Vendégségben Budapesten

Júliusban az Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája immár 14. alkalommal rendezi meg 2009. július 5-15. között a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar fiatalok találkozóját.

hattul

 

29 ország 730 fiatalja - tizennégytől huszonöt éves korig - lesz 11 napig lesz Budapest vendége, hogy a közös magyar származásból kiindulva együtt elevenítsék fel az azonos kulturális gyökereket, ami meghatározza és összeköti őket, sokszor a találkozó időtartalmán túl is: egy életre. Az Ifjúsági Találkozón olyan kapcsolatok, szerelmek, barátságok szövődnek, amelyek a világ akár legtávolabbi pontján élő magyar származású fiatalokat kötik össze.

A Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar fiatalok találkozójában a legfontosabb tehát az együttlét, az ismerkedés, a hagyományokon alapuló közös gondolkodás, a színes programok. A Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar fiatalok találkozójába ugyanúgy belefér a népművészet, mint a gasztronómia, a fotókiállítás, a közös mesemondás, a színházlátogatás, a táncház, az együtt zenélés, az országjáró és felvidéki barangolások, a közös nagy menettánc Sátoraljaújhely főutcáján, a múzeumlátogatások, az éjszakai szórakozás a Vidámparkban, a sétahajózás, a bulizás, a kreatív újrahasznosító verseny, a pohárfestés, vagy az Erős Pista vetélkedő. Felejthetetlen élményt ígér, amikor több mint 700 fiatal szavalja majd egyszerre Radnóti Miklós versét a Nemzeti Múzeum lépcsőjén.

A Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar fiatalok találkozójának célja, hogy értékes, jó hangulatú, mégis laza, feledhetetlen időtöltést biztosítson azoknak a fiataloknak, akik fontosnak érzik anyanyelvük ápolását, valamint a magyar nép kulturális örökségét.

A fiatalok között - a korábbi évekhez hasonlóan - lesznek erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, muravidéki, horvátországi és vajdasági magyar ifjúsági csoportok, de idén Nyugat-Európából és a más kontinensről is érkeznek fiatalok: például Csehországból, Franciaországból, Kanadából, az Egyesült Államokból. Külön érdekességnek ígérkezik a három Dél-Amerikából - Argentína, Brazília, Uruguay - érkező magyar tánccsoport részvétele.

A rendezvény programjának, tematikájának kidolgozásakor elsődleges szempont volt a jeles évfordulókra való emlékezés, így ebben az évben a fiatalok a különböző tematikus programok kapcsán megismerkedhetnek Kazinczy Ferenc, Benedek Elek és Radnóti Miklós életével, munkásságával. Folytatva a korábbi évek barangolásait, idén - Kazinczy Ferenc nyomán - Sátoraljaújhelyre, Széphalomra, és a felvidéki Kassára látogatunk.

Az Ifjúsági Találkozó egyik legnépszerűbb programja a világ szinte minden részéről idesereglett amatőr művészeti csoportok bemutatkozása. Ebben az évben a Bazilika előtti Szent István téren, Sátoraljaújhelyen és a felvidéki Gombaszögön adnak gálaműsort a nagyközönségnek a néptánccsoportok.

Forrás: Égtájak Iroda


 

süti beállítások módosítása