Ameli sóhaja

Andresz Kati előadásában november 10-én este 7 órától látható Alina Nelega monodrámája, az Ameli sóhaja az Aranytíz Tolnay Klári Színpadán. Az előadás október közepén Erdélyben is vendégszerepelt.


06

A darab a főhősnő kísérleteit kíséri végig, aki értelmet próbál találni a körülötte és a vele történő dolgokban.

Az Ameli családi történeteiben életre keltett figuráknak, a melléktémáknak - a nő helyzete, párkapcsolatok - mind-mind olyan erejük van, melyek képesek életszerűen felidézni a kommunista rezsim világát, ennek minden aberráltságát, abszurditását és tömény borzalmát. Így hát az Ameli sóhaja, e korszak tényleges epilógusává válik. A figyelmes, de távolból szemlélődő szerzőnő helyzete lehetővé teszi, hogy megtalálja a megfelelő hangot, mely tökéletesen illik e - mind a mai napig - érzékeny témához. A darab egész szövegvilágán organikusan vonul végig több irodalmi stílus. Nyelvezetét a poézissel átszőtt élőbeszéd határozza meg, ám a monologizált részek között találunk olyan muzikálisan-recitatív pillanatokat, melyek úgy színesítik meg az érzelmi minőségeket, hogy megőrzik ezek feszességét. Alina Nelegának sikerül nevetést fakasztania, vagy legalábbis mosolyra ingerelnie ott, ahol a körülmények kifejezetten drámaiak, ám ennek a fordítottja is igaz, vagyis tragikus hangulatot képes kelteni olyan helyzetekben, melyek első látásra inkább komikusnak tűnnek. Ez a heroikusan-komikus stílus Ameliből igazi, hús-vér, élő és hiteles figurát varázsol, a szövegnek pedig valósággal a lélegzés ritmusát kölcsönzi.

Alina Nelega monodrámája egy különleges fajta emlékezést vált ki a nézőből, azt a fajta emlékezést, mely az erőteljes érzelmeket követi, végtelenül személyes, ugyanakkor felidézi a meg nem élt emlékeket is, melyek az előző generációk fájdalmas ozmózisa révén öröklődtek át.

Az Ameli sóhaja kiforrott mű, mind irodalmi szempontból, mind pedig az általa hordozott teatralitás szempontjából. Jócskán és meggyőzően bizonyították ezt mindazok a nyilvános alkalmak, amelyek során a darab bemutatásra került. E formailag és tartalmilag egyaránt megkapó monodráma azon nagyon kevés színházi írások közül való, melyek közelmúltunkkal foglalkoznak, teljes egészében jelenünkhöz tartozva.

"Hová tűnik el mindaz, ami már nem létezik? Hová tűnik el a színes képekkel tele ABC-s könyv? Az ének, amit pont most énekeltem és hova tűnik el a város, amiről mama és papa állandóan beszélt, hogy oda költözünk majd?"
Egy asszony utolsó 50 perce. Egy belső monológ, visszatekintés.

10_400


Alina Nelega: Ameli sóhaja

Ameli: Andresz Kati

fordító: Annamaria Pop
látványtervező: Balázs Krisztián
zenei vezető: Posta Pál
zeneszerző: Czipott Géza

rendező: Gali László

Előadás időpont: 2009. november 10. 19.00

Aranytíz (V. kerület Arany János u. 10.)

Jegyár: 1000.-
jegyrendeles@aranytiz.hu
354-3400
www.aranytiz.hu

süti beállítások módosítása