Látványtár

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete díszlet- és jelmeztervező választmánya pályázatot hirdet a 2010. március-áprilisában, a Magyar Alkotóművészek Házában megrendezésre kerülő Látványtár című éves szakmai kiállításon való részvételre.

mark_
illusztráció
Márk Tivadar jelmeztervező munkája
forrás: OSZMI

 

A kiállítás célja: két szakmai díj és egy kiállítás létrehozása, amelyre minden díszlet- és jelmeztervező nevezhet az elmúlt évad saját maga által legjobbnak tartott tervezői munkájával. A benevezett pályaművek témái: színházi díszlet- és jelmeztervezés, valamint egyéb vizuális média (tévéjáték, mozgófilm etc.) látványtervei.

A kiállítás anyaga: az elmúlt évad (2008/2009.) munkáiból rendezendő kiállítást látványtervek, jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók és installációk változatos, kicsit színpadias megjelenítésével tennénk érdekessé a nagyközönség számára is. Figyelem felkeltő lehetne a színház- és filmszakma fortélyainak és trükkjeinek felfedése, a szakmai újítások és kísérleti anyagok különleges szakmai felhasználásának ismertetése. Mivel a pályázat nyitott rendszerű, ezért a leadásra szánt anyagoknál nem feltétel a „megvalósulás", azaz amennyiben a pályaművek csupán tervek maradtak, de az alkotójuk ebben a formában is kiállításra alkalmasnak véli, akkor a Kurátorok szeretettel várják a beküldött műveket.

A kiállítást divatbemutatóval, vetítéssel és szakmai találkozóval kötjük egybe, ez utóbbira szeretnénk meghívni a szakma nemzetközi képviselőit.

Terveink között szerepel a kiállítás anyagának bemutatása más helyszíneken, valamint a kiállított anyagot szeretnénk közreadni DVD-n és katalógusban is.

A Díjak odaítélésének módja: a kiállító művészek személyre szólóan kapnak szavazólapot, amelyen bejelölhetik az általuk legjobbnak ítélt jelmez- és díszlettervezői munkát (mindkettőt külön megjelöléssel). A legtöbb szavazatot kapott alkotó nyeri el Az Év Legjobb Díszlet-, illetve Jelmeztervező díját.

A Díjak (amelyek az egyik neves magyar porcelánmanufaktúra felajánlásai és pénzösszeggel nem járnak) odaítélését, a szavazás hivatalosságát a kurátorok ellenőrzik. Terveink szerint a Díjakat a Finisszázs (2010. április 17.) alkalmával adjuk át személyesen.

Időpontok:

* Pályázat meghirdetése: 2009. november 16. (Személyes megkeresés alapján és a szervezetek honlapjain keresztül, letölthető regisztrációs adatlapokon.)
* Regisztrációs adatlap beküldése, jelentkezés és (digitális) anyagleadás határideje: 2010. január 15.
(Baricsa Katalin nevére a következő címre: iparmuveszeti.maoe@alkotok.hu)

Kérjük, hogy pontosan olvassák el a regisztrációs adatlapot, ott részletezzük a beküldések formai, tartalmi megkötéseit és az egyéb fontos kérdéseket (például: a pályázó kér-e színházi kikérőt).

* Előzsűrizés: 2010. január 22. (Kurátorok)
* A MAOE visszaigazolása a résztvevők felé: 2010. január 30.
* A kiállítás építésének kezdete (és a beküldendő anyagok beérkezésének végső határideje): 2010. március 22.
* Szavazás: a kiállítás ideje alatt folyamatosan
* Díjak átadása és Finisszázs: 2010. április 17., szombat, déli 12 órakor

A regisztrációs adatlapot, vagyis a pályázati anyagot, a kiállítandó művek leírását és a róluk készített fotókat (Baricsa Katalin nevére digitálisan, vagy postai úton kell eljuttatni). A kurátorok előzsűrizésének eredménye után a műveket, kiállításra kész állapotban Látványtár jelöléssel a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete részére kell személyesen beszállítani, vagy előre megbeszélt módon elküldeni a következő címre:

1146 Budapest, Olof Palme sétány 1.
Még egyszer a pályázat (regisztráció) beadási határideje: 2010. január 15.

A pályázattal kapcsolatban hívható: Baricsa Katalin (+361 331-9304; e-mail: iparmuveszeti.maoe@alkotok.hu)

 

Köszönjük érdeklődését, és várjuk a jelentkezését!
Balla Ildikó
jelmez-, díszlettervező, a kiállítás kurátora

süti beállítások módosítása