DORA a Sirályban

Mese a mentálisan sérült Doráról, és az őt körülvevő frusztrált társadalomról. Egy világról, amelyben a hibás géneknek nincs létjogosultsága, ahol a mást, az eltérőt műtétileg kell eltávolítani. Ahol a normalitást takargatni kell, az abnormalitással pedig együtt élni. Csúnya mese egy világról, amelyben élünk. A fiatal svájci drámaíró, Lukas Bärfuss botrányos darabját 2003-ban mutatták be Baselban, azóta 12 nyelvre fordították le, számos országban sikerrel játszották.

 

rakpart_dora_20091014_094

 

Lukas Bärfuss

Lukas Bärfuss 1971-ben született a svájci Thunban. A katonaság után hét évig könyvkereskedőként dolgozott. 1997 óta szabadúszó író, jelenleg Zürichben él. 1998-ban debütált prózaíróként, és drámaíróként.

Rengeteg díjjal jutalmazták, 2003-ban a „Theater heute" kritikusai az év legjobb fiatal drámaírójává választották.

A DORA - Szüleink szexuális neurózisait 2003-ban mutatták be a Baseli Színházban. Azóta 12 nyelvre fordították le, számos országban sikert aratott, játszották többek között Szerbiában, Amerikában, Franciaországban, Németországban, Angliában.

A darab főszereplője, a mentálisan sérült Dora egy frusztrált társadalom „terméke". Egy csupa szív, két kitárt kar. Látszólag merő jóindulatból, és szeretetből vigyázzák lépteit kedves szülei, a főnöke, valamint a pszichiátere. Serdülőkoráig gyógyszerektől elkábítva engedelmes, jó kislányként, katatón állapotban éli életét. Édesanyja azonban úgy dönt, vegyék el tőle a tompítókat, hogy Dora megismerhesse az életet, ő pedig megismerhesse a lányát. Dora fokozatosan felfedezi önmagát, érzéseit, a szexualitást, az őt körülvevő világot. Saját vágyainak, saját véleményének hangot is ad. Kellemetlenkedik. Szerelmes lesz egy idegen úrba, akitől teherbe esik. Ám a társadalom nem szaporítja a hibás géneket, így tudtán kívül a magzattal együtt eltávolítják a méhét.

rakpart_dora_20091014_109

 

RAKPART SZABAD ÚSZÓMŰVEK BEMUTATÓJA
Lukas Bärfuss:
DORA - szüleink szexuális neurózisai

Anya- Márton Eszter
Apa - Trócsányi Gergő
Dora - Sipos Eszter
Orvos- Róbert Gábor
Főnök- Czene Csaba
Finom Úr- Tóth Richárd
A zöldséges anyja - Melis László

Zenész: Lengyel Zoltán
Dramaturg: Perczel Enikő
Zenei vezető: Melis László
Jelmez: Nyárádi Anikó
Díszlet: Noszlopy Róbert
Produkciós vezető: Gáspár Anna

Rendező: Réthly Attila


Előadás időpontok: 2009. november 29., 30. - december 21., 22.


rakpart_dora_20091014_151

 

A DORA - Szüleink szexuális neurózisai a normális élet iránti vágyról, a harmónia kétségbeesett kereséséről szól.

Lukas Bärfuss műveiben általában nem kímél bennünket. Társadalmi problémákat feszeget, hősei magányosak és a maguk által felállított szabályok betartásától szenvednek. Finoman megkapargatja a felszínt, és a máz alatti büdöset, csúnyát, abnormálisnak tartottat vizsgálja. A magát normálisnak tartó közösségbe mindig belehelyez egy nem odaillőt, és az ebből adódó konfliktusokkal szembesíti a nézőt.

Célunk, minél több fiatalhoz eljuttatni az előadást. Többek között ezért az Apát a népszerű Hollywoodoo zenekar frontembere alakítja, aki már nagy sikerrel szerepelt Pálfi György: Taxidermia című filmjében is.

Magyarországon egyre több sérült ember él. Vízi E. Szilveszter szerint az ország több mint két harmada szenved mentális betegségben. A legveszélyeztetettebb generáció a tinédzsereké. Sokuk szüleik elfojtott hazugságaiban, titkaiban, meg nem élt vágyaiban fulladozik, míg tönkre nem teszi őket végleg a drog, vagy ki nem kötnek egy pszichiátrián, ahol gyógyszeres kezelés alá vonják őket, megfosztva így mindnyájukat a valódi személyiségüktől. Nyíltan beszélni, kimondani, nem elhallgatni mindannyiunk kötelessége. Erre teszünk most kísérletet.

 

rakpart_dora_20091014_110

 

Rakpart Szabad Úszóművek

Az átalakulóban lévő színházi struktúra egyre több művészt kényszerít szabadúszói minőségben való talponmaradásra. Ez a kényszer azonban egyfajta művészi szabadságot adva kiváló háttere lehet az újító szellemű és kísérletező produkciók létrejöttének, melyek gazdagíthatják a magyar színházi életet. A Szabad Úszóművek olyan független alkotók, egyes produkciók köré szerveződött, állandóan megújuló társulása kíván lenni, amely méltán számíthat a szakma és a közönség elismerésére.

A Rakpart Szabad Úszóművek első évadát a Dora című előadás bemutatásával kezdi, melyet havi két-három alkalommal kívánunk előadni. Ezt megelőzi ugyanezen szerző A próba című darabjának felolvasó estje a POSZT-on.

A jövő év során szeretnénk meghívni Lukas Bärfuss-t, a szerzőt, és közreműködésével közönségtalálkozóval egybekötött előadást tartani.

Az évad további részében még egy bemutatót tervezünk, mint független alkotóműhely, több meghívott vagy csatlakozó alkotó részvételével.

 

j_kp

 

fotók: Hektor
forrás: Rakpart Szabad Úszóművek

süti beállítások módosítása