Klasszikus magyar drámák

Október 28-án indult a Kolozsvári Állami Magyar Színház felolvasószínházi sorozata, amelynek keretében havi rendszerességgel kerül sor ismert és kevésbé ismert magyar drámák felolvasására a színház művészeinek rendezésében és előadásában. A sorozat célja „leporolni" a magyar drámairodalom népszerű és kevésbé ismert műveit, újra megszólaltatni Balassi, Vörösmarty, Petőfi, Molnár Ferenc és mások műveit és megvizsgálni ezek befogadásának lehetőségeit napjainkban. A felolvasószínházi előadások elsősorban Kolozsvár és környéke diákjait szólítják meg.

 

 

balassi-2-web_ok

 

Az első felolvasószínházi előadásként Balassi Bálint Szép magyar komédiája került bemutatásra Salat Lehel rendezésében. Balassi Bálintot (1554-1594) a magyar nyelvű költészet első kiemelkedő művelőjeként, a magyar irodalom első klasszikusaként tartják számon. Egyetlen dámája - melynek teljes címe: Szép magyar komédia Thyrsisnek Angelicával, Sylvanusnak Galateával való szerelmekrül - az olasz Cristoforo Castelletti egyik pásztorjátékának magyar nyelvű átköltése. A két fiatal pár kalandos szerelmi történetének több eleme is közös Shakespeare Szentivánéji álom című drámájával.

A Szép magyar komédia az első magyar irodalmi alkotás, amelynek középpontjában a szerelem áll. Balassi a következő szavakkal ajánlja művét: „Bizonyára mennyivel éntőlem ékesb igékkel lehetett, olyannal csináltam ez komédiát, kit kegyelmeteknek jó szűből kívánok és ajánlok, mint az kegyelmetekhez való jóakaratomnak örökké való szolgálatját. Végye kegyelmetek is jó néven, és nyomorult szolgáló gyanánt fogadja bé kegyelmetek házában, szolgáltasson kegyelmetek véle mindenkoron, de főképpen akkor, mikor az világbíró szerelemnek győzhetetlen nagy hatalmát érzitek magatokon."

Salat Lehel színész, a felolvasószínházi előadás rendezője szerint a darab „veretes" nyelvezete egyaránt jelent kihívást a színészeknek és a mai nézőknek. A látszólag naiv szerelmi történet másik sajátossága az erőteljes humor. A felolvasószínházi produkcióban Salat Lehel mellett Farkas Loránd, Skovrán Tünde, Vindis Andrea, Orbán Attila, Albert Csilla és Buzási András működtek közre. Az eseménynek a Kolozsvári Állami Magyar Színház új stúdióterme adott otthont.


Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása