10 éves a Frenák Pál Társulat

Idén ünnepelte 10 éves fennállását a Frenák Pál Társulat. A kiváló magyar koreográfus 1999-ben az akkor már tízéves francia együttesét fiatal magyar táncosokkal bővítette ki, és két helyen, Párizsban és Budapesten is működő magyar-francia csapattá alakította át. Erre a fordulatra egy ünnepség sorozat keretében emlékezett meg itthon a Társulat.

IMG_2463
Seven

 

Az ünnepi programsorozat már szeptemberben elkezdődött a Gödör Klubban, ahol a megszokott színházi környezettől némileg eltávolodva, szabadtéren, a Gödör Klub Spicc Színpadának évadnyitó előadásaként egy új és fiatal közönség felé is nyitott a Társulat, méghozzá az InTimE c. produkció performansz előadásával.

Majd novemberben újra ismeretlen közönséget hódított meg sikeresen a Társulat, hiszen a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában zajlott a Seven című legújabb darab premierje. A Nemzeti Táncszínházzal közös produkcióban megszülető Seven az otthontalanság, a kitaszítottság, a gyökértelenség problematikáját járja körül, és egy igen összetett és szorosan szőtt, témájában mégis viszonylag pontosan körüljárható alkotás. Egyszerre foglalja magában az elmúlt tíz év irányait, és nyit meg új utakat. Így a Seven egyszerre egy időszak lezárulásának s egy új korszak kezdetének is tekinthető.

 

IMG_2356
Seven

 

Az ünnepi felfokozott hangulat a Trafóban - a Frenák Pál Társulat szinte állandó helyszínén - tetőzött. S jelen esetben ez akár szó szerint is érthető, hiszen bár három napon át volt műsoron a felújított K.áO.sz!, mégsem jutott be a terembe az összes érdeklődő - így is zsúfolásig tele volt a nagyterem minden szeglete.

Szintén a Trafó adott otthont az évfordulóra megszületett, Péter Márta jegyezte Frenák könyv bemutatójának is. A Frenák-Télapó ugyan nem rejtette a könyvet kiscsizmákba, azonban így is sokan örülhettek a gazdag képanyagot, lebilincselő mélyinterjút és célratörő darabelemzéseket felsorakoztató kötetnek.


Seven
- mozgóképes ajánló -

 

Az idei év az ünneplésen túl több sikeres fellépésre, turnéra is alkalmat adott.

A szeptemberi InTimE után a társulat egy része Japán turnéra indult. A tokiói fellépés több szempontból is exkluzívra sikerült, hiszen az előzetes tervekkel ellentétben nemcsak Várnagy Kristóf lépett fel, hanem Frenák Pál is. A Session House értő közönsége előtt különleges produkció született. A Mennonno előadást két változatban tekinthette meg a nagyérdemű, hiszen mind Várnagy Kristóf, mind Frenák Pál bemutatta a szólót saját megfogalmazásában. A közel harminc év korkülönbség izgalmas kontrasztot eredményezett, a Tra-Ce című darab pedig sikeresen zárta az est programját.

A kiotói fellépés a város életében is fontos esemény volt, hiszen a Mariko Takayasu által vezetett tánciskola 25 éves fennállásának tiszteletére rendezett gálaműsor keretében lépett fel Frenák Pál az esemény díszvendégeként.

A Japán turné záró fellépése az Oszakai Fesztivál keretében zajlott. Az apropót egy, a város szívében lévő kis sziget átalakítása és megnyitása szolgáltatta, ahol a különleges helyszín egy összművészeti programsorozatnak adott helyett egy hónapon keresztül. Ennek keretében került sor Frenák Pál szólójának bemutatására, mely méltóképpen zárta az eseménydús és élményekben gazdag turnét.

November elején Lengyelországba utazott a Társulat, ahol a lublini Nemzetközi Táncfesztivál idén 13. alkalommal került megrendezésre. Hagyománya és nemzetközi vendégei (Oroszország, Svájc, Egyesült Államok, Olaszország...) révén ez az ország egyik legkiemeltebb táncfesztiválja. A szervezők már több alkalommal szerették volna meghívni a Frenák Pál Társulatot, így most rendkívül örvendtek az idei jelenlétének. Ez annál is nyilvánvalóbb, hogy a Twins a fesztivál programjának nyitódarabja lett, és a kommunikációs anyagok emblémája Milán, a marionettfigura volt. A társulat tehát központi szerepet töltött be mind a program, mind a kommunikáció szempontjából. Az előadás szinte teltház előtt zajlott, későeste pedig a közönség számára interjúval egybekötött beszélgetést szerveztek Várnagy Kristóf táncossal és Ujvári-Pintér György turnémenedzserrel.

 


Twins-Ikrek
- mozgóképes ajánló -

 

November második felében, a Seven próbái közepette Szabadkára utazott a Társulat, ahol a Kosztolányi Dezső Színházban és a Jadran Színházban első alkalommal rendezték meg a Desiré Central Station nemzetközi színházi és táncszínházi fesztivált. A jegyek már az előadást megelőző hét folyamán elfogytak, így nemhogy teltház volt, de a közönség a lépcsőket is mind elfoglalta. Sikerünk zajos volt. A táncosokat vagy hétszer visszatapsolták az InTimE végén, és később a fesztiválklubban is számos néző gratulált nekik.

Az idei év külföldi fellépéseit december 14. és 19. között a Lille melletti Villeneuve d'Ascq-ban zárta a társulat. A helyi nemzeti színház fontos bástyája a Frenák Pál Társulatnak, különösen azóta, hogy hat évvel ezelőtt állandó franciaországi helyszínné vált. Nem véletlen tehát, hogy a Seven francia bemutatójára itt került sor.

Bár az időjárás megnehezítette a színház megközelítését, mégis mindhárom napon közel telt házzal ment az előadás. Főleg a huszonéves korosztály képviseltette magát az előadásokon, de azért nem hiányoztak az idősebbek sem. Az azonban bizton elmondható, hogy korosztálytól függetlenül elnyerte a közönség tetszését a Seven, hiszen minden alkalommal hangos ováció kísérte a hosszan tartó tapsot.

IMG_2263
Seven

10 év - 15 eseménygazdag hét. Körülbelül így foglalható össze a Frenák Pál Társulat ünnepi eseménysorozata. Bízunk abban, hogy az utóbbi időszak sikerei nemcsak a múlt megkoronázását jelentik, hanem a jövő előszelének is tekinthetők.

 

Frenák Pál Társulat
fotók: Fejér Bálint | foto.szinhaz.hu

süti beállítások módosítása