Szerető nőd/Ta femme amante

Elfriede Jelinek Nobel-díjas írónő Kis csukák című regényének adaptációjával kezdi a januárt a Bakelit Multi Art Center. Különleges produkcióban lesz részünk az Alfama társulat előadásában. A Szerető nőd / Ta femme amante színdarab rendezőjével, Gerzsenyi Beával beszélgettünk.


Mozgóképes ajánló

 

- Ösztöndíjjal kint tanultál Párizsban, azóta pedig a francia fővárosban dolgozol rendezőgyakornokként. Ezért volt fontos számodra, hogy a darabban francia és magyar színészekkel dolgozz együtt?

Párizsban a Theatre 13-ben elkezdtem dolgozni ugyanezen a darabon francia színészekkel, egy rendezői verseny kapcsán. Az eredeti színpadi változatban arra törekedtem, hogy a színpadon jelenlévő két fő karaktert minél inkább eltávolítsam egymástól. Így merült fel ez az ötlet, hogy ötvözzük a két előadást és a két külön világ, két nyelven szólaljon meg. Számítva arra ugyanakkor, hogy a francia színházak érdeklődését így jobban fel tudjuk kelteni. Természetesen remélem, hogy az itthoni bemutatóra is minél több francia anyanyelvű néző jön el.
A magyar és francia színésznők játékát, a narrátor, Margitai Ági melegséggel teli érces hangja és Gothár Márton videó-installációja egészít ki. Az előadás kétnyelvű feliratozással kerül bemutatásra.

 

29

- Miért pont Jelinekre esett a választásod?

Mert beleszerettem. Jelinek szövegeinek zeneisége ragadt meg elsősorban. Ezt a fajta nyelvezetet nem mindig, vagy csak nagyon ritkán látom viszont az általa írt darabokban. Minden egyes sora csordultig telt maró iróniával, minden mondata elképesztően humoros és húsbavágóan igaz. Tamás Zsuzsával 1 évig dolgoztunk az adaptáción, megpróbálva megmutatni, hogy a sokak számára ellenérzést kiváltó jelineki világ, nyelvi bravúrokkal telített, sziporkázó szöveg (Tandori Dezső fordítása).

A szereplők nem rendelkeznek saját identitással, helyzetüket a társadalom determinálja. Választani a lehetséges életformák között nem lenne nehéz, csakhogy választás nincs Brigitte (Gergelyi Júlia) és Paula (Yasmin Berber) számára, és itt kezdődik a keserűség. Életüket elszigeteltség, kapcsolatbeli nehézségek, és a társadalom gépies konformizmusának való teljes kiszolgáltatottság jellemzi. Mint ahogy az erotikát is felemészti e kispolgári lét reménytelen mechanikája. Van-e szabadságuk ezeknek a nőknek, akik sorsuk jobbra fordulását egyedül a szerelemben látják? Főleg ott, ahol szociálisan attraktív férfiakból is kevés akad. Ugyanazt a sorsot járják be anyák és lányaik. Persze egy-egy nő megkísérli olykor, hogy az elmenő élethez csapódjék, kicsit elbeszélgessen.

18

- Mit akarsz megmutatni a 21. század emberének ezzel a darabbal?

Jelinek 35 évvel ezelőtt íródott regénye nagyon aktuális. Jelineket a feministák is zászlajukra tűzték. Engem azonban egyáltalán nem ez a vonal foglalkoztat, nem akarok kategorizálni, ítéletet hozni. Valójában azt keresem, hogy a szinte gyűlölettel teli írói szövegben hogyan csillan meg az élet szeretete, hogy a minket körülvevő elgépiesedett világban, elrontott, meg nem értett kapcsolatainkban hogyan éltethet bennünket egyfajta remény.

Az interjút készítette: Boldizsár Ági


„Ismerik ezt a szép országot, hegyeivel-völgyeivel? Ismerik eme szép ország szántóit, rétjeit? Ismerik eme szép ország békés házait, ismerik a bennük élő békés embereket?"

 

Szerető nőd
Bemutató: 2010. január 20.
További előadások: január 21., 22., 23., 24.
Helyszín: Bakelit Multi Art Center
Cím: 1095., Soroksári út 164.
Jegyár: teljes árú: 1600 Ft
Diák, nyugdíjas: 1200 Ft
Szakmai: 1000 Ft

kep_sajto

 

Forrás: Bakelit M.A.C.

süti beállítások módosítása