Színházi Műszaki Tanfolyam

A Színházi Műszaki Vezetőképző Tanfolyam 1967-ben indult a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és azóta megszakítás nélkül, folyamatosan zajlik az oktatás - így ezen a szakmai területen ez a legnagyobb hagyományokkal rendelkező képzés.

pszeudo_szinpad_dabi
Fotó: Dabi M. István

 

Akkor is, ma is szinte egyedüliként biztosította a hazai és a határon túli magyar színházaknál és a zenei, valamint kulturális intézményeknél a vezető műszaki alkalmazásban lévő dolgozók magas szintű szakmai képzését és a korszerű színpadtechnikai ismeretekkel rendelkező munkaerő utánpótlását.

A több mint negyven éves múlttal rendelkező tanfolyamot a 2009/2010-es tanévtől a Színház- és Filmművészeti Egyetem már az új OKJ modulos rendszere szerint indítja. Ennek lényege, hogy az egymásra épülő szakmai követelménymodulok teljesítése esetén a képzések bármikor újra folyatathatók, ismételt vizsga nélkül is.

Az emelt szintű Színháztechnikus, szcenikus képesítés két év alatt szerezhető meg, ebben 5 szakmai követelménymodult kell teljesíteni a hallgatóknak. Az itt megszerezhető további középfokú szakképesítésekhez - Hangosító, Színpadmester és Világítástechnikus - az érettségi alapfeltétel, a szcenikus öt követeménymoduljából három, illetve két modulból kell vizsgáznia a hallgatóknak. Ez a rendszer a felnőttképzés mai igényeit rugalmasabban szolgálja.

Az egyetem alapvető célja olyan színházi szakemberek képzése, akik képesek a folyton változó műszaki környezet és az új művészeti elvárások között összhangot teremteni. A tanfolyamon oktató neves színházi szakemberekből álló tanári kar erre feltétlenül garanciát nyújt.

További információ az SzFE honlapján >>>

Forrás: SzFE

süti beállítások módosítása