A Frankenstein-terv

A Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv című előadás ősszel ismét több rangos nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt: a ljubljanai Mladi Levi, a vilniusi Naujosios Dramos Akcija, a rigai Homo Novus és a Rotterdamse Schouburg által megrendezett De International Keuze fesztiválokon egyaránt nagy sikert aratott.

A 2008-as POSZT-ra készült mozgóképes ajánló
(a fesztiválon az előadás elnyerte a Legjobb előadás, a Legjobb női főszereplő (Monori Lili) és a közönség zsűri díját)

 

Ljubljanában az előadás drámai oldalát emelték ki.

„(...) a frusztráció agressziót szül, az agresszió pedig gyilkossághoz vezet, és a végén minden vérben úszik. (...) Mundruczó Kornél egy zárt világ társadalmi és emberi kapcsolatait tárja elénk színházi keretek között. Az előadáson belül - színházban szokatlan módon - a színészeknek is lehetőségük nyílik a véleménynyilvánításra." (Dnevnik - Ljubljana)

Vilniusban például a litván kultúrához hasonlították az előadást, ott ugyanis a színházi élet az utóbbi időben elvérezni látszik a gazdasági válság szinterén. Szerencsére most ősszel két különösen sikeres bemutató is cáfolni tudta ezt az állítást: a magyar filmrendező, Mundruczó Kornél Frankenstein-terv című előadása, valamint a Kristian Smeds finn rendező által színre vitt Cseresznyéskert. Mindkét színdarab sikere felülmúlt minden előzetes várakozást.

Vilnius_Art_Academy

 

„A Frankestein-terv vizuálisan visszataszító előadás. Esztétikai ereje abban rejlik, hogy a magyar színészek mesterien képesek manipulálni a közönséget. Kezdetben azt az illúziót keltik bennünk, hogy ők maguk is egyenrangú partnerei a projektnek, és bármelyik pillanatban befolyásolhatják az eseményeket. De tulajdonképpen mi is ez az egész? Valóságshow? Installáció? A válasz: fiktív történet, amely egy hétköznapinak tűnő társadalmi drámából egyik pillanatról a másikra véres krimivé változik. Szörnyűséges, de nem sokkoló. Miért? Mert Litvániában ilyenek a hétköznapok, és valószínűleg Magyarország sem maga a paradicsom..." (Menų faktūra - Vilnius)

A rotterdami kritikák az erőteljes színészi jelenlétben látták a darab sikerének kulcsát.

„A magyar Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv nem kimondottan hétköznapi történetét egy csapat színész kelti életre, akik játéka által a darabbeli történések tökéletesen hihetővé válnak." (theatercentraal.nl - Rotterdam)

Az előadás külföldi vendégszereplései 2010 tavaszán folytatódnak majd.

 

süti beállítások módosítása