Bessenyei Ferenc Művészeti Díj

A 2010-ben, a másodízben odaítélt Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a Magyar Kultúra Napján, 2010. január 22-én a Városháza Dísztermében megtartott Díszközgyűlésen adta át Dr. Lázár János polgármester. A díjat idén először két - egyéni és csoportos - kategóriában osztották ki. A Díj odaítéléséről Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselőtestülete döntött a 2009. december 3-i ülésén - a bírálóbizottság javaslata alapján.

bessenyei03_copy
Bessenyei Ferenc

 

Ebben az évben a kitüntető elismerést egyéni kategóriában Hegedűs Endre Liszt-díjas zongoraművész, míg csoportos kategóriában a 48 éve működő Kankalin Néptáncegyüttes kapta.

Az ünnepségen elsőnek Dr. Lázár János tartotta meg ünnepi beszédét, melynek legfontosabb mondanivalója az volt, hogy egy város életében a kultúrának kell az első helyet elfoglalni. Bár manapság sokan nem engedhetik meg azt a luxust, amit a kultúra jelent. a vásárhelyi önkormányzat a válság ellenére is kiemelt szerepet szán a kulturális fejlesztéseknek. Lázár János hangsúlyozta, hogy a közgyűlés a városfejlesztés központjába a mindennapi kultúra biztosítását helyezte. „Nincs szociális városfejlesztés és fideszes városfejlesztés, csak jó vagy rossz városfejlesztés van." Beszéde végén pedig bejelentette, hogy két év múlva nyitják meg a Bessenyei Ferenc életét és munkásságát bemutató emlékhelyet.

A polgármester úr köszöntője után Almási István alpolgármester úr méltatta Hegedűs Endre pályafutását és művészi tevékenységét. A díjat Dr. Lázár János polgármester úrtól az amerikai koncertkörúton vendégeskedő Vásárhelyen született zongoraművész nevében felesége, Hegedűs Katalin vette át, és köszönte meg.

 

dvd

 

Ezután a tavalyi év díjazottja, vagyis az első Bessenyei Ferenc Művészeti Díj tulajdonosa, Kónya Krisztina Hegedűs Endre zongoraművész tiszteletére, Borsos Annamária kíséretével Bartók Béla „Este a székelyeknél" című művét adta elő.

A csoportos kategória győztesét, a Kankalin Néptáncegyüttest - akit az ünnepségen az együttes alapítója, B. Szűcs Istvánné, korábbi vezetője Gálné Szél Katalin és mostani vezetője, Kis-Jakab Péter képviselt - Dr. Kószó Péter alpolgármester úr mutatta be.  Az együttes pályájának részletes ismertetése után a díjat, Bessenyeiné dr. Élthes Eszter adta át Kis-Jakab Péternek. Az elismerést az együttes alapítója, B. Szűcs Istvánné köszönte meg. Majd az együttes vezetőinek és jelenlevő tagjainak tiszteletére Kónya Krisztina népdalcsokrot adott elő.

 

dij
Gálné Szél Katalin, Hegedűs Katalin, B. Élthes Eszter,
B. Szűcs Istvánné, Kis-Jakab Péter

 

Ezután B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye tartotta meg rövid köszöntőjét, melyet csakúgy, mint az előző évben, a polgármester úr beszédére tett kiegészítéssel kezdett. Majd - összefoglalva - így folytatta:
Illyés Gyula mondta, hogy az, hogy Petőfi és Madách nincs benne a világirodalomban, nem nekünk, nem a magyaroknak, hanem a világnak baj. Bessenyei Ferenc nem csak ennek az országnak, de az egész világnak egyik legnagyobb művésze volt, akinek játékára nemcsak az itthon, de a tengerentúlon élő magyarok, sőt világhíres pályatársai és ma élő írók is kíváncsiak voltak. ... Bessenyei Ferenc „csak" Záhonytól Hegyeshalomig nevelhette, oktathatta, szórakoztathatta az embereket. Pedig a világ lett volna gazdagabb, ha francia, német, vagy pláne angol az anyanyelve.

Most az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Díjazottak, mindketten olyan műfajban produkáltak maradandót, amelyeknek a nyelv nem szab határokat. ... Kívánom, hogy akármerre járnak a nagyvilágban, büszkén képviseljék azt a szellemet, amire Bessenyei Ferenc nagysága, művészete és emléke, illetve a róla elnevezett díj Önöket kötelezi.

Az ünnepség a Szózat eléneklésével fejeződött be.

Az elismeréssel a város pecsétjével ellátott oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett - Nagy Attila szobrászművész alkotása - mellett 500 ezer forintos pénzdíj is jár.

forrás: bessenyei.hu

süti beállítások módosítása