Ibsen: Hedda Gabler

Hedda Gabler. Három frissen diplomázott színész helyspecifikus előadása. Kísérlet, az amúgy hét szereplős ibseni mű maradéktalan bemutatására. A cél: eljutni a lényeghez, megkeresni a színház és a színész új helyét ma, 2009-ben.


IMG_1723

„Tulajdonképpen nem úgynevezett problémákkal akartam foglalkozni ebben a darabban. Számomra az a lényeges, hogy az aktuális társadalmi viszonyok és nézőpontok közegében embereket, emberi hangulatokat, emberi sorsokat ábrázoljak".
(részlet Ibsen 1890. december 4-én kelt leveléből, melyet Moritz Prozornak, a darab francia fordítójának írt)

IMG_1762


Hedda, Gabler tábornok lánya, hozzámegy a professzori kinevezésére váró Jörgen Tesmanhoz. Hat hónapos nászútjukról hazatérve kezdetét veszi a hétköznapok sivársága, és a múlt árnyainak kísértése, az északról ismét a városba érkező Ejlert Lövborg személyében, aki végzetes változásokat okoz a friss házasok egyhangú hétköznapjaiban.


IMG_1759



Henrik Ibsen: HEDDA GABLER
A Norvég Királyi Nagykövetség és a Skandiáv Ház közös bemutatója

Hedda Gabler: Kiss-Végh Emőke
Jörgen Tesman: Ördög Tamás
Ejlert Lövborg: Varga Balázs

Produkciós vezető: Varga Vera

Bemutató: 2009. december 02. 19H
Helyszín: SKANDINÁV HÁZ, 1074 Budapest, Kaluzál tér 4.

További előadások: december 3., 4., 5., 12., 13*., 30.
*A 13-i előadás 17H-kor kezdődik. Utána közönségtalálkozó.

Támogatók: Norvég Királyi Nagykövetség, Pannon GSM Távközlési Zrt., Skandináv Ház

Jegyek válthatók elővételben a Skandináv Házban, a fenti címen.
Információ/jegyfoglalás: +36-1-225-0329 vagy az info@skandinavhaz.hu címen


IMG_1860

 

KONCEPCIÓ 0.1.

Tavalyi előadásunk, A Torta után, fontosnak tartottuk, hogy egy klasszikussal foglakozzunk úgy, hogy a "társulat" számát nem növeljük. Azaz ragaszkodunk hozzá, hogy az előadás 3 fővel is előadható legyen. Így készült el az amúgy hét szereplős Hedda Gabler 3 szereplősre meghúzott, kerek változata.

IMG_1734


KONCEPCIÓ 0.2.

HELYSPECIFIKUS ELŐADÁS: Olyan helyszínt kerestünk, ami önmagában - változtatás nélkül - megfelel az elképzeléseinknek. Ez pedig egy iroda volt és ezt az irodát meg is találtuk a Skandináv Házban. Egy ház, amely iroda és lakható tér is egyben. Így valójában egy megfogahatatlan szoba lett Tesmanék villája, ahol munka és szabadidő egy és ugyanaz. Másrészt a túlzással kalsszikusnak mondható "kanapé, kandalló" Ibsen modell is megszűnik. Ott vagyunk, ahol soha, senki sem érezheti jól magát - vagy legalábbis nem eléggé. És véleményünk szerint ez a Hedda Gabler lényege.

Kiss-Végh Emőke - Ördög Tamás - Varga Balázs
fotók: Fejér Bálint | foto.szinhaz.hu

süti beállítások módosítása