Suttogások és sikolyok

Az évad harmadik bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház: Andrei Şerban rendező Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című kultuszfilmjének színpadi adaptációját viszi színre.

ingmar-bergman
Ingmar Bergman
/1918-2007/

 

A 2007-es év Legjobb előadásának járó UNITER-díjjal kitüntetett, hatalmas szakmai és közönségsikerű Ványa bácsi után a Suttogások és sikolyok is különleges színházi csemegének ígérkezik: a rendkívül bensőséges hangulatú produkció a színház új stúdiótermében lesz majd látható, a nézőtér mindössze 75 férőhelyes.

A 2007-ben elhunyt Ingmar Bergman filmrendezőt minden idők egyik legmeghatározóbb művészeként tartják számon. Woody Allen szerint: „Minden bizonnyal a legnagyobb filmművész a kamera feltalálása óta". A Suttogások és sikolyok (1972) történetének középpontjában négy nő áll: a haldokló Ágnes, ennek nővérei, Karin és Mária, és a szolgáló, Anna - a címben szereplő suttogások és sikolyok az ő suttogásaik és sikolyaik. A film elnyerte a New York-i Filmkritikusok Díját a legjobb rendezésért és legjobb forgatókönyvért, illetve öt Oscar-díjra is jelölték Legjobb eredeti forgatókönyv, Legjobb jelmezek, Legjobb operatőri munka, Legjobb film és Legjobb rendezés kategóriákban.

A Suttogások és sikolyok négy nőfiguráját Andrei Şerban rendezésében Pethő Anikó, Kató Emőke, Kézdi Imola és Varga Csilla játsszák. Az előadás különlegessége, hogy a rendező, Ingmar Bergman figurája is megjelenik. A forgatást megelőző próbafolyamatba pillanthatunk be, amelyet gyakran állítanak meg Bergman instrukciói és a színészek kérdései. „Bergman a forgatások előtt próbált a színésznőkkel. Megpróbáljuk feltárni, hogyan kezdődött ez a projekt és elképzelni, hogyan válik a filmbeli fikció valósággá, megpróbáljuk megfejteni a nagy rendező és néhány egyedi színésznő közös alkotásának titkát." - vallja Andrei Şerban. Bergman szerepét Bogdán Zsolt alakítja, ennek asszisztensét Albert Csilla.

A Suttogások és sikolyok színpadi adaptációját Andrei Şerban és Daniela Dima jegyzi, az előadás díszlet-és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, dramaturg: Kovács Kinga.

Akár a Ványa bácsi esetében is, négy nyilvános főpróba előzi meg a január 24-i bemutató előadást: január 20 és 23 között este 7 órától a színház stúdiótermében. A nézők egyedi élményben részesülhetnek, elképzelhető ugyanis, hogy megállásokkal, utasításokkal zajlanak majd a próbák, az előadás alaphelyzetének tükörképeként: a műhelymunka műhelymunkájába kaphatnak betekintést a próbán résztvevők.

A bemutató előadásra ezt követően, január 24-én este 7 órakor kerül majd sor. Az előadások román nyelvű feliratozással lesznek láthatóak.

Jegyek már kaphatók a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztárában, a jegyek ára: 20 RON.

forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása