Székelyföldi turnéra indul

Rövid székelyföldi turnéra indul 2010 elején a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata: január 5-én Csíkszeredában, 6-án pedig Székelyudvarhelyen mutatja be a Beaumarchais világhírű darabja nyomán készült Figaro házassága avagy Bolond 1 őrült nap!!! című előadását. A produkció az elmúlt színházi évadban Zakariás Zalán rendezésében készült a Tamási Áron Színház és a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház együttműködésének eredményeképpen. A csíkszeredai és az udvarhelyi közönség is este 19 órától tekintheti meg az előadást.

figaro_hazassaga

 

Figaro látszólag jókedvűen és nagy igyekezettel szolgálja a hatalmasokat, de szolgálatában nincs semmiféle megalázkodás: találékonysága, kifogyhatatlan jókedve és ötletessége maga a lázadás. Nemcsak főszereplő, hanem az előadás mozgatórugója, játékmester, aki a darab során megpróbál mindent elkövetni annak érdekében, hogy szerelmével méltóképpen egybekelhessen. Célja elérésében elsősorban egy szoknyavadász gróf és annak „hősszerelmes" fiatal apródja akadályozza, de végül - sok-sok indulat, sóvárgás, gyanakvás és kíváncsiság után - mindenki megtalálja párját. A szereplők időnként személyes vallomásokban osztják meg a nézőkkel gondjaikat, vágyaikat, arra törekedve ezáltal, hogy a szerelemről való különféle elképzeléseiknek még nagyobb hangsúlyt adjanak. Nem a boldog végkifejlet, hanem a hozzá vezető nevettető bolyongás az, ami csodává magasztosítja ezt a legemberibb érzést.
A Figaro házassága azért tud ma is friss és aktuális lenni, mert túl politikán és a korabeli társadalmi igazságtalanságok leleplezésén mindenekelőtt a szerelemről szól, úgy, hogy a darabbeli szereplők életük minden lényeges megnyilvánulására kiterjedően ábrázolt emberek, nem egy-egy jellemvonás megszállottjai vagy éppen a hagyományos ostoba arisztokrata/talpraesett szolga-ábrázolások újabb változatai. Ha nem lennének ennyire frissek és élők a szereplők, ha nem lennének ilyen elevenek és szellemesek a dialógusok, Beaumarchais 1778-ban született darabja régen a felejtés homályába merült volna kora számtalan cselvígjátékával együtt.

Az előadás elkészítésében Zakariás Zalán rendező munkatársai voltak: Csiki Csaba díszlettervező, György Eszter jelmeztervező, Ardeleanu Daniel zeneszerző, Cserkész Emese korrepetitor és Nagy B. Sándor dramaturg. Főbb szerepekben: Diószegi Attila, Pál-Ferenczi Gyöngyi, Nagy Alfréd, Szalma Hajnalka, Dávid Attila-Péter, Kolcsár József, Kőmíves Mihály, Márton Lóránt és Fekete Mária. Trombitán közreműködik Brăileanu Attila.


Figaro házassága
avagy
Bolond 1 őrült nap !!!

- Beaumarchais darabja nyomán -


ALMAVIVA GRÓF, Andalúzia tartományi főbírája: DIÓSZEGI ATTILA
GRÓFNŐ, a felesége: PÁL-FERENCZI GYÖNGYI
FIGARO, a gróf inasa, a kastély várnagya: NAGY ALFRÉD
ZSUZSI, a grófnő első komornája, Figaro jegyese: SZALMA HAJNALKA
CHÉRUBIN, a gróf első apródja: DÁVID ATTILA-PÉTER m.v.
BAZILIO, a grófnő zenetanára: KOLCSÁR JÓZSEF
ANTONIO, a kastély kertésze, Zsuzsi nagybátyja: KŐMÍVES MIHÁLY
PEDRILLO, a gróf lovásza: MÁRTON LÓRÁNT
FANCHETTE, Antonio lánya: FEKETE MÁRIA
Trombitán közreműködik: BRĂILEANU ATTILA
fordította: Forgách András
díszlettervező: Csiki Csaba
jelmeztervező: György Eszter
zeneszerző: Ardeleanu Daniel
korrepetitor: Cserkész Emese
dramaturg: Nagy B. Sándor
ügyelő: Veress Zsóka
súgó: Gazda Szende

rendező: Zakariás Zalán

forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

süti beállítások módosítása