Nyári Zoltán New York-ban

Nyári Zoltán, az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval 'duplán döntős' tenorja a múlt héten érkezett az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az Alföldi Róbert által rendezett Emmeline próbáin. Bár már érkezése másnapján, magyar idő szerint hajnali 3-kor megkezdődtek a zenei próbák, Alföldivel ma találkozik először, hiszen karaktere - Matthew - a második felvonásban lép színre. Az időeltolódás által okozott fáradtságtól eltekintve nagyon jól érzi magát.

nyari_workshop_02_big

New York Nyári számára nem újdonság, a tenor otthonosan mozog az „utazó művész" szerepében, hiszen karrierje során bejárta a világot, turnézott a Távol-Keleten, Japánban és az USA-ban is most jár hatodik alkalommal. Eredetileg színészként végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola dráma szakán, de ezt követően egyre közelebb sodródott az opera világához. A Magyar Állami Operaházban Don Basilio-ként debütált a Figaro Házasságában, s 2005 óta számos szerepben lépett fel itt állandó vendégművészként.
nyari_alfoldi_big


Az Operaversenyen másodszor vesz részt, s tehetségének, valamint az események különleges összejátszásnak köszönhetően idén két versenyszerepben lesz látható a verseny szegedi döntőjében. Nyárit ugyanis a második forduló során két rendező is kiválasztotta darabja főszerepére: Nadine Duffaut és Alföldi Róbert egyaránt ragaszkodott hozzá. Végül az Operaverseny művészeti igazgatósága úgy határozott, hogy a tenor - a próbafolyamatok megfelelő koordinálásával - mindkét szerepet eljátszhatja a verseny keretében.

A döntésnek megfelelően így Nyári Zoltánt egy világpremier (David Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja) és egy európai bemutató (Tobias Picker: Emmeline) főszerepében is láthatjuk az Operafesztivál keretében, november 3. és 17. között, a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

Tobias Picker: Emmeline - Európai bemutató
Dicapo Opera Theatre (New York, USA)
Rendező: Alföldi Róbert
Előadások: 2009. november 15., 16.

DÖNTŐSÖK:
Kristin Sampson (szoprán - USA), Emmeline szerepében
Nyári Zoltán (tenor - Magyarország), Matthew szerepében
Iulia Merca (mezzoszoprán - Románia), Aunt Hannah szerepében

 

Emmeline - Görög tragédia amerikai bőrbe bújtatva?

Az Alföldi Róbert által rendezett Emmeline magyar rendezőjétől és két európai főszereplőjétől (Nyári Zoltán és a román mezzoszoprán, Iulia Merca) eltekintve amerikaibb az amerikainál, és Európában is a Fesztivál keretében láthatjuk először.

A darab szerzőjét, a new york-i származású Tobias Picker-t az egyik legmeghatározóbb kortárs komponistaként tartják számon az Egyesült Államokban. Első operája - a darab 1996-ban debütált a Santa Fé Operában - megírására egy dokumentumfilm ('Anyáink bűnei') inspirálta.

Innen ismerte meg annak a fiatal lánynak görög tragédiába illő történetét, akiről Emmeline-t mintázta. Emmeline-t (szerepében az amerikai Kristin Sampson, az Operaverseny tavalyi döntőse), a Maine állambeli LaFayette-ben élő Mosher szülők legidősebb lányát saját bigott nagynénje Massachusetsbe viszi, hogy az ottani textilgyárban pénzt keresve támogassa népes családját. Az emberi érzelmek és családja után sóvárgó kislány könnyű prédájává válik a helyi munkafelügyelőnek. Tizennégy évesen teherbe esik, de erről családja nem értesül, mert nagynénje azonnal gondoskodik az örökbefogadásról.

A gyermek nemét Emmeline is jóval később, túl későn, húsz év múltán tudja csak meg, azt követően, hogy mit sem sejtve szerelembe esett és összeházasodott saját fiával, Matthew-val.
Forrás: Armel Produkciós Iroda

süti beállítások módosítása