Benn a szobában, A hentes

A Benn a szobában című egyfelvonásos egy átlagos házaspár kedd estéjét mutatja be. Két emberről szól, aki egy fedél alatt, de mégis külön életet élnek. Próbálják rendbe hozni azt, amit még lehet, de úgy tűnik, már csak célba nem ért mondatok és meg nem értett szavak maradtak nekik. Ilyen a házasság? Ez abszurd!

05

A hentes című darab egy másik - vagy ugyanaz? - házaspár estéjéről szól. A férj hazaviszi munkahelyi gondjait, képtelen elszakadni a problémáktól. A feleség - mint eddig mindig - otthon várja, de most nem figyel rá. Olyan dolog történt vele aznap, amely talán mindent megváltoztat.

Szakonyi Károly mindkét darabja a szeretet erejéről, vagy éppen hiányáról, a boldogság kereséséről szól.

07

 

Plafon Csoport:
Benn a szobában, A hentes
Író: Szakonyi Károly

Szereplők:
Juhász Tünde
Szabó Kristóf

Előadás időpontok:
2009. november 17., 20:00 bemutató!
2009. november 18., 20:00

Jegyárak: teljes árú: 1600 Ft
diák/nyugdíjas: 1200 Ft
szakmai: 1000 Ft

03



Két Szakonyi Károly történet a Bakelitben
Interjú Juhász Tündével, a Plafon Csoport alkotójával

A Plafon Csoport novemberben két Szakonyi Károly egyfelvonásost mutat be a Bakelitben. Mindkét előadás egy házaspárról szól, az, hogy ugyanarról-e, vagy sem, az alkotók nyitott kérdésként hagyják. Az előadást ketten rendezik, és ketten is játszzák, Szabó Kristóf és Juhász Tünde, akik Gór Nagy Mária tanodájában együtt tanultak színházat.

- Hogy találtatok Szakonyi Károly szövegeire?

Véletlenül.....és véletlenek ugye nincsenek. Igazából a Magyar Művek Szemléje miatt történt így, amely 2009 júniusában hetedik alkalommal került megrendezésre Budapesten, a Pinceszínházban és az Új Színházban, a Bubik István Stúdiószínpadon. A Szemlén részt vehet - határainkon belülről és túlról - bármely felnőtt-, vagy diákszínjátszó együttes olyan prózai, verses vagy mozgásra épülő előadása, amely magyar szerző műve, vagy annak feldolgozása alapján készült. Kétszereplős darabot kerestünk, és rátaláltunk a Benn a szobában-ra. A Magyar Művek Szemléje egyben a Magyar Szín-Játékos Szövetség minősítő fesztiválja is. A Benn a szobában című előadás a Szemlén Ezüst Minősítést kapott. Szeretnénk ezúton is köszönetet mondani a Szakonyi Károlynak, aki lehetővé tette, hogy ezt a két nagyszerű darabot színpadra állíthassuk.

- Mi az bennük, ami kifejezi, ami foglalkoztat most titeket?

A boldogság keresése, a döntések felelőssége, vágyak és korlátok.

- Hogyan kezdtetek együtt dolgozni?

A Gór Nagy Mária Színitanodában voltunk csoporttársak. Megkértem Kristófot, hogy dolgozzon velem, és ő igent mondott. Azért őt, mert úgy gondoltam, hogy amilyen különbözőek vagyunk, olyan jól tudunk majd együtt dolgozni - és igazam lett.

- Azt írjátok a Benn a szobában szinopszisában, hogy egy átlagos házaspárról van szó - szerintetek fontos-e, hogy a színház rólunk, mindennapi emberekről szóljon?

Az élet igazán fontos kérdései nagyon hasonlóak egy császárnál, egy halásznál vagy egy mikrobiológusnál. Így ilyen szempontból nem az a fontos, hogy kiről, hanem hogy miről szól a darab.

04

- A benn szobábant már bemutattátok, A hentesnek most lesz a premierje, mennyire tartozik össze a két szöveg? Az előbbihez választottátok a másikat? Van-e valami a 2 előadás között, ami alapján azt lehet gondolni az utóbbi előbbiből fejlődik tovább? Másképp fogalmazva összeköti-e a 2 előadást a szerzőn és az előadókon kívül valami?

Mivel a Benn a szobában egy viszonylag rövid egyfelvonásos, szerettük volna megtoldani, hogy egész estés előadás legyen. Az egy további 'véletlen', hogy a másik egyfelvonásos is Szakonyi Károly műve. Stílusában, hangulatában különböző a két darab, de ugyanúgy két ember boldogság-kereséséről szól, csak más életkörülmények között.

01

Azért sem akartuk erőltetni azt, hogy A hentes a Benn a szobában folytatása, mert Szakonyi Károly több, mint egy évtizeddel később írta meg az előbbit, és egyetlen utalás sincs benne, hogy a két dráma összefügg. Mégis el lehet képzelni, hiszen míg az első egy gyermektelen, friss házaspárról szól, addig a másik egy kétgyermekes családról. Akár szólhatna is ugyanarról a párról, ezt a nézők eldönthetik.

- Szerintetek mi a színház funkciója ma? Nektek mi a célotok azzal, hogy ezt csináljátok?

Szerintem a színház szerepe az, hogy élményt adjon - felemeljen, megríkasson, szórakoztasson, elgondolkodtasson - mind a közönség, mind az alkotók részére. Jó esetben ez olyan élmény, ami máshonnan nem szerezhető be. Hogy mi a célunk?
Élményt adni és kapni.


02





süti beállítások módosítása