Bemrockparti

November 21-én jeles évfordulót ünnepel Török Ádám és a Mini. Immár 40 éve, hogy először játszott a csapat a Bem rakparti Művelődési Házban. A legendás Bemrockpart kisebb-nagyobb megszakításokkal a mai napig a zenekar elsőszámú klubja. A 21-i koncerten a megfiatalított együttes sztárvendégekkel kiegészülve idézi fel az elmúlt négy évtizedet.

 



mini


A hatvanas évek végi, hetvenes évek eleji underground egyik fontos figurája volt az énekes, később fuvolista Török Ádám. Még a nyolcvanas évek végén is úgy emlegették, mint az utolsó mohikánt, aki megjelenésével még mindig a hatvanas éveket, a legendás zenészbarátokat, a felejthetetlen emlékű bulikat idézi. Elmaradhatatlan fuvolájával egyike azoknak a „kiveszőben lévő, bohém, nagy álmú, pesti Szinbád-embereknek", akik a rockot nem csak a színpadon és jelszavakban éltetik, hanem gondolkodásukban, életformájukban is igyekeznek azonosulni vele.

A balatoni nyarakat, az autóstoppokat, az első beatünnepeket, a korai Tabán-bulikat idézi meg, azokat a garabonciás időket, amikor nem csak Ő és társai, hanem a közönség is hitte, hogy a zene erejével, a közösség hitével, az új eszmékkel, egymás közelségének melegével, gondolatainak kicserélésével meg lehet változtatni a körülöttünk lévő világot. A magyar underground, a progresszív rock képviselői és hívei vágtak neki így a világnak, hogy aztán tíz, tizenöt év elteltével ezekből az álmokból csak emlékmorzsák maradjanak

A MINI első formációja (Török - Závodi - Czipó - Dobos) tette híressé a badacsonyi Tátika eszpresszót, ahol a szokásos vendéglátós zene helyett az akkor még Magyarországon ritka progresszív rockzenét hallgathatta a közönség. A rögtönzött jam-sessionökre a Balatonnál zenélő barátok összefutottak, és hamarosan országos híre lett a zenekarnak.

Budapesten 1969. augusztus 26-án a Sakk-Matt törzsközönsége előtt mutatkoztak be az Ifjúsági Parkban, ahol a Troggs, Jimmy Hendrix és a Cream dalait, illetve saját szerzeményeiket játszották és viharos sikert arattak.

Néhány hét alatt elismert zenekarrá váltak, 1969-ben megnyitották a Mini klubbot a Bem rakparton. Az akkor még I. kerületi Tanács Művelődési Háza névre hallgató intézmény a hippik, a beatnikek egyik törzshelye lett, és a rhythm and blues korszak után megismerkedhettek a jazz-rockkal is.

Elbeszélések szerint a Lánchídig állt a sor hogy bejussanak egy-egy bulira a fiatalok, sokan kint is rekedtek, hiszen maga a hely nem túl nagy, de zene iránti szeretetük, a muzsikára való áhítozásuk kényszerítette kígyózó sorokban türelmes várakozásra őket a bejutás reményében, hogy részeseivé váljanak és átélhessék a zenetörténelmi események életképeit.

A Mini klub immáron 40 esztendeje alatt sok minden változott, a zenekaron belül cserélődtek a tagok, változott világunk is, valamint a művelődési ház neve is, de ezen a jubileumi ünnepi koncerten egy dolog nem fog változni: a zene.

A koncert este 7 órakor kezdődik a Budavári Művelődési Házban (I.ker. Bem rakpart 6.). Sztárvendégek: Muck Ferenc, Mohai Tamás és Galyas László.

süti beállítások módosítása