BuddhaFeszt

A BuddhaFeszt rendezvénysorozatra a szervezők a keleti buddhizmus olyan különleges alkotásait gyűjtötték össze, amelyek európai szinten is kuriózumnak számítanak, és bemutatják a buddhizmus szellemi és kulturális örökségeit. A különböző országokból érkező kiállítási tárgyak gazdag szimbólumrendszerén át betekintést nyerhető tibeti kultúra emberi értékeket hordozó, sokszínű világába. A fesztivál december 14. és 20. között kerül megrendezésre két helyszínen: a Gödör Klubban és a Körcsarnokban.

buddha_400

 

A tibeti kultúra egyetemes emberi értékek hordozója, az emberiség szellemi és kultúrkincseinek egyik legfontosabbja. A kiállítás számos országból érkező anyaga közel hozza a látogatóhoz eme mai napig elzárt és veszélyben lévő világot. A kiállított tárgyak - a tibeti meditációs festmények (thangkák) és szobrok - csodálatosan megmunkált művészi alkotások, melyek gazdag szimbólumrendszerrel bírnak. A műalkotások mellett érthető, hiteles magyarázatokat talál az érdeklődő. Az alapvető információkat filmek, fényképek, tablók, multimédiás prezentációk és szakemberek által tartott előadások teszik mindenki számára érthetővé és még változatosabbá.

06_11_30_leciebuddpl_wwa_295_rbo

 

A kuriózumnak számító műtárgyak mellett a kiállítás multimédiás anyagai és kísérőrendezvényei nemcsak a buddhizmus kultúrájába és művészetébe engednek betekintést, hanem a tudat kincseibe és a tibeti buddhizmus látásmódjába is. A BuddhaFeszt előadásait elismert magyar, illetve külföldi előadók tartják. A rendezvény záróeseményét zenei különlegességek és látványos vizuális show-k színesítik.

A Gödör Klubban a kiállítás és a programok megtekintése mindenki számára ingyenes; a fesztivál célja az ismeretterjesztés és az időtlen szépséget hordozó alkotások bemutatása minél szélesebb körben. Hasonló kiállítás nemzetközi szervezésben hazánk és Európa több városában is megvalósult, így 2008 őszén a brüsszeli Európai Parlamentben is, de mind közül a mostani büszkélkedhet a legváltozatosabb anyaggal és programokkal.

 

img_3817_filtered_700

 

A fesztivállal kapcsolatban Kőszegi Zsuzsa buddhista előadót kérdeztük.

- Elsősorban kiket várnak a fesztiválra?

A fesztivál mindkét helyszínére kivétel nélkül mindenkit szeretettel várunk. Aki korábban nem találkozott még a buddhizmussal, annak most lehetősége nyílik megismerni a keleti vallást és filozófiát, amiről általában kevés ismerete van az embereknek.
Iskolás csoportok érdeklődésre is számítunk. Csoportos látogatás esetén érdemes felvenni velünk a kapcsolatot, hogy tárlatvezetést is tudjunk biztosítani, amit egyébként egyéni látogatóink is igényelhetnek.

- Milyen programokkal várják az érdeklődőket?

A kiállítás megnyitójára december 14-én, hétfőn este 6 órakor kerül sor a Gödör Klubban, ahol rendezvény egész ideje alatt ingyenes programok várják a látogatókat. Ezen a helyszínen a keleti kultúra festményei, szobrai beszélnek, illetve neves magyar és külföldi tanítók tartanak előadásokat buddhizmusról, üzletről, szerelemről. Minden nap lesz multimédiasarok, filmvetítés, könyvvásár, vezetett meditáció.

zhuzha_big_inpageA Körcsarnokban pedig a szinte az egész világot bejárt buddhista tanító, Láma Ole Nydahl tanításain vehetünk részt, Öröm és Szabadság címmel. Ezekre az előadásokra 1500 forint a belépő, ezeken kívül azonban minden program teljesen ingyenes.

- Mi a fesztivál célja és jelentősége?

Rendezvényünkkel azt szeretnénk elérni, hogy az emberek a kiállításokon, előadásokon keresztül megismerkedhessenek a buddhizmussal, és az eszmékkel, amelyeket képvisel, célunk a tibeti buddhista kultúra értékeinek közvetítése.

A buddhizmus lényege az egyéni boldogság eléréséhez vezető út megtalálása, melyet nem folyamatosan változó környezetünkben, hanem saját tudatunkban kell keresnünk. Boldogságunkhoz elengedhetetlen, hogy mi legyünk saját magunk főnökei, magunk irányítsuk az életünket. Buddha eszközei, a meditációs technikák segítenek ennek elérésében, melyeket ha elsajátítunk, többre leszünk képesek, mint azt valaha is álmodni mertük volna...

 

------

BuddhaFeszt
2009. december 14-20.

Részletes program a Fesztivál honlapján kattintson ide >>>

süti beállítások módosítása