A tizedik világvárosban

Budapest, Róma, Amszterdam, München, Frankfurt, Baden-Baden, Tokió, Salzburg és Prága után Bukarestben hódít Kálmán Imre műve. A tizedik világvárosban 2009. november 12-én mutatták be A Csárdáskirálynőt a Budapesti Operettszínház direktora, Kerényi Miklós Gábor - KERO® rendezésében.

SCS_5277

A Csárdáskirálynő a legismertebb operett a világon. A statisztikusok szerint nincs egyetlen olyan nap sem, hogy a világon valahol fel ne csendülne - filmen, tévében, rádióban vagy színházban- valamely slágere.

A Budapesti Operettszínház produkciója - Kerényi Miklós Gábor és Kállai István átdolgozásában - a 2002-es bemutató óta gyakorlatilag körbejárta a világot. Rómában, Amszterdamban, Münchenben, Frankfurtban, Baden-Badenban és Tokióban a Nagymező utcai teátrum társulatának előadásában hódított, Salzburgban, majd a prágai Karlín Színházban pedig a helyiek vitték sikerre az operettet, melynek koreográfusa minden alkalommal Gesler György, rendezője pedig Kerényi Miklós Gábor - KERO®, a Budapesti Operettszínház direktora volt.

2009. november 12-én este a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház tűzte műsorára az orfeumi énekesnő történetét Silvia címmel, román szereplőkkel, ugyancsak Gesler György táncaival, KERO® színpadra állításában. Az előadás karmestere Stauróczky Balázs. Érdekesség, hogy a román fordítás Fazakas Ernő munkája, aki Tybaltként már Bukarestben és Budapesten is bemutatkozott.

Nem ez az első operettszínházi koprodukció egyébként a román fővárosban, hiszen Béres Attila főrendező színpadra állította már itt A víg özvegyet, majd idén tavasszal a Rómeó és Júliát mutatták be a helyiek, ugyancsak KERO® rendezésében. Tavaly az Európai Zenés Színházi Unió első fesztiválján a bukarestiek már megtekintették A Csárdáskirálynőt a magyarok előadásában, ennek a sikere buzdította fel a Ion Dacian színház igazgatóját, hogy saját társulatával is műsorára tűzze Kálmán Imre operettjét.

A Csárdáskirálynő a Nagymező utcában legközelebb egyébként november 21-22-én tekinthető meg, a többi között Fischl Mónikával, Vadász Dániellel a primadonna-bonviván szerepben, akik a két televíziós felvételen is láthatók, hiszen a művet először Baden-Badenben németül az SWR, majd Budapesten a Magyar Televízió rögzítette, utóbbi egyébként hamarosan DVD-n is megjelenik.

Ám a bukaresti premier után, a következő Nagymező utcai előadás előtt a Budapesti Operettszínház művészei még részt vesznek az Európai Zenés Színházi Unió második fesztiválján Bukarestben, ahol november 17-én Strauss Bőregér című operettjét mutatják be.

forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása