit sem ért az ember. De egyet-mást érez. A történeteket, ha megértjük őket, mindig rosszul mesélik el.

B. Brecht: Baal
Fordította: Jékely Zoltán

Baal Farkas Dénes
Mech Barabás Richárd
Emilie Tarr Judit
Piller Fehér Tibor
Johannes Mohai Tamás
Pschierer Molnár Áron
Ifjú úr Ruzsik Katalin
Ifjú hölgy Földes Eszter
Johanna Alberti Zsófia
Ekart Szatori Dávid
Luise Földes Eszter
Idősebbik nővér Tarr Judit
Fiatalabbik nővér Földes Eszter
Háziasszony Alberti Zsófia
Sophie Barger Ruzsik Katalin
Csavargó Molnár Áron
Lupu Molnár Áron
Mjurk Barabás Richárd Szubrett Tarr Judit
Zongorista Fehér Tibor
Lelkész Mohai Tamás
Bolleboll Molnár Áron
Gougou Fehér Tibor
Koldus Barabás Richárd
Maja Alberti Zsófia
Fiatal nő Földes Eszter
Pincérnő Tarr Judit

Csendőrök, fuvarosok, parasztok, favágók Alberti Zsófia, Barabás Richárd, Fehér Tibor, Földes Eszter, Molnár Áron, Mohai Tamás, Ruzsik Katalin, Tarr JuditRendező: Forgács Péter
Osztályvezető tanár: Gálffi László, Ács János

Forrás: SZFE

süti beállítások módosítása