A Figura Stúdió Színház

November 3-án este a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház vendégelőadásában a becketti abszurd, cselekvésre törekvő, ugyanakkor végtelenül passzív figurák elevenedtek meg a Békés Megyei Jókai Színház nagyszínpadának vasfüggönye mögött.

DSC_0078

 

A Közép-Európai Színházi Szomszédolás jegyében meghívott vendégjáték az abszurd és groteszk stílusjegyeit ötvözte alternatív színházi előadásában. Vava Stefanescu rendező táncba hívta Samuel Beckett három rövid színművét: a Némajáték I., a Jövés-menés és a Némajáték II. egymásnak felelgetve, összefonódva, egy végtelenített(nek tűnő) körforgásba kényszerítette bohóc-szerű figuráit. A börleszk után érzetet keltő három férfi és a szintén három tündér-manó jellegű női alak (előbbiek fekete-fehér, utóbbiak rikítóan színes jelmezbe bújtatva) automatákká válnak az előadás végére.
Kiút nincs a becketti kiüresedett világból. Semmisem az, aminek látszik - ahogy René Magritte almái sem. A Figura Stúdió Színház becketti értelmezésében „a hangsúly az emberi test azon gesztusainak keresésére irányul, amelyek lehetőséget teremtenek egyrészt a becketti szöveg értékeinek bemutatására, ugyanakkor felkeltik a néző érdeklődését az emberi test működésével kapcsolatosan. Az előadás formanyelve a hétköznapi, illetve a normálistól eltérő gesztusokból építkezik." (Vava Stefanescu)

 

DSC_0110

 

3 tánc Beckettre
Samuel Beckett:
Némajáték I, Jövés-menés, Némajáték II című darabjai nyomán


I. FÉRFI: Barabás Árpád
II. Férfi: Selyem András
III. Férfi: Szabó Eduárd / Veres Előd / Kolozsi Borsos Gábor
Flo: Bartha Boróka
Vi: Máthé Annamária / Vajda Gyöngyvér
Ru: Boros Mária

díszlet, jelmez: Csiki Csaba m.v.

ötlet és koreográfia: Vava Ştefănescu m.v.

forrás: Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása