Rendhagyó Übü király

A Maladype Színház társulata - folytatva az előző évadban megkezdett interaktív színházi kísérleteit - következő bemutatójaként, 2009. december 19-én, szombaton, Alfred Jarry Übü királyát állítja színpadra, rendhagyó módon.

ubu

A próbafolyamat a során, a nézők, betöltve az "aktív megfigyelő" szerepét, lehetőséget kaptak arra, hogy a színészek és a rendező közös alkotómunkáját, az olvasópróbától a bemutatóig, lépésről-lépésre, személyesen követhessék nyomon. Azok a nézők, akik állandó vagy visszatérő résztvevői voltak ezeknek a próbáknak, egy olyan műhelymunka intim részleteit láthatták, amelyek rendszerint rejtve maradnak a közönség előtt, és amelyek csak a társulatunkra jellemző színházi megoldásokban, módszerekben és gyakorlatokban tudnak megmutatkozni.

ubu6

Az Übü király Alfred Jarry főműve, eredetileg - egy rennes-i gimnáziumban írt - diákbohózat. Hébert úr, Jarry fizikatanára és vitriolos gúnyolódásainak örök céltáblája lett az Übü- figura magja, belőle teremtett tizenöt éves fejjel egy világirodalmi alakot: az olykor ocsmány, hálátlan, gyáva, kapzsi, gyilkos és zsarnok, olykor gyermekien amorális Übüt, akinek az emberiség nagy jellemcsarnokában van a helye. Általa állítja pellengérre egy valószerűtlen, képzeletbeli Lengyelországban az ostoba önkényt, a közönségességet, a nyárspolgári, bürokratikus hatalmi tébolyt. És bár a darab 1896-ban, első, botrányos bemutatásakor még túlzónak tűnt, a történelem később olyan bősz Übüket produkált, akik mellett Jarry Übü papája minden rémséges tette ellenére is elbújhat. Jarry műve szokatlan vegyüléke a tiszta színháznak, a nonszensznek és a mítosznak - apokaliptikus bohóckodás.

ubu4

 

Alfred Jarry: Übü király

Übü papa - Orosz Ákos

Übü mama / Rozamunda / Renszky / Medve - Lendváczky Zoltán

Poszomány kapitány / Vencel király / Königsbergi Máté / Nemesek
/ Pénzügyiek / I. paraszt / Tanácsosok / Paizs / Zsinór - Tompa Ádám

Bugrisláv / Federovics Mihály / A Cár / Hírnök / Hivatalnokok
/ II. paraszt / Lecsinszky Szaniszló / Pillér / Hajóskapitány - Páll Zsolt

Dramaturg: Góczán Judit
Díszlet, jelmez: Fátyol Kamilla
Asszisztens: Mátrai Mirella

Rendező: Balázs Zoltán


ubu5

Bemutató: 2009. december 19. 19.00
További előadások: 2009. december 20., 27., 28. 19.00,
2010. január 16. 19.00, 17., 15.00 és 19.00, 24. 19.00
Helyszín: VIII. ker. Mikszáth tér 2.

Jegyrendelés: Vágó Marianna
e-mail: info@maladype.hu Tel.: +36 20 957 4949

ubu2


fotók: Fidelio - SzoFi
forrás: Maladype Színház

süti beállítások módosítása