Casanova Nuovo

"Nem a köztudatban élő - egyébként nagyon leegyszerűsített, pontatlan és felületes - Casanova képe érdekelt, hanem az a „második reneszánsz" kora, amely ezt a személyiséget kitermelte magából és a korszak emblematikus figurájává tette. Hatalmas anyagból írtam meg a drámát, ami egyfajta időutazás Európában, az akkori Európában, mely időbeli távolsága ellenére nagyon is közel áll a mi - hasonlóan a saját identitását kutató - látomásos életünkhöz." /Ács János/

 

IMG_7815_400

 

Szombaton, december 19-én mutatja be az Új Színház a Casanova Nuovo című színdarabot. Ács János néhány év kihagyás után ismét az Új Színházban rendez, mégpedig az általa írt színdarabot. A darab ősbemutatója néhány éve volt a kecskeméti Katona József Színházban, most az alkotók újraértelmezték a szöveget, a budapesti közönséghez igazították. Annak idején Ács János a budapesti Új Színház fölkérésére írta a darabot, így hát tulajdonképpen most végre hazatért. Az előadás remélt sikeréhez olyan jelentős erők is hozzájárulnak még, mint Menczel Róbert díszlettervező, Gyarmathy Ágnes jelmeztervező, Vörös Róbert dramaturg. Izgalmasnak ígérkezik a fiatal nézőink kedvence, Almási Sándor a címszerepben, mellette olyan színészek, mint Takács Katalin, Hirtling István, Pálfi Kata, Vass György, Széll Attila, vagy a színművészeti egyetemista, Ács János-tanítvány, Földes Eszter láthatóak majd.

IMG_7956_400

Ács János elsősorban rendezőként ismert, holott nem a Casanova az egyetlen színpadi műve. Többek között ott a legendás kaposvári korszakban született, Márta Istvánnal közösen írt Munkásoperett-je is.

A Casanováról szóló zenés műve a felvilágosodás korába vezet el, azt az első vándor kalandort mutatva be, aki fejedelmek, hercegek, királyok udvarában fordult meg, sok találmány fűződik a nevéhez, többek közt a hadászatban, de például a lottót is ő találta föl. Kora igazi polihisztora volt, Goethe, Goldoni, Mozart kortársa. Válsággal küszködő, eszményeit elvesztő kor gyermekei ők. Akárcsak a mi korunké.

IMG_7846_400

A mű időmértékes verselésben írodott, melyet néhol fölvált a szabad próza. Mindemellett a mű szereplői a commedia dell' arte-ből megörökölt típusok, tehát a nézők nemcsak izgalmas történetet kapnak, nemcsak egy korszak hátterét ismerhetik meg, hanem színháztörténetileg is képet rajzolhatnak maguknak.

Mindehhez különleges élő zene társul, az alternatív és hivatásos színházi életből jól ismert Kamondy Ágnes szerzeményei által, aki kamarazenekarával maga kíséri az előadást is. A velencei stanzákat, bécsi dallamokat fölidéző muzsika is népszerűsítheti az előadást a fiatalok körében.

IMG_7939_400

Ács János: CASANOVA NUOVO
arc-kép-játék

két részben
16 éven felülieknek!

Casanova, Seintgalt lovagja: ALMÁSI SÁNDOR
Anya-színésznő: TAKÁCS KATALIN
Apa-színész: HIRTLING ISTVÁN
Hős-színésznő: PÁLFI KATA
Szerelmes színész: VASS GYÖRGY
Naiva-színésznő: FÖLDES ESZTER e. h.
Naív-színész: SZÉLL ATTILA

Továbbá: fiatal kalandorok, szeplős szüzek, katonák és boszorkányok
Kamarazenekar

Díszlet: MENCZEL RÓBERT
Jelmez: GYARMATHY ÁGNES
Zene: KAMONDY ÁGNES
Dramaturg: VÖRÖS RÓBERT és LŐKÖS ILDIKÓ
Ügyelő: KOLLÁR LAJOS
Rendezőasszisztens: TRINFUJ MIHÁLY

RENDEZŐ: ÁCS JÁNOS

Bemutató: 2009. december 19. (szombat), 19:00
ÚJ SZÍNHÁZ - BUBIK ISTVÁN STÚDIÓSZÍNPAD


IMG_7800_400

 

süti beállítások módosítása