Újra AEGON-estek

A 2010-es esztendő első AEGON-estjén szokatlan képzettársításokra számíthatnak a nézők, a két vendég ugyanis jól ismeri egymás munkásságát, ám ők ketten még nem találkoztak egymással személyesen.

Lackfi János költő, író, műfordító, hét verseskötete, hét gyermekkönyve, két kisregénye és egy regénye, valamint húsz műfordításkötete jelent meg. Lackfi János és Vörös István átköltésében jelent meg nemrég az Apám kakasa - ahogy a cím is sejteti: klasszikus versek átiratai (például az Anyám tyúkja) olvashatók ebben a hihetetlenül szellemes kötetben. 2009-ben, a Móra kiadónál látott napvilágot A részeg elefánt című könyve is, legújabb gyerekverseivel.

Az est másik vendége Harcsa Veronika, az utóbbi évek nagy fölfedezettje lesz. A fiatal énekesnő, dalszerző 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dszessz tanszékén, három lemezéből kettő aranylemez lett Magyarországon, az egyik az év hazai dzsesszalbuma, Japánban a vokális dzsessz eladásilista-vezetője. Zenekarával a saját szerzeményeit játsszák, emellett többféle produkcióban is hallható.

A sorozat 2006-os indulása óta a beszélgetés mellett mindig hangsúlyos az irodalom, a felolvasás, valamint a minderre reagáló, ott születő zene is, több remek dzsesszzenész érzékenyen, eredeti módon reagált a beszélgetés mozzanataira, a felolvasásokra: a két vendég világához választott, hozzájuk illő dzsesszisták kreatív módon egészítettek ki, vittek tovább egy-egy hangulatot, témát. Erre most két remek, fiatal zenésznek lesz lehetősége: Gyémánt Bálint gitárosnak és Mihalik Ábel dobosnak.

 

Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben
2010. január 28-án, csütörtökön 19 órától
a Gobbi Hilda Színpadon

Alföldi Róbert vendége:
Harcsa Veronika énekesnő
Lackfi János költő

Zene: Gyémánt Bálint - gitár
Mihalik Ábel - dob

Sorozatszerkesztő, az estek összeállítója: Eszéki Erzsébet


Életrajzok:

Lackfi János író, költő, műfordító:

1971-ben született Budapesten. József Attila-, Illyés Gyula-, Déry Tibor- és Salvatore Quasimodo-díjas. Hét verseskötete jelent meg, az elsőt 1992-ben az év legjobb első kötetéért
járó díjjal jutalmazták, a legutóbbi 2005-ben látott napvilágot Hőveszteség címmel. Hat gyerekvers-kötete közül az első (A buta felnőtt) 2004-ben, egyik meseregénye (Kövér Lajos aranykeze) pedig 2008-ban nyerte el az IBBY zsűrijétől az Év gyerekkönyve-díjat.

 

lackfi_janos_bardos_julia_fotoja_kicsi

Két meseregényt és két prózakötetet jelentetett meg. 1996 óta tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen francia és magyar irodalmat, világirodalmat, szépírást, műfordítást. Húsz műfordításkötetet publikált francia és belga szerzőktől, 1999 óta az 1956-ban alapított Nagyvilág világirodalmi folyóirat szerkesztője.

Műveit eddig 14 nyelvre fordították le, franciául egy verseskötete látott napvilágot Belgiumban, Signes de vie (Életjelek) címmel, 2001-ben, és két kisregénye Deux saltos vrillés (Két csavart szaltó) címmel 2006-ban. Költeményeit 2007-ben Heidl György zenésítette meg, a CD a Hangzó Helikon sorozatban jelent meg, a dalokat Lovasi András énekli, a lemez anyagából eddig országszerte tucatnyi koncertet tartottak a költő részvételével.

 

Harcsa Veronika dzsesszénekesnő:

2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 2005-ben alapította saját dzsessz zenekarát, mellyel ugyanabban az évben elkészítették Speak Low című lemezüket. A Speak Low 2007 júliusában jelent meg Japánban, a Nature Bliss kiadónál, majd rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális dzsessz eladási listájának az élére ugrott.

Az énekesnő a kvartettjével a saját szerzeményeit adja elő. You Don't Know It's You című, 2008-as albumukon 13 saját dal hallható. A lemez 2008 áprilisában Japánban is megjelent, s az előzőhöz hasonlóan szintén listavezető lett. Május elején a kvartett - japán kiadójuk meghívására - Japánba utazott, ahol a turné nagy sikert aratott. 2008 novemberében az A38 Hajón, teltház előtt mutatták be az énekesnő legújabb szerzeményeit tartalmazó Red Baggage című lemezt.

harcsa_veronika_erdesz_adam_01_k

Harcsa Veronika kortárs művészeti és elektronikus zenei produkciók aktív résztvevője. Az Erik Sumo Band énekese, énekel az Off Társulat két - Fészek és Szomjas vagyok című - előadásán. Puskás Tamás rendezésében a Centrál Színház Shakespeare: A velencei kalmár című produkciójának zeneszerzője, zenekarával az előadások élő kísérője. Vendégként olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Nicola Conte Jazz Combo, a Thomas Siffling Trio, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Korai Öröm, a Freestyle Chamber Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra, a Fugato Orchestra és a Colorstar, s énekelt László Attila 2009-es, Babel című lemezén is.

Különféle zenei fesztiválok résztvevőjeként fellépett már Japánban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Izraelben, Görögországban, Szlovákiában, Szerbiában és Romániában.


Gyémánt Bálint gitáros:

Gyémánt Bálint 1983-ban született Budapesten. Klasszikus zenét tanult, de érdeklődött a dzsessz iránt is, ezért megkereste a Postás Zeneiskolában Juhász Gábort, akinek két évig volt a növendéke.

gyemant_balint_02

Az érettségi után a Kőbányai Zenei Stúdió két éve következett, majd 2004-ben fölvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) dzsessz tanszékére. 2007 szeptemberében ösztöndíjat nyert az oslói Norwegian Academy Of Music intézményébe, a Norvég Zeneakadémia első magyar hallgatójaként. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2008-ban kapta meg a diplomáját. Gyémánt Bálint hazai és nemzetközi koncertek fesztiválok, klubok rendszeres fellépője.

 

Mihalik Ábel dobos:

1987-ben született Vácott. Tanulmányait a Váci Bartók Béla Zeneiskolában kezdte meg klasszikus ütő szakon, ahol hat évet töltött az ütőhangszer rejtelmeit kutatva - de már akkor is a dobfelszerelés érdekelte. Tizenegyéves kora óta folyamatosan koncertezik különböző zenekarokkal.

mihalik_abel_kicsi

Tizenkét éves korában kezdett dzsesszdobot tanulni az újpesti Erkel Gyula Zeneiskolában, Nesztor Ivánnál. Tizenöt éves volt, amikor a Magyar Rádió Kovács Gyula jazz-dob versenyén 5. helyezést ért el - ő volt a legfiatalabb a döntőbe jutott versenyzők között. A Next Generation nevű dzsesszformációban hasonkorú tehetségekkel játszhatott, velük sikerült kijutnia a Getxo-i Jazz-Fesztiválra (Bilbao), ahol negyedik helyezést értek el.

A középiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakán tanult, ezt tavaly elvégezte (már csak a szakdolgozat van hátra). 2007-ben kezdett dobolni a Kispál és Borz zenekarban, 2008 elején a Kiscsillagban, de játszik különböző dzsesszformációkban is.

A sorozat kiemelt médiatámogatói: Élet és Irodalom, FidelioEst és fidelio.hu, Litera, Magyar Színházi Portál, Pesti Műsor, Papiruszportál

forrás: aegondij.hu


JÁTÉK - NYERJEN JEGYEKET A JANUÁR 28-i KÉPZETT TÁRSÍTÁSOK- AEGON ESTRE >>>


süti beállítások módosítása