Íphigeneia Auliszban

Euripidész: Íphigeneia Auliszban c. tragédiáját viszi színre a pécsi Janus Egyetemi Színház (JESZ) társulata január 23-án, szombaton este 20 órától.

E tragédia a klasszikus kor talán utolsó trilógiájában a Bakkhánsnők-kel együtt került bemutatásra az athéni Dionüszosz színházban. Athén bukása a peloponnészoszi háború végén a pusztulás, a kiábrándultság képét és az áldozathozatal problémáját hívta elő ezekben a művekben. A JESZ ősszel már bemutatott egy Euripidész produkciót, mely a Bakkhánsnők nyomán készült, a mostani Íphigeneia Aulisz-ban után pedig a Küklopsz következik, és így lesz teljes a színház Euripidész évada.

 

DSC_4187
Pásztó Renáta és Csernák Enikő

 

Az ország kiemelkedő egyetemi színházi műhelye a '90-es évek közepétől hoz létre magas színvonalú előadásokat, és olyan színházművészek kezdték itt pályafutásukat, mint Kocsis Gergely, Szabó Attila, Ács Norbert vagy Adorjáni Bálint. Az új bemutató rendezője, a Hólyagcirkusz Társulat alapítótagja, Rácz Attila pedig a JESZ előtti pécsi Egyetemi Színpadnak volt tagja.

DSC_4239
Szomora Lívia és Csernák Enikő

 

„Az Ípigeneia Auliszban a közösség céljainak lehetetlen helyzeteken keresztüli felvállalásáról szól. A konfliktusa abban áll, hogy minden lehetséges módon megpróbáljuk fenntartani a látszatot, hogy a közösségben meg tudjuk valósítani önmagunkat, de ez valahogy mindig kudarcba fullad, önfeláldozással jár. A próbák során a szöveg segítségével olyan helyzeteket kell teremteni, amikben mindezzel szembesülve egy újfajta önismeret létrejöhet. Ha ez a folyamat megfelelő ritmusban történik, akkor létrejön egy jó előadás, ha feladjuk ezt az igényt, akkor csak mímeljük a színházat." (Részlet Bircsár Dóra Rácz Attilával készült interjújából, UnivPécs 2009. novemberi szám)


sznlap_msolata


További információ:
Janus Egyetemi Színház
7633 Pécs, Szántó Kovács János utca 1.
Telefon/fax: 06/72/501500/2091

Forrás: Janus Egyetemi Színház (JESZ)

süti beállítások módosítása