Jubileumi előadások

A héten két előadással is jubilál az Örkény István Színház. Hétfőn 175. alkalommal tűzte műsorára az Molnár Ferenc A testőr című előadását, vasárnap (24-én) pedig a Mizantróp 25. előadása látható, Gothár Péter rendezésében.


Mozgóképes ajánló

 

A MIZANTRÓP - 25. előadás

Január 24-én 17 órától 25. alkalommal tűzi műsorára az Örkény István Színház a Mizantrópot . Moliere darabjának bemutatója 2008. szeptember 26-án volt, az előadást Gothár Péter rendezte.

Ki ez a mizantróp? Miért vívja elkeseredett szélmalomharcát a hazugság, képmutatás, korrupció ellen, ha ő maga is tudja, hogy a világ rohad, és a rothadtság nem orvosolható?

Rousseau azt állítja, Alceste előfutára a francia klasszicizmusnak: egy álca nélküli, igaz ember egy olyan társadalomban, ahol mindenki álarcot visel - a természetes lét előhírnöke. „A mizantróp" a tiszta, s ezért meg nem értett egyéniség tragédiája a romlott társadalomban.

 


Mozgóképes ajánló

 

A TESTŐR - 175. előadás

A darab bemutatója 2001. december 15-én volt, 2002-ben a Pécsi Országos Színházi találkozón Kerekes Éva alakításáért a színész zsűri MASZK díját, Szakács Györgyi pedig a legjobb jelmezért járó elismerést nyerte el.

A házasság "kölcsönös szerződés férfi és nő között, melyben kölcsönösen megállapodnak, hogy a szerződés napjától kezdve nem mondják el egymásnak, hogy kivel van viszonyuk. Aki e szerződést megszegi, akár azáltal, hogy megmondja a másiknak, miszerint ezzel és ezzel viszonya van, akár azáltal, hogy valami más módon tudtára adja, vagy nem ügyel eléggé arra, hogy a másik ne tudja meg: házasságtörést követ el." (Karinthy Frigyes)

S hogy mit tehet az, aki meg akarja akadályozni, hogy házastársa hűtlen legyen hozzá? Ha minden kötél szakad, legjobb, ha úgy intézi a dolgot, hogy saját magával csalják meg.

"Komédiások szerelme és szerelmesek komédiája." - jellemezte a darabot A Hét című folyóirat munkatársa az 1910-es vígszínházi ősbemutató idején.

A testőr Molnár Ferenc majdnem száz éves örökifjú vígjátéka férfiról és nőről, színészről és színésznőről, házasságról, szerelemről és a "zöldszemű szörnyről", aki - mint tudjuk - rettentően bandzsít.

Forrás: Örkény István Színház


süti beállítások módosítása