25. Képzett társítások

A 25. alkalom következik a Képzett társítások - AEGON-estek sorozatában, erre pedig olyan előadással készülünk, amilyen még soha nem volt. 2006 szeptembere, a sorozat indulása óta több kitűnő dzsesszzenész is bámulatos érzékenységgel, rendkívül eredeti módon adta hozzá a magáét az írók történeteihez és a felolvasásokhoz, sokszor merőben újszerű, izgalmas irodalmi-zenei párbeszéd alakult így ki az esten a kölcsönhatásoknak köszönhetően.

nemzeti

 

A kezdetektől fogva világos volt, hogy nem szeretnénk talk-shaw-t, noha az a személyesség, ahogyan Alföldi Róbert házigazdaként beszélget a vendégekkel, fontos eleme minden alkalomnak. Ám ugyanilyen hansúlyos az irodalom, a felolvasás, vagy a vetítés, valamint a minderre reflektáló zene. Mert azt is tudtuk a kezdetektől fogva: nem szeretnénk, ha a zene csak valami „kis színes", hangulatfestő, idő- és helykitöltő elem lenne (a valódi szerkesztést, az estek pontos kidolgozását helyettesítendő). A két vendég világához gondosan választott dzsesszisták a helyszínen reagáltak mindenre, ott születő improvizációikkal kreatív módon egészítettek ki, vittek tovább egy-egy hangulatot, témát.

November 26-án, a 25. AEGON-esten fordítunk a sorrenden: néhány kitűnő, vállalkozó szellemű író, költő „felel" a zenészek témáira - mindannyian olyan művészek, akik Alföldi Róbert vendégei voltak már a sorozat valamelyik estjén. Ezúttal tehát nem a választott író határozta meg azt, hogy ki legyen a másik - másmilyen művészeti ágat képviselő - alkotó, s kik azok a zenészek, akiknek a zenei világa jól illik a két vendéghez. Most az összeállított zenei staféta adja az est alapját. Minden zenész játszik duóban, egy-egy zenész társával, illetve szólóban is, az esten fellépő írók, költők pedig az ott fölcsendülő zenei témákra reagálnak.

A fellépő zenészek (abc-rendben, tehát nem abban a sorrendben, ahogy játszanak majd):

Balázs Elemér (dob)
Barcza Horváth József (nagybőgő)
Dés László (szaxofon)
László Attila (gitár)
Oláh Kálmán (zongora)

 

zeneszek_400

 

 

Az írók, költők (szintén az abc szerint):
Lator László
Parti Nagy Lajos
Szabó T. Anna
Tóth Krisztina
Závada Pál

 


irok_400

 

 

----------

Képzett társítások - AEGON-est
Időpont: 2009. nov. 26-án 19 órától
Helyszín: Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad
Sorozatszerkesztő, az estek összeállítója: Eszéki Erzsébet

fotók: Dobó László

süti beállítások módosítása