Párhuzamos óra és Cucc

A Kortárs Drámafesztivál keddi magyar szemleprogramjában Pintér Béla Társulatának Párhuzamos óra című előadása látható este 8-tól a Szkéné Színházban. Ezt követően a Merlin Színházban Kiss Márton: Cucc című darabja látható este 10-től a fesztiválklub programok keretében.

pinter
fotó: Martincsák István-port.hu

A Pintér Béla és Társulata 1998-ban alakult. A legtöbb magyar alternatív társulattal ellentétben állandó játszóhellyel rendelkezik: működésének tizenegy éve során bemutatóit egy kivételével a budapesti Műegyetem színpadán, a Szkéné Színház arénaszerű terében tartotta. A Pintér Béla köré csoportosuló alkotók - professzionális és nem-professzionális színészek - célja, hogy a társadalom és saját személyük kritikus-ironikus megfigyelései alapján kortárs színpadi műveket hozzanak létre. Pintér íróként és rendezőként egyaránt jegyzi az előadásokat, melyek majdnem minden esetben önéletrajzi ihletettségűek.

A valóság és az álom, az autentikus és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből épül fel az a szürreális világ, mely a társulat darabjait és előadásait jellemzi. Sikereiknek köszönhetően a társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb színházi alkotóműhelyként tartják számon Magyarországon, de a Pintér Béla és Társulata Európában és a tengerentúlon is gyakori vendég: előadásaik számos külföldi díjat is kaptak, többek között Torunban, Berlinben, Rijekában és Szarajevóban. Legújabb produkciójuk címe: Párhuzamos óra.

 

Pintér Béla és Társulata:
Párhuzamos óra

Szereplők:
Thuróczy Szabolcs, Roszik Hella, Friedenthal Zoltán,
Enyedi Éva, Pintér Béla, Szamosi Zsófia, Quitt László

Zenészek:
Kéménczy Antal, Veér Bertalan, Nyíri László, Bese Botond, Lajos Péter


Jelmez: Benedek Mari
A jelmeztervező munkatársa: Kiss Júlia
Tér: Tamás Gábor
Bábu, Maszk: Juristovszky Sosa
Fény: Vida Zoltán
Hang: Rembeczki János
A rendező munkatársai: Bottka Edit, Hajdú Rozi, Pass Andrea
Zene: Kéménczy Antal

Írta és rendezte: Pintér Béla

Szkéné Színház, 2009. november 24. 20 óra

80 perc, szünet nélkül, magyar nyelven, angol feliratozással
Jegyvásárlás: +36 30 338 3987 és jegy@pbest.hu

 

„Pintéréknél sohasem a sztori érdekes, mert az általában ideáltipikusan neoprimitív, ami tökéletesen megfelel a jelen realitásainak és kívánalmainak. A dialógusok dettó. Pintérék a rendszerváltás folytatólagos szappanoperáját írják, halálosan komolyan másolják le a gagyi Magyarországot, ettől olyan szeretetre méltóan röhejes, amit játszanak. Nem mindig jók, de mindig hitelesek. (...)Valójában alpári hétköznapjainkat - az időjárás-jelentést és a 4-es, 6-os villamost - szakralizáljuk, a handabandából csinálunk vallást, ideológiát és kultuszt. Mögötte pedig ott a kenetteljességbe bújtatott meztelen érdek. Ez pontos és találó. Ahogy az előadás is." (Koltai Tamás, Élet és irodalom)

„Ötven év múltán a mai korunkra kíváncsi ember Pintér darabjaiból fogalmat alkothat. Összerakhatja magának a szavatosságát vesztett társadalom életét alulnézetből. Sosem alagsori realizmussal, hanem reális képzeletbeli világot mutat Pintérék színpada." (Molnár Gál Péter, Népszabadság)

„Mert ugye, van az a világ, ami van, van az a világ, ami nincs, és a kettő között létezik egy harmadik: a lehetőség szerint létező. Egy világ, amelyik lehet. Akár a mi ismert világunkkal párhuzamosan létező valóság, ahol ugyanúgy 2009, október elsejét írnak mint mi, de nem a Párducisten földre szállásától számítják az időt, hanem valamiféle Emberisten születésétől. Ugyanúgy a Máglya folyó két partján élnek mint mi, de nekik sokkal több hídjuk van mint nekünk, és a folyót sem Máglyának, hanem mondjuk Dunnának nevezik."

 

------

 

cucc_5349

A Küklopsz Művészeti és Filmes Egyesület és a Merlin Színház bemutatja:
Kiss Márton: Cucc
/mintaóvoda egyben/

Szereplők:
Alberti Zsófia, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Molnár Áron, Várkonyi Eszter

Zenei munkatárs: Zombola Péter
Világítás: Kiss Rudolf Péter
Dramaturg: Balla István

Írta és rendezte: Kiss Márton


2009. november 24. 22:00, Merlin Színház, próbaterem

Külön köszönet: Garai Judit, Németh Fruzsina
90 perc, szünet nélkül, magyar nyelven, angol nyelvű szinopszissal
Támogatók: NKA, Színház és Filmművészeti Egyetem

cucc_5339

 

"- Mintha az oviban egy csoportba jártunk volna, vagy nem? Mi volt a jeled?
- Nememlékszem.
- Annak milyen a formája, színes?"

"... ahhoz, hogy megszüntessük a magyar társadalomra jellemző
egészségtelen, pesszimista életmódot, a változásokat a konyhában kell
elkezdeni..."

Mi az összefüggés egy kórházi ápolónő, egy lábfetisiszta angyal és a korcsolya közt? Történetek gyerekkori álmokról, vágyakról. Hogy hogyan lesz az emberből "loksztál" vagy "ojfos" és hogyan nem: három férfi és két nő elfuserált élete, szürrealisztikus összefüggésekben, némi transzcendenssel bolondítva.

Találd ki mi mindent rejt még a titokzatos tartalmú
CUCC...
De ne félj: te itt otthon vagy. Mi is volt a jeled az oviban?

Kiss Márton 2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakán. 2007-ben Pilonon című darabjával elnyerte a színházi évad legjobb új drámájának járó Vilmos-díjat, s később az egyetem színészhallgatóival előadást is rendezett a szövegből. Kiss Márton ennek ellenére nehezen határozza meg saját szerepét: sem írónak, sem rendezőnek nem tartja magát. A Pilonon után 2008-ban hasonló felállású projekttel jelentkezett: Cucc című előadásával, melynek ismét szerzője és rendezője is egyben, a Merlin Színház egyik kopár próbatermébe varázsol nyüzsgő, élettel teli játszóteret. Egy ország felnövekvő mintaóvodásait a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatói játsszák.

forrás: Kortárs Drámafesztivál


süti beállítások módosítása