Litera szülinapi parti

Rendhagyó premierrel ünnepli 7. születésnapját a Litera. November 20-án a Trafóban bemutatják Háy János - Tasnádi István - Erdős Virág - Garaczi László - Forgách András: MAGYAR STAFÉTA című drámáját.

valto

A Litera - irodalmi portál 2009 márciusában arra kért öt kortárs drámaírót, hogy előre meghatározott karakterekkel, váltóban, Magyar Staféta címen közös drámát írjon. Minden író megnevezett és megrajzolt egy-egy hőst, akit a darabban szerepeltetni kívánt. Az ötszereplős darabnak így lett hőse Laci (Háy János), Hunger Natália (Tasnádi István), Erika (Kárpáti Péter - őt később Forgách András váltotta fel), Szilvia (Erdős Virág) és Kriszta (Garaczi László). Az íróknak egy-egy hét állt rendelkezésükre jelenetsoruk megírására.

 

stafeta

 

MAGYAR STAFÉTA
- kortárs dráma váltóban -

Szereplők:
- KRISZTA, 20 éves szexis színészhallgató - Rezes Judit
- ERIKA, babaarcú démon, aki minden éjjel megöl valakit - Pereszlényi Erika
- HUNGER NATÁLIA, 76 éves nyugalmazott anyakönyvvezető (szülésznő) - Lázár Kati
- SZILVIA, 45-50 éves nő, a teljes idegösszeomlás szélén - Láng Annamária
- LACI, 40 körüli, munkanélkülieket oktató angoltanár - Szabó Simon

Kép-hang-zene: Dj Sanyi és Vj Unflyable

Dramaturg: Lőkös Ildikó
Rendezte: Keszég László

 

litera03

 

Egy belvárosi bérház negyedik emeletén vagyunk, egy nyelviskolának átalakított lakásban, ahol Laci, a 40 körüli nyelvtanár munkanélkülieket oktat. Csoportjába épp négy különböző korú, magányos nő kerül... Hogy mi történik közöttük, megtudhatják, ha megnézik öt szerző sziporkázóan humoros, fordulatos drámáját, fergeteges színészi előadásban és rendezésben. A drámából készült hangjáték, illetve a felolvasószínházi előadás már nagy sikert aratott, mostani, másfél órás színpadi bemutatónk még különlegesebb élménynek ígérkezik.

litera02

Mai magyar valóság, tipikus magyar jellemek és helyzetek - görbetükörben. A bemutató valódi kuriózum, a magyar színház történetében először írt több kortárs drámaíró - váltóban - szervesen egymáshoz illeszkedő jelenetsorokból álló, összefüggő drámai művet. A bemutatón jelen lesznek a váltó szerzői is!

Az előadás után: parti végkimerülésig!

Jegy elővételben: 1800.- Ft - A helyszínen: 2200.- Ft.
További részletek és előzmények: a Magyar Staféta oldalán.
Kezdés: 2009. november 20. 20 óra
Helyszín: Trafó - Kortárs Művészetek Háza - Budapest, IX. Liliom u. 41.

 

litera04

 

Háy János: 1-2. jelenet
A Magyar Staféta online drámája Háy János jeleneteivel kezdődik. A szereplők: Laci, Hunger Natália, Erika, Szilvia, Kriszta.

1. jelenet
Nyelviskolává alakított bérlakás. Tanterem. Intenzív angol nyelvtanfolyam munkanélkülieknek. Erika és Szilvia már bent ülnek


Erika: Te is munkanélküli vagy?
Szilvia: Én mindig is munka nélküli voltam, de mióta elhúzott a férjem, azóta már tényleg az vagyok.
Erika: Otthagyott?
Szilvia: Ja, két gyerekkel.
Erika: Nem kellettek neki a gyerekek?
Szilvia: Kellettek volna, de nem adtam, nem elég hogy lelép egy hülye libával, otthagy engem egy csomó pszichikai problémával, ja, meg egy kurva nagy lakáskölcsönnel, szóval hogy ezek után a gyerekeket, azért azt már nem. Majd jöhet vasárnap, elviheti őket fagyizni, ha épp lesz kedvem odaadni őket.
Erika: Én nem értek az ilyen családi dolgokhoz, mert nekem nincsen, de szerintem azért a gyerekeknek fontos, hogy van apjuk, nem?
Szilvia: Megkapnak tőlem mindent, a pénzen kívül. Azt meg elég, ha átutalja, nem kell hozzá személyes kontaktus.
Erika: Marha kemény vagy.
Szilvia: Figyelj, az ember egyszer kerül be a házassága miatt a pszichiátriára, kétszer nem kockáztatja meg.
Erika: Annyira kikészített?
Szilvia: Előtte is voltak problémáim, hogy egyedül a gyerekekkel, mert ő persze dolgozott, legalábbis azt mondta, merthogy kurva sokba van a család. De amíg rendben voltak a dolgok, megoldottam heti egy pszichodrámával, meg néha eljártam kórusba, ja meg tornára, hogy fizikailag rendben legyek.
Erika: Fú, ezt mind csináltad?
Szilvia: Kellett, mert különben nem bírtam volna. Amikor meg elment, akkor persze ez már kevés volt, és tényleg hülyeség, de kicsit túlméreteztem a xanax-adagot. Szóval a gyerekek találtak meg a konyhában a kövön, azt hiszem, vizet akartam inni az utolsó marék gyógyszerre.
Erika: Azért ez a gyerekeknek sem lehetett könnyű.
Szilvia: Tudták, hogy az apjuk miatt volt, hogy magamtól én ilyet soha, hogy ez olyan, mint egy gyilkosság, amit áttételesen az apjuk követett el. Szóval, ezért is utálják az apjukat, és ez így is fog maradni, mert nem mernék megkockáztatni, hogy még egyszer ott találjanak a konyhakövön.
Erika: Fú, de kemény. Különben, ha nem volt munkád, akkor hogy tudtad, szóval a segélyt, meg ezt a tanfolyamot?
Szilvia: Amikor kijöttem a kórházból, elmentem a munkaközvetítőbe, hogy megszűnt a bété, mármint hogy nekem megszűnt, mert a férjemé volt, és ott mondták, hogy van ez a tanfolyam, és ha lesz valami nyelvvizsgám, akkor esetleg tudnak nekem állást. Bár húsz év után újra megjelenni a munkaerőpiacon, az olyan, mintha feltűnne egy zabigyerek az életedben, hogy senki nem számított már rád. És te?
Erika: Egy közértben dolgoztam, éjjelnappali, csak tönkrement, lenyomták a raktáráruházak, de különben fizika-biológia szakos vagyok.


a folytatáshoz kattintson ide »

forrás: Litera.hu

 

süti beállítások módosítása