Egy asszonygyilkos vallomása

Csütörtökön került sor az évad első bemutatójára a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházban. Az elsőéves és másodéves színész magiszteris hallgatók Békeffy István Egy asszonygyilkos vallomása című krimi-komédiáját mutatják be Kovács Levente, az egyetem professzorának rendezésében.

 

Assonygy3

Békeffy István (1901-1977) kétszeres József Attila-díjas színmű- és forgatókönyvíró, 1957-es emigrálásáig a magyar színházi élet és filmművészet ismert személyisége, nagy nevettetője. Főleg bohózatok, operettek, kabaréjelenetek és filmforgatókönyvek kötődnek a nevéhez.

1926-ban indul a pályája, Hol jártál az éjszaka című nagysikerű bohózatával, amit számos operett, vígjáték, kabaréjelenet követ. Állandó szerzőtársai között találjuk Kellér Dezsőt, Vadnai Lászlót, Stella Adorjánt, zeneszerzője Lajtai Lajos volt.

1945 és 1956 között készülnek legjelentősebb filmjei, melyek széles körben ismertté teszik a nevét: A tanítónő, Beszterce ostroma, Janika, Déryné, Erkel, Mese a 12 találatról.

Assonygy4

1957-es emigrációja után főleg az NSZK filmipara számára ír forgatókönyveket. Az Egy angyal szállt el Brooklynban című 1957-es olasz-spanyol film a leghíresebb ebből a korszakból, mely könyv formában is megjelent, meghozva szerzőjének immár a nemzetközi elismertséget is.

Az Egy asszonygyilkos vallomása című „krimi-komédiájának" magyarországi ősbemutatójára 1967-ben, a Vígszínházban került sor.

Békeffy István az Egy asszonygyilkos vallomásában parodisztikus, fekete komédiát szerkeszt az asszonygyilkos non-fictionjának születéséből és a divat óriásivá duzzasztásának groteszk rajzával a könyvkiadás és a média manipulációinak veszélyeit tárja fel. Az asszonygyilkossá váló frusztrált színész, az elkényeztetett úrigyerekekből anyagyilkossá „előlépő" ikrek groteszk figurái időnként a horrorok hangulatát idézik.

 

Asszonygy6

A darab alapállása a rámutatás, kipellengérezés, kigúnyolás, a társadalomkritikai attitűd. Maró gúnnyal mutat rá a fogyasztói társadalom visszásságaira is. Lényegében saját magunkat nevetjük szembe, amikor a szenzációéhes közönség és a „szenzációgyárosok" egymást egyre etikátlanabb, egyre abszurdabb megoldásokra kényszerítő furcsa kölcsönhatásán derülünk.

Az előadásban a tavaly megismert, immár másodéves magiszteri osztály - Derzsi Dezső, Fekete Zsolt Sándor, Fekete Réka Thália, Gecse Ramóna, Koncz Andrea, Kovács Annamária, Orbók Áron - mellett előszőr mutatkoznak be a Stúdió színpadán az elsőéves magiszterisek: Bekő-Fóri Zenkő, Derzsi Timea, Horváth Gyula, Kiss Bora, Kiss Andrea, Kónya Ütő Bence, Mihály Alpár Szilárd, Moşu Norber-László, Vass Csaba, illetve játszik az előadásban Balog Dóra másodéves színész szakos hallgató és Incze Sándor-Zoltán elsőéves bábmagiszteris hallgató is.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője László Ildikó, rendezőasszisztens Bessenyei Gedő István harmadéves teatrológus, tangóharmonikán közreműködik Szász Szabolcs harmadéves zenepedagógia szakos diák.

 

Asszonygy1

 

Békeffy István
EGY ASSZONYGYILKOS VALLOMÁSA
- krimi-komédia 2 részben-

ION MAROJAN, egy irodalmi ügynök: Fekete Zsolt Sándor
RUDI BÖHM, egy asszonygyilkos: Derzsi Dezső
EMIL LEHMANN, egy író: Orbók Áron
ERIC GILBERT, egy főszerkesztő: Kónya Ütő Bence
ILEANA, Marojan felesége: Koncz Andrea
VERONIQUE, Gilbert felesége: Fekete Réka-Thália
ERIKA, titkárnő: Kovács Annamária
URSULA, egy áldozat: Bekő-Fóri Zenkő
CALVADOS, egy tábornok: Vass Csaba
EMMCHEN GRETCHEN, az anyagyilkos ikrek: Kiss Andrea és Kiss Bora
GÜNTHER SCHMIDT, egy költő Mihály: Alpár Szilárd
DR. IOLANDA SCHMIDT, a felesége Balog Dóra: Derzsi Timea
ROSE WERNER, bűnügyi nyomozónő: Derzsi Timea/Gecse Ramóna
MAX PICKLER, bűnügyi nyomozó: Moşu Norber-László
Közreműködik: Horváth Gyula, Incze Sándor Zoltán

Díszlet-jelmez: László Ildikó
Asszisztens: Bessenyő Gedő István, III.év, teatrológia
Tangóharmonikán kísér: Szász Szabolcs, III.év, zenepedagógia

Rendező: KOVÁCS LEVENTE

Előadás időpontok decemberben: 13., vasárnap este 7 óra és 17., csütörtök este 7 óra.

A műsorfüzetet öszzeállította: Bessenyei Gedő István
Grafika, számítógépes szerkesztés: Sebesi Sándor

Az előadás támogatója:
Eurotrans Alapítvány


RO 540057 Marosvásárhely / Kötles Sámuel u. 6. sz.
E-mail: uat@uat.ro / Web: www.uat.ro

Fotók: Stroia Annamária
forrás: Művészeti Egyetem, Marosvásárhely

süti beállítások módosítása