Bánkitó Fesztivál

Augusztus 6-8. között várunk Bánkra mindenkit, aki szeretne elindítani és alakítani egy új nyári fesztivált! - Hogy olyan legyen, amilyet közösen hozunk létre: laza és igényes.  A Bánkitó Fesztivál nem tömegrendezvény, de nem is egy rétegkultúra beltenyészete, hanem sok karakteres szubkultúra dinamikus találkozási pontja.


90x120bankito


A háromnapos esemény a sokféleség, a kulturális és természeti környezetünk iránti tisztelet örömünnepe, fesztelen, inspiratív keretek között. Többirányú nyitottság tükröződik programkínálatunkban. Művészeti és elméleti műhelyeink, a kreatív önkifejezés és a közös cselekvés interaktív terei. A koncertek és DJ-szettek mellett kiállítások és beszélgetések is várják a résztvevőket, melyek a másság, a sokféleség, a különbözés tematikája köré csoportosulnak, különböző irányból közelítve ezt a szerteágazó kérdéskört.
A programok helyszínéül ingergazdag természeti környezetet és hangulatos belső tereket választottunk.
Sokszínű, mert különböző stílusok, rétegek, társadalmi csoportok, népek, vallások és korosztályok kultúrája gazdagítja a kínálatot. Zsidó és roma vonatkozású programokkal is várjuk az érdeklődőket. Megtudhatjuk, hogy mi az a Tóra, mi az a Talmud, illetve rövid kora-keresztény szövegen keresztül ismerhetjük meg a zsidóság és kereszténység kettéválásának folyamatát. Egy workshop keretén belül belebújhatunk egy fiatal cigányfiú bőrébe és mi irányíthatjuk az életét. Találkozhatunk a Romaversitas „élőkönyveivel", komolyzenei koncertet hallhatunk világhírű roma zenészek előadásában és tanulhatunk cigánytáncot is. Láthatók lesznek Chachipe 2009-es fotói, roma festők művei, a titkozatos jezidi nép életképei és egy fotósorozat amerikai, fekete zsidókról.

Összművészeti, mert átívelünk a műfaji korlátokon. Egymást kiegészítve jelennek meg a különféle művészeti ágak: a zene, a tánc, a színház, a fotó, a film, a festészet, a költészet, és mindaz, amit majd ezután fogunk kitalálni - együtt.
Civil, mert a szervezők többsége önkéntes, és számos civil szervezet vesz részt a szervezésben és kerekasztal beszélgetéseken, ahol olyan - sokunkat foglalkoztató - kérdésekre keressük a választ, hogy mi a szerepünk az emberi jogok és méltóság tiszteletben tartása, illetve a tolerancia alakításában, mit kezdjünk a saját és mások előítéleteivel, van-e remény az igazi változásra és változtatásra?

Zenei, mert a Tó, az S10 és a Csipáncsap Színpadon a jazz, a hip-hop, az alternatív, a dzsesszes-rockos roma zene és a kortárs könnyűzene legfrissebb és legkülönlegesebb formációi lesznek hallhatók, úgymint Ágoston Béla és a Gabona, Specko Jedno, Kardos Négyes és Dresch Mihály, Buppa, Nomada- és még sokan mások!

Színházi, mert olyan színházi társulatokat és előadásokat is láthatunk, melyek számos fesztiválon nyertek díjakat. Ilyen például a TÁP színház, ami a színházi világ hírességeinek részvételével, formabontó és provokatív előadásain, aktívan bevonja a közönséget, de említhetjük Pályi János két remek bábelőadását is. Látható lesz a Tünet Együttes két produkciója és a HOPPart társulat legújabb bemutatója, egy verses melotragédia.
Nyitott, mert bevonja a közönséget az alkotás folyamatába, átemelve erre fogékony tagjait a „látogató" és a „résztvevő" közötti válaszfalon. Nem csak a jelenléteddel alakíthatod, hanem azzal is, amit hozzáteszel.
Alkotói, mert rengeteg műhelymunkát, workshopot tartunk, ahol az érdeklődők egy-egy művészi vagy társadalmi kérdés feldolgozásába kapcsolódhatnak be. Részt vehetünk tánctornán, zenélhetünk neves oktatókkal, megtudhatjuk milyen az igazi „slam-poetry", fotózhatunk vagy VJ-zhetünk, de lesznek egészségmegőrző és környezettudatos témák is!

Zöld, mert minden lehetséges eszközzel csökkentjük a rendezvény ökológiai lábnyomát. Lesznek környezettudatosságot erősítő programok, és mert fogyasztói megoldások helyett az alulról szerveződés és az aktivizmus eszközeivel élünk.
A faluban minimálisra kívánjuk csökkenteni az autóforgalmat, ezért a falu szélén parkolót biztosítunk és a közlekedés megkönnyítése érdekében kerékpárbérlési lehetőségeket ajánlunk, ezzel is csökkentve a nagyobb rendezvénnyel potenciálisan együtt járó környezetszennyezést.

Fesztivált másképp!

banki-logo_full

A Bánki tó fesztivál részletes programja


TÓ SZÍNPAD

Bánk egyik nevezetessége a Víziszínpad. Színpad a víz fölött, erdővel övezett nézőtér a hegyoldalban. Régen egy strand volt itt, most koncertek: fények a tavon és zene a füleknek.

Koncertek a Tószínpadon

Augusztus 6. csütörtök 17:30-
Kardos Négyes & Dresch Mihály
Dresch Mihály a mai magyar jazz kiemelkedő alakja, kiváló szaxofonos, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki. Számos rangos fesztiválra és jazzklubba kapott meghívást, fellépett többek között Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Belgiumban. Bár Dresch teljesen egyedi zenei világot alakított ki, a mainstream jazztől sosem távolodott el teljesen, albumain rendre szerepel egy-egy örökzöld kompozíció is. 2005-ben Dresch Mihályt a Gramofon Magazin az Év Jazz-zenészének választotta, 2007-ben Liszt-díjat kapott.
Kardos Dani zenei tanulmányait Jeruzsálemben a Rubin Zeneakadémián, illetve a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán végezte. A fiatal gitáros több együttesben is játszik. /Triton, Tin Tin Quintet, Ektar/. Gitárjátékában a jazz, a klezmer és a balkáni zene elemei egyaránt megszólalnak. Kardos Négyes nevű saját zenekarában és filmzenékben komponistaként is jelen van.
Kettejük közös produktuma mindenképpen érdekfeszítő és minden bizonnyal nagyon élvezetes jazz előadás lesz.

Augusztus 6. csütörtök 19:00-
Santa Diver
A Santa Diver zenéjére hatással volt a techno minimalizmusa, a marokkói gnawa transz-élménye és sosem szûnõ energiája, a jazz szabadsága, valamint a melankólikus zenék érzékenysége és szépsége. A zenekar 2006 októbere óta ad koncerteket.
http://www.myspace.com/santadiver

 

Augusztus 6. csütörtök 21:00-
Nomada
A Nomadát 2003-ban alapította Balogh Gusztáv. Az öttagú zenekar alapvetően a roma zenei hagyományból táplálkozik, ezt azonban a ritmusszekció, a dob-basszusgitár páros erőteljes groove-okkal támogatja meg. A tradicionális muzsika erőteljes dzsesszes-rockos körítést kap, és a cigány folklór elemei mellett több stílus is előkerül: a flamenco, latin műfajok, szerb népzene.
http://www.nomada.hu

Augusztus 7. péntek 18:00-
Ágoston Béla és a Gabona
Ágoston Béla mániákus zenekar-alapító - legújabb formációja a Gabona, ahol "a régi magyar népzenei dallamokat dudákkal, furulyákkal, énekkel, ütőgardonnal játsszák, a modern hangszerekkel pedig megmutatják, hogyan szólt az Osztrák-Magyar Monarchia egyik képzeletbeli zenekara, ha a dobos keletről, a tubás nyugatról, a harmonikás délről, a szaxofonos pedig északról érkezett Budapestre." A Gabona a zeneközelítést meglehetősen bugi-vugis formában teszi, alaposan meg is táncoltja a jónépet. Azért az önmagában is szép, mikor jazz-re és népzenére táncol a láthatóan nem ehhez szokott úri közönség.
http://www.myspace.com/gabonamusic

Augusztus 7. péntek 19:30-
Smárton Trió + 1
A tagok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén diplomáztak 2004-ben. A repertoárt Sütő Márton szerzeményei és sajátos feldolgozások alkotják. A zenét jellemezni a blues, jazz és rock izgalmas keverékeként lehet, némi funk-kal kiegészülve. Az együttes 2003 telén alakult és tavasszal mutatkozott be a közönségnek. Azóta folyamatosan fejlődő műsorral lép fel fesztiválokon és budapesti klubokban.
http://www.myspace.com/smartontrio

Augusztus 7. péntek 21:00-
Zuboly
A Zuboly Magyarország legkorszerűbb népzenei formációja, egyben a hazai zenetörténet egyik legelképesztőbb vállalkozása. Az elmúlt két évben a brémai muzsikusok elszántságával zenélték, dalolták, regölték és reppelték végig hazánk minden valamire valóakusztikai terét. Zsuppal a hátukon megjárták már a söntések és színháztermek jótékony homályát és a modern művészeti galériák ragyogó fehér kiállítótereit. A Zuboly turmixgépében opera, operett, popslágerek, hiphop, beatbox-ritmusok, jazz-elemek, népdalok, szájharmonika- és falevél-szólók, nagybőgő, groteszk, népi hagyomány és a modern nagyvárosi folklór kavarog körbe-körbe - a végeredmény pedig élvezetes és lebilincselő.
http://www.myspace.com/azeredetizuboly


Augusztus 8. szombat 16:00-
Técsői Banda
Nagyszínpadon, klubokban, utcai menetben (jövetben is) avagy boros asztaloknál egyaránt képesek az emberek kedvét szárnyalásig emelni. Az izgalmasan régies hangszer-összeállítással játszó banda (gombos harmonika, hegedű, kiscimbalom, dob/cintányér) a kárpátaljai, máramarosi együtt élő népek - a ruszinok, magyarok, románok, szlovákok - ma is élő, fergeteges muzsikáját játssza szuggesztív erővel és finomsággal. Ehhez adódik még az ott élő cigányok, és a valaha ott élt falusi földműves zsidók muzsikája, amit a Muzsikás együttes feldolgozásából is ismerhetünk - zenészeink még cigányzenész elődeiktől tanulták.
Zenéjük fűszer a léleknek, fergeteges tánczene a testnek.


Augusztus 8. szombat 17:30-
Chalaban
A marokkói zenét játszó Chalaban zenekar Magyarországon alakult, Said Tichiti vezetésével. Muzsikájukat a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetők benne más kultúrák modern és népzenéinek nyomai is. A csoport megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetett a különböző stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására. A Chalaban-ban rengeteg féle hangszer megszólal, tradicionális és modern egyaránt: guembri, lant, darbuka, bendir, fuvola, karkabat, djambé, keyboard, szaxofon, trombita, gitár, dob, tangóharmonika...
http://www.myspace.com/chalaban

Augusztus 8. szombat 19:00-
Hagesher
-nu Jewish music-
A Hagesher budapest hetedik és tizenharmadik kerülete közt húzódó tengely mentén alakult és leginkább annak népzenéjét dolgozza fel a klezmer és a balkáni dallamok mellett.
Mindezt a reggae a hip hop és a funk elemeivel összegyúrva olyan színes és táncos masszává gyúrják össze, hogy talp nem maradhat szárazon.
http://www.myspace.com/hagesher

Augusztus 8. szombat 21:00-
Másfél feat. Gaya
A Másfél olyan instrumentális stílust képvisel, ahol a megszólalás erős, dinamikus, váratlan váltások, páratlan ritmusok és lüktető szaxofon jellemzik, de éppenséggel pszichedelikus elemek is találhatók benne. Legutolsó lemezük, az En Garde! már inkább drum & bass és a jungle motívumokból építkezik. Ezen a lemezen már énekhanggal is kísérleteznek: az Aerosoul című számban Gaya Arutyunyan, a moszkvai Deti Picasso zenekar énekesnője szerepel, aki azóta aktív tagja lett a zenekarnak. 1989-ben alakult Budapesten.
Gaya Arutyunyan - ének (2005-től), Ujj Zoltán - dob (1999-től), Sabák Péter - basszusgitár (2002-től), Karen Arutyunyan - gitár (2009-től), Lukács Levente - szaxofon (1989-től)
http://www.myspace.com/masfel


S10 HELYSZÍN-TÁBOR

A Tábor környékén sok érdekes helyszín vár ránk. Van itt egy sok éve nem használt faházas üdülő, ahol mi kihúzzuk az idő vasfogát, és újra életet lehelünk az elmagányosodott bungalókba. Mozit, kiállítóteret alakítunk a közös helyiségből. Van egy betonplacc is, ahol lehet őrjöngeni és két hangulatos lugas, ahol le lehet nyugodni. Mindez az erdő mellett, egy hatalmas sportpálya közelében. Jó lesz. A hely is, a program is.

Az S10 zenei fellépői (hiphop, funk - MCk, live act-ek és DJ-k)


Augusztus 6. csütörtök 21:00-
BUPPA feat. IMMC és a TOUR DE FUNK + DJ Q-CEE: élő "ROYAL FIXI CLUB" lemezbemutató koncert
A Bánkitó Fesztivál S*10 helyszínén az ősfutár Buppa prezentálja a nyitó bulit, aki már az első S*10 kiadványon, a Zsebrakéta 1-en is szerepelt, azóta pedig nemcsak EP-jét, hanem régóta várt nagylemezét is lerakta az asztalra. Buppa hosszú évek során elkészült debütáló szólólemeze még olyan forró, hogy leolvad róla a festék. A futártáskába csomagolt Royal Fixi Clubot élőben adja elő a Tour De Funk zenekarral. A Tour de Funk tagjai a Ludditákból jól ismert Vasti Jackson /gitár/, Mezei Bandi /basszus/, az atombiztos Beső Pali /dob/, a vinyl harcos Qcee /scratch/ valamint a gépagyú Mr Masters /sampler/. Bubi verbálfronton az S*10 alapító atyái, Azúr és Balek MC révén kap támogatást.

Augusztus 6. csütörtök 22.00-
MR.STU+DIZKO MASTERS (liveact)
Véletlenek márpedig vannak! Történt egyszer, hogy vasaikkal és kompjútereikkel állig felfegyverkezve a két megaproducer Dizko Stu és Mr Masters, egy gyéren megvilágított utcasarkon, figyelmen kívül hagyták, hogy úti céljaik keresztezik egymást és csúnyán összeütköztek. Az ütközés olyan nagy erejű volt, hogy neveik előtagjai teljesen összekeveredtek, s bár maguk sem értették miért, de DizkoMasters, és Mr Stu néven kezdték szólítani egymást. A baleset következményeként nem csak neveik, de a gépekben tárolt hangmintáik és szekvenciáik is összegabalyodtak, így rájöttek innen csak együtt folytathatják tovább. Így keveredett össze a hiphop, a brokenbeat, a deephouse, a funk, a techno, és persze a jazz. Biztosak lehetünk benne, hogy a Bánki tó partján sem hagyják cserben a táncos lábúakat!

Augusztus 6. csütörtök 23:00-
VINYL WARRIORS: Q-cee + Dugó (dj-show)
Q-Cee és Dugó ékes bizonyítéka annak, hogy lemezjátszóval igenis lehet zenélni. Virtuóz műsoruk előtt évek óta fejet hajtanak szerte az országban, az S*10 helyszínről ők sem hiányozhatnak!

Augusztus 7. péntek 21:00-
FIXI4 koncert (dj.snare, mihalik ábel, vanis, sabák, mr.masters + MC PONZA, BALEK)
Pénteken mindenki mulatni akar. Mit tehet ilyenkor az S*10? Bedobja szupercsapatát, a hiphopot, funkot és minden jót vegyítő Fixi 4-et! A dobok mögött a bombabiztos Mihalik Ábel foglal helyet, aki azon kevés ütősök közé tartozik, aki örömét leli a minimál grúvokban. Basszeros a sokat látott Sabák Péter, aki bármelyik másik hangszerrel is örömmel játszik.
Nem árt, ha a gitárosnak van némi fogalma a hiphopról, ne adj Isten, maga is ötcsillagos producer - Sági Viktor aka Vanis. Fejes Sándor aka Mr Masters hangokádó samplerével kutyul bele a zenébe, közben pedig a villámkezű Lázár Zsolt aka DJ Snare vág oda a ritmusoknak. Mindennek a tetejében a hazai rap élet három csodabogár szövegládája (Ponza, Azúr és Balek MC) is érvényesül. Bomba!

Augusztus 7. péntek 22:00-
TAKESHI (dj) feat. BANKOS és NORBA
A 82828 szólóalbum bemutatója óta mindenki tudja, hogy Takeshi igenis létezik! Az S*10 azt vallja, hogy ő az igazi beat-gyáros, és erről lassan az egész hazai hiphop közösségnek is illik meggyőződnie. A Bánki-tó tőszomszédságából, Érsekvadkertről érkező Takeshi Bankos és Norba támogatásával lép színpadra, hogy megmutassa, milyen is egy igazi rap show. Kezeket a magasba!

Augusztus 7. péntek 23:00-
JOHNNY DRAMA (dj)
Johnny Drama rendszeresen sportot űz abból, hogy a beteg ritmusokkal bírja táncra az embereket, és ez általában sikerül is neki. A Bomb The Jazz sorozat szerves részét képező Clap Café rezidense, az elmúlt időszakban majd' minden S*10 bulin feltűnt, Takeshivel párban pedig rendszerint különleges műsorral ajándékozza meg az egybegyűlteket.

Augusztus 8. szombat 21:00-
FAKTORLABOR rapkoncert (faktor, zsola, ponza, rapa, funktasztikus), OZON (dj), KREOL + FAKTOR (dj), SONNY MC
A Faktorlabor 2001 őszén alakult a Firma/Az Idő urai egyszemélyes zenegyárát képező Face /Faktor/ és Zsola, a csepeli rímzsonglőr összetalálkozása révén. Bemutatkozó CD-jük, a Kriminal Beats első nagylemezes kiadványa, 2002 nyarán került a rajongók kezébe. Faktor az összes, magyar hiphopper által ismert és elismert producerré nőtte ki magát, saját kézzel gyártott limitált cédéit mindig elkapkodják, Zsolát pedig hiteles és pengeéles rímei, no meg sajátos flow-ja az egyik legeredetibb magyar mc-vé tette. A Bánki-tóhoz teljes felállásban érkezik a Faktorlabor, a fentebb említetteken kívül, DJ Ozon a lemezjátszók mögött, a két stílus mc, Interfunk aka Funktasztikus és Ponza pedig mikrofonnal a kezükben bukkan fel, és még Rapa is jelen lesz.
A Mutáns Esten a veterán, nagylemez megjelenés előtt álló Ozon külön műsorral is készül, és hasonlóan speciális lesz Faktor és Kreol dj show-ja is. Végül, de nem utolsósorban az éjszaka folyamán S*10 bulin először sokkolja a nagyérdeműt Sonny Mc, aki már jó ideje készíti földalatti szólófelvételeit saját instrumentáljaira.

Az említett koncerteken kívül, reggelihez, ebédhez, vacsorához, pihenéshez és afterpartyzáshoz olyan titokzatos dj-k szettjei szolgáltatják a varázslatos hangulatot, mint Mr.Masters, Fantomaz, Dr. Analog, Placid (aka Popec).
Az S*10 helyszínen megvásárolhatók a kiadó korábbi megjelenései, pólók, kitűzők, egyebek, akciós áron, ameddig a készlet tart!



CSIPÁNCSAP HELYSZÍN- TÁBOR

CSIPÁNCSAP CAMPING STAGE
A Csipáncsap Camping Stage több ország számos fesztiválját megjárt utazószínpad, ami egyaránt képes teret biztosítani színháznak, bábszínháznak, koncerteknek, dj-programoknak, filmvetítéseknek, illetve bármilyen más művészeti akciónak. A helyszín nem egy fix tervrajz alapján készül, hanem mindig a helyi adottságokhoz igazodva próbál organikusan beleilleszkedni környezetébe, a helyi tereptárgyakra is ráépülve, miközben kreatív módon használ föl olyan építőelemeket, mint az eredeti rendeltetése szerint már nem használható régi reklámmolinók, kerékpárelemek, vagy bármilyen újrahasznosítható tárgy és anyag. A környezetvédelem és újrahasznosítás ugyanis nem egy drága hobbi, vagy úri hóbort, hanem egy kreatív lehetőség is.

Augusztus 6. csütörtök 23:00-
Rutkai Bori és a Specko Jedno
A Specko Jedno együttes a "megszólalásig" hasonlít egy bárzenekarra, az énekesnőt, pedig úton útfélen le-sanzonosítják. A helyzet ennél bonyolultabb: morális-rocky, szakrális-induló, death-románc, bigott-tangó, deklarált-funky, bukott-sláger, metál-mulatós, mese-punk, delírium-discó, metafizikus-gyerekdal, fitness-ballada (stb.) alkotják a repertoárt. Az énekesnő bevallottan egy igazi énekesnő-imitátor. Munkásságával folyamatos és reménytelen harcot vív a szerelmes dalok sztereotípiái ellen. A zenekarnak sötét haja és barna szeme van.
Rutkai Bori: mikrofon; Darvas Kristóf: zongora; Bujdosó János: gitár; Dudás Zsombor: dob; Szerető Dani: basszusgitár
http://www.myspace.com/speckojedno

Augusztus 6. csütörtök 01:00-
Zu Sammen
Szocio hip-hop a budapesti hétkerből. Kárpát Kánaán - Pannon Babilon.
http://www.myspace.com/karpatkanaan

Augusztus 7. péntek 21:00-
Myzrab
A Myzrab híd kelet és nyugat, régi és új világ között, áll, feszül és összeköt. A Myzrab egybeolvasztja a gépi és az élő zenét, a mai modern elektronikai stílusokba (drum and bass, dub, goa) ágyazott hagyományos török és arab dallamokat autentikus hangszerekkel (oud, ney, derbuka) szólaltatja meg, amelyben megtalálhatók vallási, tradicionális, illetve népzenei motívumok. A gép által létrehozott merev határokat az improvizációk szabadsága ellensúlyozza. Elektroszufi, dervis hangulatutazás! http://www.myspace.com/myzrab

 

Augusztus 7. péntek 00:00-
Vasárnapi gyerekek
(...) "De mit adnak ők? Olyat, amit hallgatni kell, vagy lehet, vagy csak úgy bemegy? És mennyit? Nem többet, mint amennyit beengedsz. De beengedhetsz! Lehet. És úgy is annyi minden más is belemegy abba a tölcsérbe, csak egy nap egymillióezer. De ha mindez így van, akkor fölmerül a kérdés: hogyan is lehetne szennyezni azt a csöndet, ami nincs is. Itt surrognak, szirénáznak köröttünk kis szolgáink, a robotok, minden zenél, cseng-bong, kolompol. Ugat és kerepel, berreg, tüsszög és káromkodik. Hallgasd csak a környezeted hangjait! Meg a tiédet, ha hagyják. Na, vagy?"
Darvas Bence - ének, orgona, Horváth Gábor - basszusgitár, Dudás Zsombor - dob, Pernecsényi Tibor Pernye - gitár

Augusztus 8. szombat 23:00-
Pop Ivan
"A viharban megfeszülő zászló büszkesége és a közeli diadal érzése harcol a kozmosz egészét bekebelezni kívánó elkeseredett görccsel. Az ómen az idők során csak erősödik." "Dobrudzsai ősenergia, amely úgy zúz, ahogy egy megtáltosodott Barkas gázol el egy kiürült marmonkannát.
Keszei Krisztián - gitár, Hevesi Nándor - basszusgitár, Abbas Murad - harsona, Vereb Szabolcs - tenor szaxofon, Horváth László - trombita, hangdoboz, Németh Csaba - dob
http://www.myspace.com/popivaninfo

Augusztus 8. szombat 01:00-
Drugi Program
Drugi program 2007-ben alakult pécsi "műteremzenekar". Kísérletező zenéjüknek csak kiindulópontja a jazz. Merészen vágtáznak a műfajok között, legyen az elektronika, alternatív rock, ska, zajzene, vagy bármi más. Klisémentes zenei kalandozásaikat ritkán hallani élőben, pláne Nógrád megyében, érdemes őket elcsípni.
http://www.myspace.com/drugiprogram

Minden nap, egész nap dj-programok

 

KIÁLLÍTÁSOK

Chachipe Youth (Tóparti sétány)
2008 novemberében az Open Society Institute és az OSA Archívum online fotópályázatot hirdetett meg CHACHIPE DIÁK címmel. A chachipe, lovári cigány nyelven igazságot, valóságot vagy jogot jelent. A Chachipe (Diák) fiatalokhoz szól, arra ösztönözve őket, hogy használják a fényképezőgépet és mutassák be, hogyan látják ők a romákat és életüket.
A Roma évtized program 2005-ben indult, és kilenc ország kormányának részvételével, a Világbank és számos civil szervezet csatlakozásával azt a célt tűzte ki, hogy tíz év alatt elősegíti a roma közösségek társadalmi helyzetének gyökeres megváltoztatását. A 2007-ben elindított Chachipe és annak folytatása, a Chachipe Youth fotópályázat a romákkal kapcsolatos vizuális sztereotípiák elleni fellépést, a roma emberek és a roma kultúra érzékletes és művészi bemutatását szeretné elérni.
A több mint 1400 beérkezett kép közül a nemzetközi szakemberekből álló zsűri 8 kategóriában osztott ki díjakat, tovább két ifjú fotóst különdíjjal jutalmazott.

Fekete zsidók? A New York-i zsidóság nyomában („Bányász" üdülő)
Julian Voloj német származású New Yorkban élő és alkotó fotós, több mint 10 éves tevékenysége során, egyedi módon örökítette meg az amerikai zsidóság múltját, jelenét. A Bánkitó Fesztiválon a „Fekete zsidók - Isten másik háza" elnevezésű fotósorozatából láthatunk képeket, melyek afro-amerikai és karibi kultúra valamint a zsidó hagyomány ötvözetét mutatják be, az egyre népesebb amerikai fekete zsidó közösség életén keresztül. A fesztiválon látható lesz egy válogatás Voloj további fotóiból is, melyek az amerikai zsidóság történetébe, jelenébe adnak betekintést és melyek egyben amerikai kultúra hagyományértelmezésének tükrei.
www.julianvoloj.com

KÖZTETEK- Nőábrázolás a kortárs roma képzőművészetben (A református imaház)
Válogatás a Romano Kher Képzőművészeti Közgyűjteményéből
A Bánkitó Fesztiválon a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház (Romano Kher) szervezésében, olyan nőábrázolásokat mutatunk be, melyeket roma képzőművészek festettek. Van köztük vágyakozó és szomorkodó, félénk és kacér, barátságos és huncut, részeges és depressziós, érzéki és kislányos, távolságtartó és hívogató, meggyötört és kifosztott, femme fatale és szent. Még abban az esetben is, ha volt a képeknek valóságos modelljük (anya, anyós), világos, hogy a festmények nem a valóság „hű tükrei", hanem az adott képzőművész sajátos képi nyelvén megszűrt reflexiók, állapotrajzok.

A jezidik: Ördögimádók, arabok vagy „az eredeti kurd vallás" őrzői? (Vízügyi üdülő)
Észak Irak, kelet Törökország, Szíria és a Kaukázus eldugott falvaiban élnek a kurd nyelvet beszélő, és egy sajátos, szóbeli vallást követő jezidik. Bár a szomszédos muzulmán és keresztény közösségekkel nem egyszer szoros kapcsolatot alakítottak ki, az „ördögimádóknak" és hitetleneknek tekintett vallás követői évszázadokig éltek a társadalom perifériáján, gyakori üldöztetéseknek kitéve. Spät Eszter középkorkutató (CEU) a jezidi népről készített fotóit tekinthetjük meg.


Tavaszmező Művészkert (Helyszín egyeztetés alatt)
A Tavaszmező Művészkert 20 civil szervezet együttműködésével készült javaslat a Tavaszmező utca
6. - a Magyarországi Roma Parlament, A Pharlipe Roma Civil szervezet és az Amaro Drom otthona - valamint a József utca 37. alatt található Művészkert és Műteremház összekapcsolódó telkein és épületeiben. A 2008 őszén civil tiltakozásból indult és időközben a kerületi önkormányzattal együttműködési viszont kialakító projekt célja, hogy közösségi részvételű tervezéssel, a történeti és művészeti gyökerekhez kötődően egy olyan civil kulturális és művészeti központ alakuljon ki, mely egyszerre védi a Nyócker egyedi hangulatát, biztosít művészeti és kulturális interakciós felületet romák és nem romák számára, szervesen beágyazva az itt élők mindennapjaiba is, miközben hiánypótló programjaival vonzó fővárosi szellemi központtá válhat.

A festészeti kiállítások a Fővárosi Cigány Ház Képzőművészeti Közgyűjteményéből lettek válogatva.


FILMVETÍTÉS

Helyszín és időpont egyeztetés alatt
A Káva egyesület Dráma Drom c. filmjének bemutatója
Immáron nyolcadik éve futó Dráma Drom - A dráma útja programunkban roma és nem roma fiatalok közösségeivel dolgozunk. Munkánk során használjuk a drámapedagógia, a diákszínjátszás, a színházi nevelés, és az együttnevelés pedagógiájának eszköztárát annak érdekében, hogy a résztvevő fiatalok önértékelésében, önbecsülésében, problémamegoldó képességében pozitív változás következzen be. A program egyediségét komplexitásának köszönheti. A drámapedagógia és a színjátszás eszközként szolgál a különböző kompetenciák fejlesztésében, így a problémamegoldó és kommunikációs készség javításában, illetve a belső értékrend, döntési és életvezetési képesség megerősítésében. Az előadásokban való részvétel biztosítja a művészi fejlődést, javítja az önkifejezést, ezáltal erősíti az önbizalmat és magabiztosabbá teszi a programban résztvevőket.
A fellépések és a turnék lehetőséget adnak a fiataloknak arra, hogy fejlődésüket, tudásukat megmutassák környezetüknek, ezzel reményteli példát is mutatva az „otthon maradottaknak". 2005 szeptemberében elkészült a Dráma Drom programról szóló dokumentumfilm is, Sívó Júlia és Surányi Z. András rendezésében.
Bányász üdülő, árkádok alatt, időpont egyeztetés alatt
MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Animációs filmek
Válogatást láthatnak az utóbbi években készült legjobb munkákból.


MŰHELYEK / MŰHELYMUNKÁK

A műhely bevonja a közönséget az alkotás folyamatába, átemelve erre fogékony tagjait a „látogató" és a „résztvevő" közötti válaszfalon. A műhelyeket elismert, többnyire fiatal szakemberek vezetik.

1.
TÁP SZÍNHÁZ
Vajdai Vilmos (színész, rendező)
Augusztus 7. péntek- 8. szombat 13:00- Polgármesteri Hivatal
HATÁRÁTLÉPÉS
Ha kell, ha nem elválasztunk, lezárunk, izolálunk: határvonalakat húzunk, azt mondjuk tilos, de ki tudja, mi lenne, ha mégis inkább szabad lenne. A kétnapos munka során erre a kérdésre nem találunk majd választ, mindenesetre átlépjük a kötöttségeket, a határokat, nem mondjuk, hogy tilos, átgázolunk a lezárt utakon, rosszak leszünk és valószínűleg, aki még nem tudta az is rájön, hogy...
www.tapszinhaz.hu


2.
VIDEO/VJ:
DON'T EAT GROUP

Juhász András (képzőművész)
Augusztus 6. csütörtök 13:00- Bányász üdülő udvar és Augusztus 7.péntek -8. szombat 17:00-
Bányász üdülő
INSTANT VJ
A véletlen találkozik a Bánki tó vizén a kamera lencséjével, rámosolyog és felköti magát. Egy kamera, kiszámíthatatlan feladatok, az egyén és a közeg ütközete.
Gyere, ha nyitott vagy és megtalál a véletlen.
Hozz magaddal bármilyen képalkotásra alkalmad digitális eszközt.
(kamera, fényképezőgép, telefon, stb.)
A workshop célja hogy alapvető technikai ismereteken túl megismertesse a résztvevőket egy bizonyos szabad alkotói folyamattal, amit itt kamerában-vágott-film-készítésnek nevezek. A résztvevők irányított feladatokon keresztül fedezhetik fel a kompozíció, ritmus, hang egységében gondolkodás lehetőségeit.
Naponta egy rövidfilm létrehozását tervezem egyénenként és/vagy csoportosan.
http://www.donteat.org


3.
Költészet:
SLAM POETRY BUDAPEST
BANK SLAM

rapperek, költők
Augusztus 6. csütörtök 17:00- és Augusztus 7. péntek 13:00- Bányász üdülő, Augusztus 8. szombat 19:00- S10 Színpad
A Slam Poetry Budapest szervezői kísérletet tesznek arra Bánkon, hogy még közelebb hozzák egymáshoz a slamet művelő és kedvelő arcokat három workshop keretében. Az első nap a bemutatkozásé, videókkal, vetítéssel, rövid és érdekes történeti áttekintéssel és néhány élőben előadott költeménnyel kedvcsináló gyanánt.
A második napon kerülnek képbe igazán a slammerek, velük műhelytitkokat tárunk fel, előadói attitűdöket kutatunk és próbálunk ráérezni a slam lényegére, ami szerintünk a közönséggel való interakció. Ezért az érdeklődők bevonásával a program része lesz a közös rímfaragás is, sőt, egy csoportosan előadott költeményre is rávesszük a fejeket, hiszen az igazi, nagy slameken ez is a versenyprogram része.
A harmadik nap a versenyé: a budapesti rendezvényeken már hagyományosnak mondható, ad hoc verseny mellett - melyben megadott szavak alapján, időre kell szöveget írni - totális slamet is hirdetünk, amin bárki részt vehet előre megírt versével. A döntés pedig, mint rendesen, a közönség kezében lesz.
Bízunk benne, hogy Bánkon közelebb kerülhet az ember a vershez, a vers az emberhez, előadó a hallgatóhoz, és a szavak ereje minden résztvevőt magával ragad majd.
http://slampoetry.blog.hu


4.
JEWAVE.COM
Minden nap, helyszín, időpont egyeztetés alatt
Videós workshop ami a multikulti jegyében telik, tehát embereket, helyzeteket veszünk fel, amelyből kb. 15 percnyi vágott anyag készül. Ez lehet interjú, moodfilm vagy bármi más. A workshop vezetői minden problémában folyamatosan segítenek, illetve tanácsot adnak annak érdekében, hogy mindenki megvalósíthassa elképzeléseit.
www.jewave.com


5.
Cigánytánc
Győrfi Zsuzsanna
Minden nap 16:00- Bányász üdülő udvar
Autentikus cigánytánc workshopján, egy rövid elméleti bevezetést követően, belekóstolhatunk a csingerálás művészetébe, ami egy hagyományos Román cigánytánc. Az utolsó napon pedig kipróbálhatjuk a török eredetű, elsősorban a Balkánon elterjedt, Mahala hastáncot. Az oktató sok neves formációval dolgozott együtt, többek között a Khamoro és Kálmánia együttesekkel. Számos helyen tanított cigánytáncot, táncháztalálkozókon és különböző nyári fesztiválokon.

6.
Tánctorna:
Dékány Edit - koreográfus, rendező (Aranyhörcsög díj)
Minden nap 10:00- Polgármesteri Hivatal
Nem tudsz kapcsolódni, megfelelni a kritériumoknak, se így se úgy.
Mint egy darab vakolat, ami mindig mindjárt lepottyan.
Álmodozók, részegesek, sérültek és Down szindrómások között érzed otthon magad.
Miért van ez? A nagy művészkedés miatt, amit évek óta csinálunk? Meglehet, hogy ezért jelent néha problémát felszállni még a villamosra is?

Nem tudom. Úgy tűnik, nem csinálom jól, mert csíp a show és a seggem még mindig kilóg a gatyából. Hónapokkal ezelőtt tervbe vettem, hogy festek egy képet egy nőről, aki egy 80 kilós szívet cipel a hátán, mosolyog... görnyed. De valahogy nem tudja letenni sehová, csak áll mindenféle buszmegállókban egyik lábáról a másikra. Aztán túl didaktikusnak éreztem magam és szkepszisbe süppedve letettem róla. Aztán arra gondoltam, talán csak elástam azt a bazi nagy szívet egy kertben, aztán majd egyszer csak kinő belőle valami. Ezt meg már végkép patetikusnak éreztem, pofán csaptam magam egy kávéval és elmentem dolgozni a cirkuszgyárba.
Ezekkel a gondolatokkal készítenék koreográfiát, vagy nevezzük aminek akarjuk, mondjuk szomorú gondolatokat vidáman eltáncolni?
Mondjuk, legyen a címe a vastagbetűvel szedett rész.

7.
Képzőművészeti állásfoglalások a kirekesztés ellen
LUMEN
László Gergely
Minden nap 16:00- Lugas, Augusztus 6. csütörtök, 7. péntek 12:00- és 8. szombat 13:00-
Tengerszem Panzió
A Lumen Fotóművészeti Alapítvány fotó- és videóworkshopja. A foglalkozás legfőbb célja, hogy bemutasson néhány eszközt és konkrét példát, hogy képzőművészek miként foglalhatnak állást a kirekesztés és az általános idegengyűlölettel szemben.
A workshop alatt olyan izraeli művészek dokumentumfilmjeit és videóit fogjuk vetíteni, melyek az elmúlt években a területfoglalás vagy bármilyen gyarmatosítás gyakorlóit vonták kérdőre.
http://photolumen.hu/

8.
Zsidó zene:
NIGUN
Párniczky András (jazz zenész)
Minden nap 10:00- Bányász üdülő udvar
Párniczky András az elmúlt években mind külföldön mind hazánkban szerzett klezmer zenei tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel. A résztvevők a Klezmatics repertoárján keresztül kapnak majd betekintést a klezmer jellegzetes világába.
Lehetőség lesz saját repertoár gyakorlására is, de mindenképpen kiemelt szerepet kap az együtt zenélés (egymásra figyelés, pontos együtt játék). Gyakorlatban megismerhetővé válik a jellegzetes klezmer improvizáció, ami nem más, mint a doinákban és taksimokban található ornamentika a 'krekhtsn'. Ami az elméletet illeti, szó esik majd a klezmer zene jellegzetes hangszereiről és a '10-es és '20-as évek kiváló lemezfelvételeiről is.
A workshop-ot Párniczky András gitáros, zeneszerző, a Nigun zenekar vezetője tartja. Az aktív zenélés mellett régóta foglalkozik tanítással is. Olyan kiváló zenészek tanultak tőle, mint Kardos Dániel, Badics Márk vagy Csongrádi Gábor. Különösen izgalmassá teszi a kurzust, hogy a Nigun mindössze néhány hete rögzített közös lemezt a Klezmatics klarinétosával Matt Darriau-val.
www.nigun.hu

9.
Zsidó szövegelemzés:
Sturovics Andi (judaista, ELTE) PILPUL.net- zsidó életmód magazin
Minden nap 12:00- Vízügyi üdülő udvar

Két zsidó három vélemény - a zsidó hagyományról
Buddhistáknak, ateistáknak, keresztényeknek, muszlimoknak, zsidóknak, tűzimádóknak, sámánhitűeknek és keresgélőknek
Mi az a Tóra?
Mi az a Talmud?
Hogyan hozhat döntést egy rabbi?
Háromszor másfél órába belesűrítjük mindazt, amit a judaizmus hagyományának működéséről, gondolkodásmódjáról első lépésben tudni érdemes: milyen szövegek alkotják ennek a vallásnak és életmódnak az alapjait? Mi lett a bibliai kövezéssel, szemkiszúrással, és más egyéb istenharagjával? Vitás helyzetekben mi alapján ítélkezünk? Hogyan hozunk döntéseket? Konkrét példákon keresztül megmutatjuk, hogyan szokás érvelni, aztán magad is kipróbálhatod, milyen rabbi/alperes/felperes lennél.
Tudnivalók még: A szövegeket magyar fordításban olvassuk. Nem kell hozzá előképzettség, ha van, az sem baj. Mi sem térítünk, ti se tegyétek: a bármiféle térítési szándékkal jelentkezők válasszanak inkább másik programot!
www.pilpul.net


10.
Identitás, kultúra, tradíció:
HAVER Alapítvány
Mircea Cernov (közösségszervező)
SZENZITIVITÁS
Augusztus 6. csütörtök 10:00- és 16:00-, Augusztus 7. péntek 10:00- Vízügyi üdülő,
16:00- Vízügyi üdülő udvar, Augusztus 8. szombat 10:00- és 18:00- Vízügyi üdülő
A főként informális oktatással foglalkozó szervezet év közben az iskolákat járja, hogy így tegyen az előítéletek ellen. Egy közös gondolkodással egybekötött, praktikus és gyakorlati tevékenységeket bemutató három nap vár az érdeklődőkre.
www.haver.hu

11.
Zsidó ikonográfia:
Perczel Anna, építészmérnök, az Óvás Egyesület elnöke
Toronyi Zsuzsanna muzeológus, a Zsidó Levéltár vezetője
Balázs Gábor- filozófiatörténész
Augusztus 7. péntek 11:00- Bányász üdülő
Összművészeti workshop a zsidó művészet és ikonográfia újragondolásáról. Fő kérdése, hogy miképp integrálhatók a hagyományos, szakrális zsidó ikonográfiai elemek a mai modern művészetbe, illetve a hétköznapi használati tárgyak és grafikai alkalmazások megtervezésébe.
Vagyis: hogyan lehet egy tárgy zsidó, anélkül, hogy banálissá válna? Mindezt egy esettanulmányon keresztül, művészek, művészettörténészek és vallási szakértők segítségével vizsgálnánk.
A program a Kidma Magyarország Egyesület közreműködésével jön létre.

12.
Fúziós Energia:
MAGYAR FÚZIÓS SZÖVETSÉG
Belonohy Éva (plazmafizikus doktorandusz)
ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁSOK
Augusztus 6. csütörtök 16:00- Tengerszem Panzió, Augusztus 7. péntek- 8. szombat 15:00- Bungaló
Milyen jelenlegi és alternatív energiaforrások állnak rendelkezésünkre az energiaválság megoldására? A workshop keretein belül négy energiaforrás előnyeit, hátrányait és jelenlegi helyzetet járjuk körül. A megújuló energiaforrások, mint a nap- és szélenergia mellett valós tájékoztatást kaphatunk az atomerőművek működéséről, valamint a jelenleg Dél-Franciaországban épülő fúziós reaktorról.
http://www.magfuzio.hu

13.
CIGÁNYLABIRINTUS
Szabó Mónika Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ
Augusztus 6. csütörtök 14:00- Bányász üdülő udvar
A workshop műhely célja, hogy saját élmény gyakorlatokon keresztül érzékenyebbé tegye a résztvevőket az egyéni, csoport és társadalmi szinten is működő előítéletekre, továbbá ráirányítsa a figyelmet az ebből fakadó társadalmi sztereotípiákra és egyenlőtlenségekre. A nap középpontjában a "Cigánylabirintus" (vagy útvesztő?) áll: "Egy fiatal cigányfiú bőrébe bújhatsz, és tőled függ, hogy alakul az élete... Intézetben nevelkedtél Vas megyében. Egy augusztusi reggelen gördül be veled a vonat a Keletibe. Összespórolt vagyonkád a zsebedben. 18 éves vagy, és erre a pillanatra vártál egész életedben. A döntés innentől a te kezedben van. Játssz, de vigyázz: biztos, hogy nem úszod meg szárazon! Érezni fogsz, félni, reménykedni, elbukni és talán talpra állni." (Orsós László Jakab ajánlása) A szerepjáték mellett, a rendelkezésre álló idő függvényében a műhely második felében szó lesz az egyéni és társadalmi felelősségéről is: mi a szerepünk az emberi jogok és méltóság tiszteletben tartása, illetve a tolerancia alakításában? Mit kezdjünk a saját és mások előítéleteivel? Van-e remény az igazi változásra és változtatásra? Labirintus vagy útvesztő? Attól függ, megtalálod-e a kijáratot...


14.
Iszlám
Minden nap 12:00- Vízügyi üdülő
A Magyar Iszlám Közösség munkatársa válaszol az iszlámmal kapcsolatos kérdésekre

 


BESZÉLGETÉSEK / KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK


Határ-határátlépés-határtalanság
(PILPUL.net- zsidó életmód magazin)

A zsidó témájú programokat a „határ" kifejezés, és annak sokféle gazdag jelentése köré építettük fel: milyen szerepet játszik a „határ," „határolni" kifejezés a zsidó vallásban, filozófiában, kultúrában, közbeszédben.
Augusztus 6. csütörtök 16:00- Vízügyi üdülő
Spät Eszter (CEU, medievisztika)
A jezidik: Ördögimádók, arabok vagy „az eredeti kurd vallás" őrzői?

Észak Irak, kelet Törökország, Szíria és a Kaukázus eldugott falvaiban élnek a kurd nyelvet beszélő, és egy sajátos, szóbeli vallást követő jezidik. Bár a szomszédos muzulmán és keresztény közösségekkel nem egyszer szoros kapcsolatot alakítottak ki, az „ördögimádóknak" és hitetleneknek tekintett vallás követői évszázadokig éltek a társadalom perifériáján, gyakori üldöztetéseknek kitéve. Az elmúlt száz év politikai és nemzeti mozgalmainak köszönhetően azonban a jezidik a politikai figyelem előterébe kerültek. A nemzeti mítosz építésében betöltött szerep és a külvilággal való egyre intenzívebb kapcsolat, jelentős hatással van a jezidi identitás alakulására, miközben a vallási hagyományok is gyökeres változásokon mennek keresztül.

Augusztus 7. péntek 14:00- Vízügyi üdülő
Párniczky András (zenész, Nigun)
A Klezmer határán

"Nekem a klezmer inspiráció, hogy tovább léphessek, ez zeneileg és kulturálisan is nagyon fontos számomra." (Paul Brody zeneszerző)
Beszélgetés a zsidó zene határterületeiről: mi a klezz-jazz, az avant klezmer, miért hozta létre John Zorn a Tzadik kiadót és a Radical Jewish Culture sorozatot. Ellent mond-e egymásnak a hagyomány és a tradíciók újragondolása? Spirituálék, latin zenék klasszikus zenei és pop feldolgozások a liturgikus zenékben.

Augusztus 7. péntek 16:00- Vízügyi üdülő
Geréby György (CEU)
Zsidóság és kereszténység határán
Aranyszájú Szent János (4. század) beszédei kétségtelenül határvonalat jelentenek a zsidóság és a kereszténység teljes és végleges különválásában illetve a két vallás együttes megélésének lehetőségét is erősen kizárják. Épp ezért alkalmasak annak a kérdésnek tisztázására, hogy miben és miért térnek el az európai kultúrát és gondolkodást hangsúlyozottan meghatározó két világvallás alaptézisei és interpretációs rendszerei, valamint ezeknek a különbségeknek milyen következményei vannak a vallásgyakorlatban, vagy a másik gondolatrendszerének értelmezésében.

Augusztus 7. péntek 18:00- Vízügyi üdülő
Vári György (irodalomtörténész)- Grecsó Krisztián (író)
Grecsó Krisztián regényei határátlépéseket beszélnek el, elbizonytalanodó, újraépülő identitásokat rajzolnak, a váltások traumáit járják körül, elsősorban a falu és a kisváros világát mutatják be, a közegváltás metaforáiként gyakran etnikai identitásokat használnak- a zsidóságét és a cigányságét. Vele szeretnénk beszélgetni a különböző nemi, etnikai identitások, közegváltások problémáiról, az életformák egymásmellettiségének lehetőségéről, továbbá az irodalom identitásformáló szerepéről, ha létezik egyáltalán ilyesmi.

Augusztus 8. szombat 14:00- Vízügyi üdülő
Horváth Kata (ELTE, Kisebbségkutató Intézet), Kaposi Dávid (szociálpszichológus, Anglia)
"Zsidó!", "Cigány!" - a megnevezés problémája

A megnevezés problémája a "cigány" tematika kapcsán újra és újra előkerül. Mikor és hogyan lehet ezt kimondani? Miért okozhat kimondása sérülést, és miért gondoljuk, hogy sérülést okoz? Milyen politikák állnak a "cigány" kimondásának és nem kimondásának hátterében?
Milyen következményei vannak a kimondásnak és a nem kimondásnak. Egy borsod megyei falu példáján keresztül próbálunk eljutni az általánosításokhoz, illetve egy másik esettanulmány példáján keresztül, amely viszont a "zsidó" megnevezését problematizálja. Az 1961-es jeruzsálemi Eichmann-perben a fő vádpontról folyt a vita. A kérdés az volt, hogy a Holocaust a zsidó nép ellen elkövetett bűnként vagy az emberiség ellen elkövetett bűnként definiálódjon-e. Milyen politikák álltak akkor az egyik illetve a másik lehetőség mögött? És általában kisebbségi csoportokkal kapcsolatban mik lehetnek a kimondás és a nem kimondás politikái?


Augusztus 8. szombat 16:00- Vízügyi üdülő
Kovai Melinda, (KGRE, szociológus)
Zsidóság és politika a Kádár-korszak pszichiátriai kórrajzain

Az OPNI kórrajztárának anyagain a politika és a pszichiátria találkozása általában rendkívül bonyolult, ám annál tanulságosabb esemény. A „politikai" esetek többségében ugyanis, aki a páciens pozíciójába kerül, színre visz valamilyen személyes tartalmat, amelynek megjelenítéséhez bizonyos okokból éppen az adott politikai ideológia, vagy adott politikus(ok) személye szükséges. A normalitás/patológia határait definiáló pszichiátria, pozíciójából adódóan e személyes politikai tartalmakat kénytelen realizálni („sine morbo") vagy virtualizálni („pszichózis"). A személyesség, a politika, és a pszichiátria kórrajzokon dokumentált találkozásaiban éppen az a bizonyos ok válhat láthatóvá, amiért a személyesség politikai formát ölthet (vagy kell, hogy öltsön), valamint az eljárás, amivel a pszichiátria, a kor „hivatásos normálisa", a személyen keresztül legálissá vagy illegálissá minősít politikai tartalmakat. Ha a nézőpontot megfordítjuk, magára a politikára láthatunk rá: a tartalomra, ami alkalmas arra, hogy ilyen módon megszemélyesítődjön. Az előadásban a zsidóság és a zsidóság kapcsán "színre vitt" politikai tartalmakról lesz szó.

Augusztus 6. csütörtök 14:00- Tengerszem Panzió
„Csíííííz!"
Résztvevők: György Péter esztéta, Bari Judit (közösségfejlesztő), Vári György irodalmár (Mancs, Holokauszt Múzeum), Réthy Kinga (OSI, Roma program igazgatóhelyettes), Kovácsy Tibor (Amaro Drom, Mancs)
A Bánkitó fesztiválon láthatók lesznek a Chachipe nemzetközi roma ifjúsági fotóvetélkedő képei. A képekből kiindulva arra keresünk választ, hogy mit idéz elő bennünk, ha „mások megkínzásáról" (Susan Sonntag) látunk fotókat, mennyiben kétélű fegyver a „valóság" felmutatása, mik a sztereotípiák elkerülésének hatékony eszközei, és hol húzódik a művészet és az aktivizmus, illetve művészet és politika határa? Mit lehet, mit szabad és mit kell ábrázolni? Számít-e, hogy ki fotózik? Hogyan jelenik meg a roma holokauszt a nemzetközi és a magyar múzeumokban?
Az elmúlt évtizedben számos olyan antropológiai/művészeti projekt valósult meg a világ különböző országaiban, melynek során egy-egy közösség - pl. a sajószentpéteri romatelep lakói - önmaguk fotózták le mindennapjaikat. A beszélgetés során betekintést nyerhetünk, egy-egy hasonló folyamatba és eredményeibe.

Augusztus 6. csütörtök 18:00- Tengerszem Panzió
„Ha én egyszer kinyitom a számat"
Tervezett résztvevők: Zsigó Jenő, szociológus, (Roma Parlament), Simon Éva (TASZ), Ablonczy Balázs (Reakció), Miklósi Gábor (Index), Méltóságot Mindenkinek Mozgalom, MANCS
2008/2009 határhelyzet volt a magyarországi romák közbeszédben való megjelenését tekintve. A szólásszabadság és az alapvető emberi méltóság jogának biztosítása a sajtómegjelenésekkel kapcsolatosa számos kérdést vetett fel: lehet-e, kell-e regisztrálni, hogy egy bűncselekmény elkövetője vagy egy fejlesztési programban kedvezményezett roma származású? Helyes-e egyes kisebbségi (roma, zsidó) szervezetek törekvése a szólásszabadság korlátozására, különös tekintettel a holokauszttagadásra? Mi a média felelőssége ezekben a témákban? Mi dönti el, hogy egy esemény „médiahekk", és mi a kritériuma annak, hogy miről kell tudósítani? Mi a politika és a média helyes viszonya és mi a média felelőssége a szélsőséges nézetek előretörésében?

Augusztus 7. péntek 15:00- Tengerszem Panzió
Gettóbontó - „Nyolcker", cigánytelep, zsidó negyed, gettó?!
Tervezett résztvevők: Bálint Móni (ZÖFI, Magdi Újság), Fris E. Kata (Tavaszmező Művészkert, Amaro Drom), Óvás!, Szalay-Szabó István (Városi Színház, Sirály) Zolnay János, városszociológus (Beszélő, Méltóságot Mindenkinek Mozgalom)
Egy város, városrész meghatározó eleme az ott élők identitásának, de a városrészek olyan identitás-konstrukciók is, amiket nem csak a helyi lakosok alakítanak és nem csak rájuk hatnak.

Ez utóbbira lehet példa a régi pesti zsidónegyed, ami több szubkultúra meghatározó identitáselemévé vált az elmúlt öt évben. Ide tartozik ugyanakkor a „nyolcker" is, ami a pesti köztudatban mint „romanegyed" és mint veszélyes környék rögzült, ahol ugyanakkor számos új civil kezdeményezés működik.
A beszélgetés során arra keresünk választ, hogy milyen sztereotípiák léteznek egy-egy negyeddel kapcsolatban, mik egy-egy negyed „szokásjogai", határai, kié az utca s miből tevődik össze a genius loci? Mitől zsidó és mitől roma egy negyed? Hol vannak ma a legproblémásabb városrészek országszerte, és milyen alulról és felülről jövő törekvések vannak ezek jobbítására? Fontosnak tartunk bemutatni olyan kezdeményezéseket, ahol egy-egy lakónegyed vagy lakóközösség civiljei összefognak egy-egy ilyen probléma megoldására.

Augusztus 8. szombat 10:00 és 17:00- Tengerszem Panzió
Egészségmegőrző beszélgetés fiataloknak az emlőrák megelőzése érdekében
A mellrák világszerte minden kilencedik nőt érint. Az idősebbek rizikófaktora nagyobb, ezért őket kétévente szűrésre hívják. A 45 évesnél fiatalabbakat azonban nem. Mi magunk sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne kelljen szembenéznünk egy ilyen betegséggel, illetve ha mégis, akkor minél korábbi fázisban felismerjük, hiszen az idejében észrevett emlődaganat gyógyítható. A nők 90%-a saját maga veszi észre az elváltozást. Mire kell figyelnünk? Mit tudunk az egészségünkért tudatosan tenni? Erről beszélgetünk ezen a workshop-on, ahová nem csak a lányokat várjuk.
Előadó: Jó Mariann (JDC Hungary)
Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program, támogatja az American Jewish Joint Distribution Committee és Susan G. Komen for the Cure

Naponta 16-18.00 a Tábor / Lugas területén
Élő könyvtár
A Romaversitas, a Marom, magánszemélyek és civil szervezetek közreműködésével roma, zsidó, szlovák, zöld, biciklis és más aktivista fiatalokkal ismerkedhet meg a közönség a népszerű „élő könyvtár" keretében. Az élő könyvtárban a könyvek emberek, akik kikölcsönzésük során életükről mesélnek.


KOMOLYZENEI KONCERTEK A BÁNKI EVANGÉLIKUS TEMPLOMBAN

Tervezett időpont: Minden nap 18:00-
Saxinger Viktor (fuvola) és Kertész Endre (cselló) koncertje
Saxinger Viktor a kitüntetéssel diplomázott fuvolaművész, Guiness rekorder, aki 2008-ban baltával támadt egy könyvtárosra, és most mégis beengedik a templomba.
Bán István orgonaművészt minidig is beengedték templomokba, de kúszott már operaszínpadon vérpatronnal a kezében és tagadhatatlanul szívesebben versenyez mtb- vagy vitorlás sportban, mint zenében. Műsorról : Bachtól ameddig futja. Ajánló : Józanodtál már Bachra? Ébredtél már úgy templomban, hogy nem tudtad hogy kerültél oda? Volt már olyan élményed, hogy azt hitted ez már a mennyország? Szeretnél hűvösre kerülni? Nem akarsz kidobni ötvenezret a jegyre , hogy Grazban hallgasd őket ? Gyűlölöd a kultúrát? Nem ? Még nem? Gyere teszteld magad!


Augusztus 7. péntek 19.00-
Ifj. Horváth Béla (zongora) kísér Fejes Éva zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára
Műsor: Bach, Sarasate, Kreisler, stb.
Horváth Béla háromévesen kezdett hegedülni. Az első tanára a nagypapája volt, akinek saját elmondása szerint a legtöbbet köszönheti. Zeneiskolai tanulmányait Baranyai Valériánál kezdte, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kertész István tanítványa lett. 1998-ban az Országos Koncz János Hegedűversenyen első díjat nyert. 1999-ben a Nemzetközi Flesch Károly hegedűverseny legfiatalabb résztvevőjeként döntős lett. valamint a versenyre írt 20. századi mű legjobb interpretálásáért különdíjjal jutalmazták. A konzervatórium elvégzése után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Szenthelyi Miklósnál tanult. A zeneakadémia első éve után, 2002-ben a világhírű hegedű- és brácsaművész Pinchas Zukerman meghívására, a New York-i Manhattan School of Musicban, teljes ösztöndíjas hallgató lett. Zukerman és asszisztense, Patinka Kopec, növendékeként. Ez idő alatt több zenei verseny nyertese, rendszeresen koncertezik itthon és külföldön is, többek között Svédországban, Ausztriában, Kanadában, Nagy-Britanniában és Amerikában. 2003-ban első alkalommal játszott a Carnegie Hallban, azóta többször is fellépett a világhírű koncertteremben. Számos hegedűművésszel dolgozott együtt, többek között Pauk György, Zakhar Bron, Ruggiero Ricci, Dora Schwarzberg, Boris Kuschnir, Aron Rosand, Jaime Laredo, Leonidas Kavakos szerepel az impozáns névsorban. 2006 decemberében az első magyar hegedű- és brácsaművészként diplomázott New York-ban Pinchas Zukerman és Patinka Kopec növendékeként, majd a „Master Music Degree" keretében folytatja tanulmányait a Manhattan School of Musicban. 2008 tavaszán a Fischer Anni-ösztöndíjas fiatal hegedűművész kvartettjével Amity címmel jelentet meg nagylemezt Amerikában. Nagysikerű lemezbemutató koncertjük idén január 9-én volt a Carnegie Hallban. Ugyanebben az évben a hegedűsök egyik legrangosabb megmérettetésén, a világhírű Waldo Mayo Hegedűversenyen diadalmaskodott, melynek díja egy Carnegie Hall-i szólókoncert volt. Ifj Horváth Béla 2008 decemberében mesterdiplomázott New York-ban minden idők egyik legkiválóbb muzsikusa, a világhírű Pinchas Zukerman tanítványaként. 2008. őszétől mestere, az elhivatott művésztanár és világhírű hegedűművész felkérésére immár a neves Manhattan School of Music tanára, s tovább építi karrierjét a világhír felé. Ma Magyarországon olyan fiatal hegedűművészek hódítják meg a pódiumot, akik az azóta világhírű, kivételes tehetségű zongoristák, Kocsis, Ránki, Schiff évjáratához hasonlíthatók. Közéjük tartozik ifj. Horváth Béla is, aki a fiatal művészgeneráció kiemelkedő, izgalmas egyénisége.
http://www.amarodrom.hu/archivum/2008/02/28.html

 

Augusztus 8. szombat 17.00-
Ifj. Kállai Kiss Ernő híres zenészdinasztia legfiatalabb tagja. Hétévesen kezdett hegedülni, 12 évesen már megnyerte az Országos Zathureczky Hegedűversenyt, s még ebben az évben felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzőjébe, ahol Csontha András, majd Perényi Eszter tanítványa volt. Több alkalommal is szerepelt a Semmeringi Zenei Fesztiválon, ahol 2004-ben elnyerte a legjobb Kodály-mű előadásáért és a legjobb bécsi klasszikus interpretációjáért járó díjat. 2005-ben a spanyolországi Nemzetközi Sarasate Hegedűverseny különdíjasa lett. Számos mesterkurzuson vett részt: többek között Zsigmondi Dénes és Michael Frischenslager kurzusain, 2003 és 2004 nyarán pedig a Perlman Music Programban, ami egy hathetes képzést jelentett New Yorkban Itzhak Perlmannal. 2004 és 2005 decemberében ismét visszahívták a programba. Ezt követően a híres hegedűművész személyesen hívta meg a New York-i Juilliard School of Music egyetemre, ahol jelenleg is teljes ösztöndíjjal tanul, s a mester tanítványa. 2008 nyarán a hegedűsük egyik legrangosabb megmérettetésén, a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen diadalmaskodott. Tanulmányai során koncertezett Ausztriában, Németországban, Hollandiában és Amerikában. A Fővárosi Önkormányzat Cigányház (Romano Kher) szervezésében http://www.amarodrom.hu/archivum/2007/09/26.html

Minden nap
A koncertek között meglepetésszerűen
Szomolyai Gyerekek
Karioi
Hagyományos cigány folklór zene, kanállal, gitárral, teknőtánccal, énekkel.

 

SZÍNHÁZI PROGRAMOK

Augusztus 6. csütörtök 19:00- Csipáncsap Színpad
Hoppart Társulat
Máthé Zsolt:
A kis vakond, akinek a fejére csináltak - verses melotragédia-
„Tudjuk: jó nagy az istenek állatkertje a földön s épp e vidéken a föld mélyén élt endre, a hősünk. Ámbár nem született ő hősnek, s nem volt durva vadállat sem vagy hérosza kornak, mert hát endre vakondok volt."
Szereplők: Friedenthál Zoltán/Mátyássy Bence; Herczeg Tamás/Polgár Csaba; Kiss Diána Magdolna/Radnay Csilla; Szilágyi Katalin/Roszik Hella; Takács Nóra Diána/Bánfalvi Eszter; Díszlet, jelmez: Borovi Dániel; Koreográfia: Dékány Edit; Zene: Matkó Tamás; Produkciós asszisztens: Matók Szilvia; Rendező: Herczeg Tamás és a társulat
Külön köszönet Rembeczki Jánosnak

 

Augusztus 6. csütörtök 19:00- Polg

süti beállítások módosítása