Gergye Krisztián Társulata

A MODEM nagy sikerű Messiások kiállításának társprogramjaként december végéig havonta egy alkalommal kerül Gergye Krisztián azonos címet viselő kortárs táncelőadás-sorozatának bemutatóira, amelyek a kiállítás ihletésére születnek és csak a MODEM-ben tekinthetők meg.


gergye40001

A hazai kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője, Gergye Krisztián és társulata a Messiások kiállítás társprogramjaként mutatkozik be Debrecenben. Az azonos címet viselő, „apokrif ikonosztáz" műfajmegjelölésű táncelőadás-sorozat a személyes Isten-viszony megfogalmazására tesz kísérletet. A koreográfus, akinek gyakran szolgálnak mitológiai témák és képzőművészeti alkotások darabjai ihletforrásául, most elsősorban a test és a tánc felől közelít a (z ön)megváltás kérdéséhez.

„Nem a régi és a modern ikonok illusztrálásából indulunk ki, hanem a táncos testének őskép(zet)ekre való reakcióját állítjuk a vizsgálódás középpontjába: a képbe helyezkedés, a festményben létezés állapotából a test nyelve általi kiszólással. A tánc ugyanis, mint a test önsanyargatásának egyik formája, olyan speciális aszkézist mutathat fel, amely által rákérdezhetünk az ember világba vetettségének értelmére" - nyilatkozta Gergye Krisztián.

A Messiások kortárs táncelőadás-sorozat Apokrif ikonosztáz című első előadására a Debreceni Alternatív Színházi Szemle felvezetéseként a nyitónapon, szeptember 11-én, pénteken 15 órakor kerül sor a fesztiválklub helyszínén, a MODEM belső udvarán.

A MODEM szeptemberben ünnepli fennállásának 3. évfordulóját. Ez alkalomból a hónap utolsó hétvégéjén egész napos rendezvényekkel várják a látogatókat. A születésnapi program részeként szeptember 25-én, pénteken 19 órától lesz látható a Gergye Krisztián Társulata előadássorozatának második darabja, Megkísértés címmel.

gk_400

 

GERGYE KRISZTIÁN TÁRSULATA
MESSIÁSOK

„apokrif ikonosztáz"
kortárs táncelőadás-sorozat

kilenc posztamensre
nyolc táncosra
hét szentségre
hat érzékre
öt stigmára
négy triptichonra
három zenészre
két nemre
egy Istenre

Táncosok:
Gresó Nikoletta, Domokos Flóra, Hoffmann Adrienn, Dorota Łęcka, Szabó Gábor, Frigy Ádám, Téri Gáspár, Gergye Krisztián
Zenészek, énekesek: Ágens, Philipp György, Dezső Sára
További szereplő: Tárnok Marica

Hang: Boudny Ferenc
Fény: Fogarasi Zoltán
Smink, maszk: Károlyi Balázs
Jelmez: Béres Móni
Dramaturg: Miklós Melánia

Koreográfia, rendezés, látvány: Gergye Krisztián

A szeptemberi előadások időpontja:
Messiások 1. rész: Apokrif ikonosztáz - 2009. szeptember 11. péntek, 15 óra
Messiások 2. rész: Megkísértés - 2009. szeptember 25. péntek, 19 óra

Támogatók: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, AKKU

Forrás: Gergye Krisztián Társulata

süti beállítások módosítása