Tekergő a Kolibriben

2009. november 27-én Tekergő címmel mutatja be új csecsemőszínházi előadását a Kolibri Színház a Kolibri Fészekben. Az Orbán Ottó megzenésített versein alapuló produkció az európai uniós Small Size, Big Citizens program keretében a négy évesnél kisebb gyerekeknek készül.

 

TekergSajt-SzlovkJuditweb

 

„Orbán Ottó költeményei mára klasszikussá váltak. A Kati-patika vagy még inkább az Eszterlánc kötetek rímei minden kisgyerek számára ismerősen csengenek - érvel Novák János, az előadás rendezője, miért a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő műveit választották a Kolibri új csecsemőszínházi produkciójának alapjául. - Ezek a versek a legkisebbek számára varázsversek. Áthatja őket a költő lányai iránt érzett szeretete. Én is a lányaim iránti rajongásból zenésítettem meg ezeket a szövegeket 5-6 éve egy tunéziai nyaraláson. Esténként így meséltem, daloltam nekik."

Zenére írva
Szállj ide, hullj ide,/ délután,/ lassan ülj le/ és puhán.
Nézd, a Kati elaludt/ magától,/ úgy fekszik a füvön, mint a/ madártoll.

 

Tekergő
(csecsemőszínházi előadás 0-4 éveseknek)

Játsszák:
Alexics Rita, Megyes Melinda, Ruszina Szabolcs

Zenei közreműködő: Mészáros Tamás
Zene: Novák János
Tervező: Eörczen-Nagy Gergely
A rendező munkatársa: Hajsz Andrea

Rendező: Novák János

Bemutató: 2009. november 27. 10.30h
Kolibri Fészek (Bp. VI., Andrássy út 74.)

 

A csecsemőszínházi műfaj a kilencvenes évek végén Norvégiából a Glitterbird projekttel, Olaszországból pedig a Small Size-zal indult világhódító útjára. Célja, hogy a gyerekek művészeti értelemben elhanyagolt négy évesnél fiatalabb korosztályának is lehetősége nyíljon a színházi élmény megtapasztalására. A legkisebbeknek szóló előadások készítői figyelembe veszik a korcsoport sajátosságait: kerülik a hirtelen hang- és fényeffektusokat, és a produkciók tempóját úgy választják meg, hogy a kicsiknek legyen idejük a mozgások, változások nyugodt, elmélyült szemlélésére. A 30 percben maximalizált előadások alatt sosincs teljesen sötét a nézőtéren, hogy az eltipegők biztonsággal visszataláljanak szüleikhez, a produkciók végén pedig maguk is kézbe vehetik, kipróbálhatják a színpadon látott játékokat. Mára a csecsemőszínház világszerte ismertté és elismertté vált, a Kolibri egyik legnépszerűbb előadása, a négy éve repertoáron szereplő Toda is ebben a műfajban készült.

A világ felfedezése
Kék, lebegő kék,/ tág levegőég./ Ott repül a pilóta,/ ki tudja, mióta?
Egy hete,/ két hete/ száll az a/ gép vele.
Járja a mennyboltot./ (A leszállója elromlott)
Bő, bő, bő,/ szegény repülő.

 

A Tekergő egy álombéli felfedező utazás földön, vízen és levegőben, a csillagok között, melyen hangok, versek, dalok kalauzolják a kicsiket. Az alkotók az előadásban hétköznapi tárgyakat, ismerős játékokat helyeznek verbálisan, vizuálisan és zeneileg olyan kontextusokba, amelyek később könnyen felidézhetők. A művészi hatások így elősegítik a gyerekek ismereteinek gazdagodását, beszédfejlődésük, szókincsük gyarapodását.

„A kicsik koncentrációja nagyon eltérő a felnőttekétől: egyszerre csak kevés dologra és rövid ideig tudnak figyelni, viszont azt sokkal intenzívebben, mint amennyire mi képesek vagyunk rá - magyarázza a rendező. - Ezért úgy válogattunk és fűztük fel az álombéli vándorlás témájára a verseket és dalokat, hogy azok néhány nagyon kifejező, sokat mondó és izgalmas szó, hang vagy momentum köré épüljenek fel, illetve azokra fókuszáljanak."


Európa Magyarországon

Jóreggelt, jóreggelt,/ Kati ma korán fölserkent.
Üldögél az ágyban/ egyszál magában,
hallani a falon át,/ hogy számlálja össze/ minden földi vagyonát.
Anyája, apája,/ kutyája, macskája,/ gyerekje.

 

Idén a Kolibri két programmal is uniós pályázatot nyert, melyek közül a Small Size, Big Citizens elnevezésű a tíz évesnél kisebb gyerekeknek szóló színházi előadások létrehozását támogatja. A 12 tagországban zajló ötéves projekt keretében a részvevő színházak évente mutatnak be a gyerekek e korosztályának készült produkciókat. A Kolibri a csecsemőszínházi Tekergővel nyitja előadásai sorát, a pályázat magyarországi társszervezőként pedig jövőre a Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennále nemzetközi programjában mutatja be az addigra elkészült külföldi Small Size darabokat.

 

„A Toda színpadra állítása előtt bölcsődei szakemberekkel, zeneterapeutákkal, még agykutatókkal is konzultáltunk annak érdekében, hogy megfelelő tudományos ismereteket szerezzünk a csecsemők érzelmi- és gondolatvilágáról - emlékszik vissza Novák. - Ugyanis nemcsak itthon, de a Glitterbird projekt részeként Európában is az elsők közé tartoztunk, akik elterjesztették a legkisebbek számára született új színházi műfajt - azóta számos tehetséges követőnk akadt országszerte. Kezdetben még minket is meglepett a nézői siker, ami a produkció előadásait kísérte, kíséri ma is. Ennek árnyékában nem könnyű előrukkolni egy újabb csecsemőszínházi darabbal. Az évek során szerzett tapasztalataink azonban segítettek minket az új produkció készítésekor, és a próbaelőadásokat látva jó okkal számítunk rá, hogy a Tekergő legalább olyan népszerűvé válik, mint amilyen népszerű évek óta a Toda."

forrás: Kolibri Színház

süti beállítások módosítása