Barokk és kortárs

A franciaországi Sablé-sur-Sarthe nemcsak apátsága miatt vált híressé: a mostani francia miniszterelnök itt volt tizennyolc évig polgármester, és mintegy harmincegy éve minden nyáron jelentős barokk zenei fesztiválnak ad otthont.

festival2009_programmation-1

 

De ez nem csak egy egyszerű zenei fesztivál, mivel igazgatója, Jean-Bernard Meunier, tágítván a műfaji határokat, a barokk táncnak is helyt adott. Így vált lehetővé, hogy 2001 óta Marie-Geneviève Massé társulata, az Éventail a városban dolgozik, alkot. Az idei fesztivál különlegességét az adja, hogy az augusztus 24-i nyitó produkció, Müsennâ a török énekesnő és zenekutató Chimène Seymen irányításával készült, a záró előadás 29-én pedig Marie-Geneviève Massé koreográfiája.

Az Izmírben született, de évek óta Franciaországban élő Seymen, az ottomán és európai zenei kultúrák ismerője a XVII. századi, isztambuli ünnepi és szórakoztató játékokat alapul véve a nyugati és keleti világ zenei és tánc hagyományait ütközteti. Az 1 óra 45 perces, káprázatos, látványos előadásban a pantomim, a tánc, a színház, az ének, a kínai árnyjáték elemeit is felhasználják. A színpad egyik oldalán egy régi zenei együttes, a másikon egy török zenészcsapat foglal helyet, külön-külön, vagy együtt játszva kísérik a két táncost, Cécile Roussat-t és Julien Lubeket.

Forrás: ITI Magyar Központ

4

süti beállítások módosítása